Το απόγευμα αναμένονται οι περαιτέρω ανακοινώσεις αναφορικά με την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στους διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στα άτομα άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση της τρίτης δόσης για τις παραπάνω ομάδες και για τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε πριν μία εβδομάδα.

Οι αποφάσεις θα γίνουν γνωστές κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γ.γ. ΠΦΥ, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης μπορεί να χορηγηθεί έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση, εκτός των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και τέσσερις εβδομάδες.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι η τρίτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά θα υπάρχει σύσταση. Πρόσθεσε ότι έχουν κλειστεί ήδη περίπου 10.000 ραντεβού από άτομα που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμέων.

Τι εξηγεί η Β. Παπαευαγγέλου για το σκεπτικό της απόφασης

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.

«Έχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο-τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.

Τέλος, η καθηγήτρια τονίζει ότι αυτοί που έχουν περάσει το εξάμηνο εμβολιασμού, όπου σύμφωνα με μελέτες μειώνεται η προστασία για λοίμωξη πρέπει να προστατευθούν και προσθέτει ότι όφελος υπάρχει και για την κοινότητα καθώς μειώνεται η διασπορά, του ιού, το R0.

«Πιο αποτελεσματικά θα μειωθεί η διασπορά εάν πείθαμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Ο ανεμβολίαστος έχει 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει σε αντίθεση με τον εμβολιασμένο που έχουν περάσει επτά μήνες από τον εμβολιασμό του» σημείωσε.

Ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι η πλειονότητα των διασωληνωμένων

Άλλωστε, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι μας περιμένει δύσκολο φθινόπωρο και δύσκολος χειμώνας. 

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το θάνατο ακόμα 32 συμπολιτών μας με 348 να παραμένουν διασωληνωμένοι, εκ των οποίων το 91,38% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και μόλις το 8,62% είναι εμβολιασμένοι. 

Το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.305 (σε σύνολο 153.908 διαγνωστικών τεστ), εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here