Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών για τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής – Έτοιμη η κυβέρνηση για πιθανά τοπικά lockdown, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών

Την εκκίνηση του νέου, δεύτερου, γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής το αργότερο έως τη Δευτέρα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με δηλώσεις του στο Open. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως ο δεύτερος κύκλος θα είναι υπερδιπλάσιας αξίας, ξεπερνώντας τα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ επισήμανε ότι επιχειρείται να γίνουν αποδεκτές και ατομικές επιχειρήσεις, αν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να έχουν ταμειακή μηχανή.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ, η οποία θα περιγράφει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο συμψηφισμός της έκπτωσης του 25% σε όσες εταιρείες προχώρησαν σε εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ Μαρτίου. Ανέφερε ότι η εν λόγω εγκύκλιος αφορά σε 160.000 εταιρείες που έκαναν χρήση του εν λόγω μέτρου.

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει από το υπουργείο Εργασίας, θα γίνουν οι πληρωμές των δικαιούχων των 534 ευρώ, όσων δηλαδή ήταν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Μάιο. Επίσης αναμένεται να γίνουν οι τελευταίες πληρωμές δικαιούχων των 800 ευρώ του Απριλίου.

Για το ECOFIN της Τρίτης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από κράτη του «βορρά» αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης, κάποια εκ των οποίων ζητούν να υπάρχουν μόνο δάνεια και όχι επιδοτήσεις. Επίσης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πιέσεις τα κονδύλια να δίδονται συνδεδεμένα με διαρθρωτικές αλλαγές. Ωστόσο δήλωσε ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα θα εδράζεται στις προτάσεις της Κομισιόν. Επίσης προανήγγειλε ότι σήμερα ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα προβλέπει μικρότερη ύφεση στην Ελλάδα από αυτή που αναμενόταν.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε τοπικά lockdown αν παρουσιαστούν εστίες κορωνοϊού, κι επισήμανε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προνοήσει για να καλύψει με επιδόματα όσους μείνουν χωρίς δουλειά, λόγω αυτών των τοπικών περιορισμών.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here