Σφοδρές αντιδράσεις συναντά το πισωγύρισμα από το υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με την εκτέλεση του προγράμματος «Γούνα, Περιβάλλον και Πολιτισμός» το οποίο και απέσυρε, απο τους εκπαιδευτικούς της Καστοριάς.

Μάλιστα ο κος Κώστας Πανταζόπουλος που διδάσκει στο 5ο δημοτικό σχολείο Καστοριάς, προχώρησε με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, σε ένα σχολιασμό της εν λόγου απόφασης, τον οποίο σας παραθέτουμε αυτούσιο:

«Ελαφρά τη καρδία και με συνοπτικές διαδικασίες το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε το πρόγραμμα του “Δικτύου Γούνας”. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Δ/νση Π.Ε. Καστοριάς, έτσι ώστε οι μαθητές μας να γνωρίσουν το πατροπαράδοτο επάγγελμα του τόπου μας αφενός, αλλά και να εμπλακούν οι φορείς της Γούνας στην εκπαιδευτική πραγματικότητα αφετέρου, βοηθώντας με τον τρόπο τους τόσο στην εξάπλωση του “Δικτύου Γούνας”, όσο και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Είναι άραγε τόσο δύσκολο για τους καρεκλοκένταυρους του Υπουργείου Παιδείας να κατανοήσουν ότι Καστοριά και Γούνα είναι έννοιες συνυφασμένες; Ότι η παράδοση αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου έχει άμεση σχέση με την πορεία του κλάδου της Γούνας; Ότι σε κάθε κρίση που περνάει ο κλάδος, αδειάζουν σχολικές τάξεις; Υπάρχει άραγε Καστοριανός που δεν είχε ποτέ στη ζωή του σχέση με τη Γούνα; Υπηρετώ στο 5ο Δ.Σχ. Καστοριάς, στο οποίο πριν λίγα χρόνια εκπονήθηκε ένα σχετικό πρόγραμμα από συναδέλφους και είδαμε την άψογη συνεργασία τους με τους γουνοποιητικούς φορείς. Μάθαμε για την ιστορία του επαγγέλματος του γουναρά και πολλές άλλες πτυχές που μόνο με εμπεριστατωμένη μελέτη μπορείς να μάθεις. Όμως όπως και τώρα, έτσι και τότε οι γνωστοί άγνωστοι “φιλόζωοι” της κυβέρνησης δημιούργησαν το πανηγυράκι τους, μήπως και τους γνωρίσει κάποιος παραέξω. Βέβαια τώρα έφτασαν μέχρι και στην κατάργηση του προγράμματος.

Σε λίγες μέρες είναι τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη μας. Ένα από τα πιο σημαντικά events, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία και την πορεία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων. Στα εγκαίνια είναι συνήθως ο Υπουργός ή ο Υφυπουργός Οικονομικών, προφανώς γιατί αναγνωρίζουν τη σημασία του κλάδου της Γούνας όχι μόνο τοπικά, αλλά τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία. Ίσως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιους πολέμιους της Γούνας, να έρθουν στην πόλη μας και να γνωρίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα την οποία με κάθε τρόπο κυνηγούν, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό, μέσα από το πρίσμα των ιδεολογικών τους αγκυλώσεων. Έτσι κι αλλιώς στην πόλη μας δε διοργανώνονται εκδηλώσεις και φεστιβάλ του ενδιαφέροντος τους.

Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, παρά τις περικοπές που έχουν υποστεί, τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις, που ασκούν το λειτούργημά τους, επιδεικνύουν αυταπάρνηση, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε οι μαθητές μας να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που απαιτούνται στη ζωή τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν. Και τα εφόδια αυτά δεν μπορεί να είναι μόνο γνωστικά αλλά κυρίως ηθικά! Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς χαίρουν εκτίμησης, σεβασμού και αναγνώρισης από το σύνολο της Καστοριανής κοινωνίας κι αυτό μαρτυράει πολλά…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here