Με 151 ψήφους (συμπεριλαμβανομένης αυτής του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη) πέρασε η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ – «Πιρουέτα» από τους… διαφωνούντες Παπαηλιού, Σέλτσα, Μουμουλίδη, Θεοφύλακτο, Δημητριάδη και Ντζιμάνη, που εκλέγονται στις «ενεργειακές» περιφέρειες Αρκαδίας, Φλώρινας και Κοζάνης

«Πιρουέτα» επιφύλασσαν για το τέλος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, Κώστας Σέλτσας, Θέμις Μουμουλίδης, Γιάννης Θεοφύλακτος, Δημήτρης Δημητριάδης και Γιώργος Ντζιμάνης, που εκλέγονται στις «ενεργειακές» περιφέρειες Αρκαδίας, Φλώρινας και Κοζάνης, αλλά και ο κ. Γιώργος Δημαράς, καθώς παραμέρισαν τις αρχικές τους ενστάσεις και ψήφισαν «ναι σε όλα» για το νομοσχέδιο, που προβλέπει την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ενισχύοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Συνολικά, το νομοσχέδιο έλαβε 151 “ναι”, καθώς απο την διαδικασία έλειπαν οι Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Μπαξεβανέκης, Γεωργία Σαλτάρη και Κώστας Ζουράρις.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, δύο μονάδες που λειτουργούν στην Μεγαλόπολη, μία στην Φλώρινα και ακόμα μία άδεια λειτουργίας στην Μελίτη βγαίνουν στο «σφυρί», προκαλώντας σφοδρή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων. Παράλληλα, οι έξι κυβερνητικοί βουλευτές των συγκεκριμένων περιοχών είχαν εκφράσει ισχυρές ενστάσεις για το κυβερνητικό πλάνο αποεπένδυσης και είχαν ζητήσει την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπαηλιού (εκλέγεται στην Αρκαδία), μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο, είπε: «Προσπαθώ να θέσω το ζητήματα με νηφαλιότητα. Υπάρχει και συναισθηματική φόρτιση. Για το νομό μας η πώληση της ΔΕΗ αποτελεί πλήγμα και χωρίς την λήψη άλλων επιλογών και ισοδύναμων μέτρων τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα. Επιβάλλεται η θέσπιση ισοδύναμων για Αρκαδία».

de1

Απευθυνόμενος, δε, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, υπογράμμισε: «Είναι γεγονός ότι η πώληση της μονάδας Μεγαλόπολης δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Γιατί συμπεριελήφθησαν; Οι απαντήσεις σας δεν πείθουν. Αυτό το έλλειμμα επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στην Αρκαδία».

Επίσης, ο κ. Σέλτσας (εκλέγεται στην Φλώρινα) υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο είναι επίπονο. Όπως είναι επίπονη και η οικονομική κρίση που βιώνει ο λαός με τα μνημόνια. Όμως τα μνημόνια ολοκληρώνονται μέσω της ψήφισης και αυτού του νομοσχεδίου. Αν δεν καταφέρουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση, οι πολίτες δεν θα μας συγχωρέσουν. Ελπίζω η ιστορία να μας δικαιώσει».

Θεοδωράκης: Καταστροφικό σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας

Για καταστροφικό σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την συζήτηση του νομοσχέδιου για την πώληση του 40% της ΔΕΗ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε ότι το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει «σαμποτάζ, καθυστερήσεις, απαξίωση και μετά πώληση όσο-όσο», ενώ ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει την εφαρμογή του μοντέλου ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στη ΔΕΗ.

«Αρνούμαστε άλλη μια αναβολή, άλλη μια χαμένη τριετία. Τα φώτα τρεμοσβήνουν. Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από νέους διακόπτες αλλά από μια ριζική επανατοποθέτηση στον ενεργειακό ευρωπαϊκό χάρτη. Χωρίς τα δεσμά του κρατισμού, του συντεχνιασμού και τα βαρίδια του πελατειακού κομματικού κράτους, τα οποία έχουν βρει νέους υπερασπιστές στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ χαρακτήρισε τη ΔΕΗ καθρέφτη της χώρας.

«Είναι το οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του ΄50. Η εταιρεία που έφερε το ρεύμα και τον πολιτισμό και στο πιο απομακρυσμένο χωριό» είπε και πρόσθεσε: «Αλλά ταυτόχρονα είναι και το σκοτάδι της χρεοκοπίας: «Το πελατειακό κράτος, οι συντεχνίες, οι κατεβασμένοι διακόπτες, τα κομματικά ρουσφέτια, η ασέβεια στο περιβάλλον, η απουσία επαφής με το μέλλον».

Ο ίδιος επισήμανε το γεγονός ότι σε μια εποχή που ο λιγνίτης είναι υπό διωγμό στην ΕΕ, η ΔΕΗ είναι η μόνη εταιρεία ενέργειας στην Ευρώπη που επενδύει τόσο πολύ στον λιγνίτη. Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί, να αντλήσει πόρους από την ΕΕ και να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές οικονομίες που πλήττονται.

Τέλος, αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη πρόταση που έχει καταθέσει το Ποτάμι για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με κέρδη για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών, με το βλέμμα στραμμένο στα συμφέροντα των επόμενων γενεών.

de2

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here