Διαμάχη για το μέλλον της φιλαρμονικής του δήμου Καστοριάς είχαν το πρωί στην εκπομπή του Χρήστου Νατσούλη και του Antennes 93,6 ο πρόεδρος του νομικού προσώπου του δήμου Καστοριάς, Σάκης Ρήμος και ο αρχιμουσικός Ιωάννης Τσακιρίδης.

Να σημειωθεί ότι χθες το μεσημέρι οι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς καθώς και γονείς των μαθητών της συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο της Καστοριάς για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την παύση λειτουργίας της αλλά και να παραδώσουν τις στολές τους.

Ο κ. Ρήμος υπενθύμισε ότι παρέλαβε το Νομικό Πρόσωπο με δεκάδες εκκρεμότητες από την προηγούμενη διοίκηση, μια εξ αυτών και τη Φιλαρμονική. Έτσι λοιπόν υπήρχε μια σύμβαση του κ. Τσακιρίδη με τον δήμο, η οποία έληξε τον Οκτώβριο του 2019. Εμείς αναζητώντας τρόπους για την ανανέωση της σύμβασης, διαπιστώσαμε ότι υπήρξε απευθείας ανάθεση στο πρόσωπό του με το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ περίπου το χρόνο.

Σημείωσε δε, ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε πληρώσει μόνο ένα τιμολόγιο ύψους 1.500 ευρώ: «Η προηγούμενη διοίκηση δηλαδή έκανε μία απευθείας ανάθεση ύψος 20.000 ευρώ η οποία και δεν πληρώθηκε ποτέ. Εγώ τότε αρνήθηκα να ανανεώσω τη σύμβαση αυτή με το ίδιο ποσό, με στόχο να βρεθεί μία λύση όπου και η φιλαρμονική θα είναι βιώσιμη και θα μπορούμε να πληρώνουμε τον άνθρωπο που θα την αναλάβει. Πολύ απλά λοιπόν δεν δέχτηκα να γίνει αυτόματη ανανέωση της απευθείας ανάθεσης για έναν ακόμα χρόνο με 20.000 ευρώ. Δεν μπορούσα να βάλω άλλη μία τέτοια θηλιά στο νομικό πρόσωπο του δήμου» είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Ρήμος είχε δεσμευτεί απέναντι στον κ. Τσακιρίδη ότι η φιλαρμονική δεν θα σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της και θα βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα που υπάρχει, αλλά με τους όρους και τη σύμβαση που θα έχει τη δυνατότητα ο δήμος να πληρώνει, συμπληρώνοντας ότι στο διάστημα από τον Οκτώβριο μεχρι το Δεκέμβριο εξοφλήθηκαν άλλα τέσσερα τιμολόγια ύψους 5.500 ευρώ: «Όταν εξοφληθεί ο κ. Τσακιρίδης θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη αρχιμουσικού το ύψος της αμοιβής θα κυμαίνεται σε 8 με 9 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Στο κάτω-κάτω τώρα γίνεται η αρχή με αυτή τη φιλαρμονική δεν είμαστε στα επίπεδα όπως, ας πούμε, αυτής της Κέρκυρας», σημείωσε.

Αναφορικά με την επιστολή που συνόδευε την παράδοση των στολών στο δήμο Καστοριάς (δείτε παρακάτω) ο κ. Ρήμος είπε πως «θύμα όλης αυτής της ιστορίας είναι τα παιδιά και οι γονείς που μπαίνουν σε μία διαδικασία να παραδώσουν τις στολές και τα όργανα, ακολουθώντας τις εντολές του κ. Τσακιρίδη. Γιατί πίσω από αυτή την ιστορία είναι ο ίδιος ο κ. Τσακιρίδης». 

Καταλήγοντας, ο κ. Ρημος σημείωσε ότι «εγώ προασπίζω τα συμφέροντα του δήμου και κάποιοι πρέπει να ξεμάθουν από αυτά που ήξεραν»…

Από την πλευρά του ο κ. Τσακιρίδης, σημείωσε ότι το ποσό δεν είναι 20.000 ευρώ, αλλά 19.000 λέγοντας πως «αυτά τα χρήματα δεν ήταν καθαρά αλλά είχαν μέσα και όλους τους νόμιμους φόρους 24% ΦΠΑ και 29% Φόρο Εταιρειών δηλ. το 53% του 19.000 ευρώ, δίνοντας την ψευδή εντύπωση στο κοινό ότι λάμβανα καθαρή αμοιβή 1.583 ευρώ το μήνα», προσθέτοντας ότι: «η καθαρή αμοιβή είναι 839 ευρώ για κάθε μήνα.» 

Αναφορικά με τη λειτουργία της φιλαρμονικής ο κ. Τσακιρίδης σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για μία παρέα που παίζει μουσική αλλά είναι ένα είδος σχολείου και ορχήστρας όπου διδάσκεται μουσική, και είναι καλό αυτό να το πούμε διότι πέρασε μία εικόνα ότι μαζεύονται 20 άτομα παίζουν τραγούδια και ο Τσακιρίδης παίρνει τα λεφτά. Και στο παρελθόν υπήρχαν δυσκολίες αλλά ελπίζαμε ότι με τη νέα δημοτική αρχή τα προβλήματα θα λύνονταν.Εγώ είχα τη δέσμευση και του δημάρχου και του κ. Ρημου ότι η συνεργασία με εμένα θα συνεχιζόταν». 

Όσων αφορά το ποσό της σύμβασης, ο κ. Τσακιρίδης Είπε πως πρέπει όταν μιλάμε για χρήματα η συζήτηση να γίνεται και σε συνδυασμό με τη θέση που πρόκειται κάποιος να λάβει, συμπληρώνοντας ότι με τα ποσά που προτίθενται να δώσουν μάλλον ψάχνουν για καθαρίστρια και όχι για αρχιμουσικό: «Τι αμοιβή πρέπει να παίρνει ένας μαέστρος το καθορίζει το ίδιο το κράτος. Ας ζητήσουν την ανάλογη χρηματοδότηση από το κράτος. Ας πάνε σε γειτονικούς δήμους να ρωτήσουν πόσα παίρνουν οι μαέστροι στις φιλαρμονικές»

Η ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο της Καστοριάς και τα ΜΜΕ:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

κ. Δήμαρχε της Καστοριάς,

Εμείς οι μουσικοί και γονείς των μαθητών που επί σειρά ετών προσφέραμε στην Φιλαρμονική του Δήμου Καστοριάς με λύπη και απογοήτευση ανακοινώνουμε ότι στο εξής αδυνατούμε να συνεχίσουμε το μουσικό μας έργο. Δυστυχώς το όραμα που είχαμε (και το δικό σας σύμφωνα με τις υποσχέσεις που κατά καιρούς δώσατε δημόσια και ενώπιών μας) η πόλη μας Καστοριά να αποκτήσει ένα αξιόπιστο και αξιόλογο μουσικό σχήμα Φιλαρμονικής υποδομήθηκε άδοξα.

Δυστυχώς όλες οι φιλότιμες προσπάθειες από πλευρά μας με σας τον ίδιο αλλά και το ΔΣ του Νομικού προσώπου απέβησαν άκαρπες και ατελέσφορες. Οι υποσχέσεις δεν αρκούν και οι πράξεις βαλτώνουν.

Ο μαέστρος και δάσκαλός μας που κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια δημιουργώντας την Φιλαρμονική εκ του μηδενός αντιμετωπίζοντας διαχρονικά πολλά εμπόδια και δυσκολίες, παραμένει απλήρωτος για τις υπηρεσίες που προσέφερε αλλά και χωρίς σύμβαση πάρα την δέσμευση σας για άμεση τακτοποίηση των οφειλομένων και λοιπών υποχρεώσεων. Δεν υπάρχει ως σήμερα από την ανάληψη της νέας δημοτικής σας αρχής, καμία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού που λειτουργούσε η Φιλαρμονική, για αμοιβή και προκήρυξη θέσης μαέστρου αλλά ούτε και στον προϋπολογισμό του Δήμου καμία πίστωση για την περαιτέρω υποστήριξη της λειτουργίας της. Χώρος ικανός για τα μαθήματα του Σχολείου μας αλλά και τις δοκιμές της Ορχήστρας δεν υπάρχει διαθέσιμος για χρήση. Θεωρούμε ότι σε σημαντικό βαθμό σεβαστήκαμε ότι είχατε άλλες προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν σας ενοχλήσαμε. Επειδή όμως η αξιοπρέπειά μας πληγώθηκε και τα όρια υπομονής μας εξαντλήθηκαν για την μη ικανοποίηση για τα όσο κατά καιρούς δηλώσατε και δεσμευθήκατε ενώπιόν μας αποφασίσαμε σήμερα να παραδώσουμε τις στολές μας και βέβαια άμεσα και τα μουσικά μας όργανα, εκφράζοντας συγχρόνως την ομόφωνη και ομόψυχη συμπαράστασή μας στον ερίτιμο δάσκαλο και μαέστρο της Φιλαρμονικής μας.

Καστοριά, Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Οι μουσικοί και γονείς των μαθητών της Φιλαρμονικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here