Η αμόλυβδη βενζίνη ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, οδηγώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εξετάζει την επιβολή ανώτατων τιμών πώλησης σε νομούς όπου διαπιστώνει πως τα καύσιμα βρίσκονται σε αδικαιολόγητα σε υψηλά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τιμοληψίες του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ότι την 1η Ιουνίου η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 1,654 ευρώ το λίτρο και την 1η Ιουλίου είχε υποχωρήσει κατά 2 λεπτά του ευρώ στα 1,634 ευρώ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία στις 2 Αυγούστου η τιμή ανέβηκε ξανά στα 1,643 ευρώ το λίτρο, δηλαδή σχεδόν 1 λεπτό του ευρώ.

Ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου σε πρατήρια υγρών καυσίμων δεν ακολουθήθηκε η προαναφερόμενη μείωση. Μάλιστα σε πολλά νησιά και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που επιλέγουν οι παραθεριστές για τις θερινές τους διακοπές η βενζίνη κινείται στα επίπεδα των 2 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων το ακριβότερο νησί είναι η Σίκινος, με την αμόλυβδη να μένει στα δυσθεώρητα επίπεδα των 2,045 ευρώ το λίτρο. Η τιμή είναι ακατέβατη από τις 13 Ιουλίου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπου οι τιμές είναι μια ανάσα πριν από τα 2 ευρώ το λίτρο, στα 1,99 και συγκεκριμένα στη Μήλο, την Αμοργό, την Ανάφη και τη Σχοινούσα. Αλλά και σε Άνδρο, Σίφνο, Σέριφο, Νάξο και Σαντορίνη το εύρος των υψηλότερων τιμών κινείται από τα 1,95 έως τα 1,989 ευρώ το λίτρο. Η μέση πανελλαδική τιμή των Κυκλάδων είναι στα 1,878 ευρώ το λίτρο, όσο και την 1η Ιουλίου.

Η έρευνα της ΡΑΕ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επικεντρώνεται στο κατά πόσο είναι δικαιολογημένες αυτές οι αποκλίσεις από τον μέσο όρο της πανελλαδικής τιμής αμόλυβδης καθώς και από τη μέση τιμή ανά νομό. Αν όντως η Αρχή κρίνει πως κινούνται σε αδικαιολόγητα επίπεδα τότε θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης χαμηλότερη ανώτατη τιμή από τα τρέχοντα επίπεδα προκειμένου να συμμορφωθούν οι πρατηριούχοι.

Πηγή: insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here