Απίστευτη κατηγορία από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας – Έμμεση παραδοχή από τον πρόεδρο της ΔΕΗ ότι οι εργαζόμενοι στις μονάδες που ιδιωτικοποιούνται έπειτα από έξι χρόνια θα μπορούν να απολύονται ακόμη και χωρίς αποζημίωση

Σφοδρό σφυροκόπημα στο νομοσχέδιο για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξαπολύει το σύνολο των αιρετών εκπροσώπων των «ενεργειακών» περιοχών, των περιβαλλοντικών φορέων αλλά και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της εταιρείας επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει την συναίνεση μόνο των βουλευτών της για να προχωρήσει στην εκποίηση των εργοστασίων και των ορυχείων και όχι της κοινωνίας και των εργαζομένων της εταιρείας.

Η ακρόαση των αρμόδιων φορέων στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις μεταξύ των προσκεκλημένων και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη.

«Ξεπουλήστε τα περιουσιακά σας στοιχεία και όχι την ΔΕΗ»

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς υπενθύμισε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ περι δημόσιας και ενιαίας ΔΕΗ και επισήμανε απευθυνόμενος στον υπουργό: «Αν θέλετε να ξεπουλήσατε κάτι, ξεπουλήστε τα περιουσιακά σας στοιχεία που ξεχνάτε να τα δηλώσετε γιατί είναι πολλά».

Ο κ. Σταθάκης ζήτησε από κ. Μπρουμά να ανακαλέσει και όταν ο δεύτερος αρνήθηκε, ο υπουργός σχολίασε: «Αφήνω στην μοίρα του ένα πρόεδρο που έχει προβλήματα και μάλλον πολλαπλά».

Σε εκείνο το σημείο αντέδρασε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπενθυμίζοντας το αποτυχημένο αστείο της προέδρου της Επιτροπής Εύης Καρακώστα η οποία είχε πει πως ο κ. Σταθάκης θα κεράσει για την ονομαστική του εορτή από μίζες που έχει πάρει! «Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είναι περιορισμένης ευφυΐας. Οι δημοσιογράφοι κατάλαβαν ότι ήταν αστείο» είπε η κυρία Καρακώστα.

«Αποσύρετε το νομοσχέδιο»

Εκτός αυτών, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης ξεκαθάρισε ότι «θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα της εταιρείας και των εργαζομένων. Δεν πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αλλά να επιστραφεί σε εκείνους που το προώθησαν». Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει το σχέδιο εκποίησης της ΔΕΗ που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε την «μικρή ΔΕΗ» της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ προειδοποίησε «Σε περίπτωση ψήφισης του νόμου ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και συστηματικός».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης ενώ ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο « δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο σύνολο του. Δεν μεριμνά για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Κανένας λόγος δεν υπάρχει την περίοδο που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια να επιλεγεί αυτός ο δρόμος».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας για ενδεχόμενη απιστία απέναντι στην εταιρεία και πρόσθεσε «Το υπουργείο προσπάθησε να κάνει ένα ελκυστικό νομοσχέδιο για τους επενδυτές. Θα είναι ετεροβαρής η σχέση ΔΕΗ με ιδιώτες στο λιγνίτη προς όφελος των δεύτερων». Ο ίδιος πρότεινε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάθεση «ενός ενεργειακού σχεδιασμού για να δούμε πόσο θα συμμετέχει ο λιγνίτης. Θα ξαναβρεθούμε στην αίθουσα να συζητάμε άλλο νομοσχέδιο για άνοιγμα της αγοράς γιατί δεν θα βρεθούν επενδυτές. Αν βρεθούν θα είναι γιατί το ξεπουλάτε κοψοχρονιά όπως είπε ο προκάτοχος του κ. Σταθάκη, ο κ. Σκουρλέτης».

«Στα αφτιά μας ηχούν οι υποσχέσεις σας για μια ενιαία ΔΕΗ και πως η μικρή ΔΕΗ ήταν εθνικό ξεπούλημα που όποιος το έκανε θα πήγαινε στα ειδικά δικαστήρια» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αριστείδης Μπρουμάς, πρόεδρος του εργατικού κέντρυ Αρκαδίας και πρόσθεσε «»ήρθε ο κ. Τσίπρας για το αναπτυξιακό συνέδριο στην Τρίπολη και μας αποκλείσατε. Σε κάθε στενάκι είχατε τοποθετήσει και μια κλούβα ενώ είχατε επιστρατεύσει από όλη την Ελλάδα αστυνομικούς. Η ΔΕΗ στήθηκε με το αίμα των εργαζομένων και το υστέρημα των ελλήνων πολιτών και δεν δικαιούστε να την ξεπουλάτε».

Πρόεδρος ΔΕΗ: Αποζημιώσεις σε όσους απολυθούν σε έξι χρόνια

Από την πλευρά της εταιρείας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης πρόταξε ως βασικό επιχείρημα για την εκποίηση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού την σχετική απόφαση του ευρωδικαστηρίου για άνοιγμα της αγοράς και όχι κάποιο ενεργειακό σχέδιο.

«Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έλεγα ότι αυτές οι μονάδες που αποεπενδύονται είναι ισοδύναμες με εκείνες που απομένουν» υποστήριξε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει: «Θα πω ως παράδειγμα ότι η Μεγαλόπολη 3 είναι 45 ετών και αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών του διοξειδίου άνθρακα θα είναι μονάδα που ίσως δεν θα μπαίνει στο σύστημα θα είναι ψυχρής εφεδρίας».

Ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι η αποεπένδυση θα «πρέπει να πετύχει με εύλογο τίμημα και εγκαίρως», τόνισε ωστόσο ότι για να επιτευχθεί εύλογο τίμημα θα πρέπει να υπάρξει σαφής ενεργειακός σχεδιασμός για την επόμενη 15ετία».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών είπε πως τα αποθέματα της Μεγαλόπολης θα τελειώσουν σε 15 χρόνια ενώ υποστήριξε ότι η Φλώρινα έχει προοπτικές να γίνει ενεργειακό κέντρο.

Ο πρόεδρος της εταιρείας υποστήριξε ότι το υπουργείο οφείλει να διασφαλίσει τις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων της ΔΕΗ. «Οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις νέες εταιρείες να διέπονται από τον κανονισμό και τις συμβάσεις εργασίας που ίσχυαν. Να υπάρξει διατύπωση και για την αποζημίωσή τους για ενδεχόμενη απόλυτη μετά από 6 χρόνια. Πρέπει να δούμε και το εργασιακό μέλλον για τους εργαζόμενους που τυχόν απολύονται μετά τα 6 χρόνια. Αν υπάρξουν αυτές οι βελτιώσεις θα έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα εργαζομένων» είπε ο κ. Παναγιωτάκης.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here