Σήμερα, Παρασκευή 9  Απριλίου, θα λάβει χώρα η τελική τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμβολιασμών με κεντρικό θέμα συζήτησης το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Επιτροπή είχε συζητήσεις όλη την εβδομάδα, ακόμη και το βράδυ της Πέμπτης για το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να καταλήξει σε μια τοποθέτηση για το θέμα του εμβολίου. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο διάθεσης των αδιάθετων εμβολίων της AstraZeneca σε πολίτες εκτός προτεραιοποίησης, δηλαδή είτε άτομα που θέλουν να εμβολιαστούν είτε εργαζόμενους συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών.

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με αντικείμενο το θέμα του λιανεμπορίου και ειδικά για τις περιοχές που παραμένει κλειστό, δηλαδή Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαϊα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος διαπιστώθηκαν  σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο, σημειώνοντας όμως ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου, καθώς άλλες προτείνουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.

Αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών, γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών.

Παρά τη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca , το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ενώ κάθε μέρα γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η «αντίδραση» της Ε.Ε. για το εμβόλιο Astra Zeneca και η στάση της Ελλάδας

Η επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι ότι υπάρχει «πιθανή σύνδεση» του εμβολίου της AstraZeneca με «εξαιρετικά σπάνια περιστατικά» θρομβώσεων, η οποία οδήγησε σε διασπαστικά φαινόμενα στους κόλπους της Ε.Ε., με κράτη – μέλη να χαράσσουν ανεξάρτητη γραμμή στην προμήθεια εμβολίων.

Η Γερμανία ανακοίνωσε διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά του εμβολίου Sputnik V, ενώ η Αυστρία τόνισε ότι θα μπορούσε να ανάψει «πράσινο φως» για το ρωσικό εμβόλιο, σε εθνικό επίπεδο, εάν υπάρξει έγκριση από την Ε.Ε..

«Αναμένουμε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ακούμε τον ΕΜΑ ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τους κινδύνους», δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στο Mega.

Πόρισμα ΕΜΑ: Μεταξύ των πολύ σπάνιων παρενεργειών του εμβολίου της ΑstraΖeneca οι θρομβώσεις

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το News4Health.gr, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι «πιθανή» η σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια. Επαναλαμβάνει όμως, ότι το συνολικό όφελος υπερτερεί των κινδύνων.

Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) κατέληξε σήμερα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να συμπεριλφθούν στις πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου Vaxzevria, του εμβολίου της AstraZeneca.

Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, η Επιτροπή έλαβε υπόψιν της όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών από ένα ad hoc γκρουπ ειδικών

Η COVID-19 σχετίζεται με υψηλό ρίσκο νοσηλείας και θανάτου. Σύμφωνα με τον EMA, o αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην αποτροπή λοίμωξης υπερτερούν του ρίσκου των παρενεργειών.

Ο ΕΜΑ υπενθυμίζει στους επαγγελματίες υγείας και όσους λαμβάνουν το εμβόλιο να μείνουν ενήμεροι για την πιθανότητα πολύ σπάνιων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια που επέρχονται εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα περιστατικά έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, συγκεκριμένοι παράγοντες ρίσκου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here