Με την λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει αλλά και με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής Λαός της προσφυγικής Καλαμαριάς εόρτασε πανδήμως τη μνήμη του μεγαλομάρτυρα αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, Πολιούχου και προστάτου της Πόλεως της Καλαμαριάς.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, με το λαμπρό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί προς τιμήν του Αγίου του Πόντου και της Τραπεζούντας στο πλαίσιο των Δ’ Ευγενείων, που θεσμοθέτησε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς τα τελευταία χρόνια με εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις. Στις λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις, παρέστη ο Υποστράτηγος Γρηγόρης Γρηγοριάδης, διοικητής της ΜΕΡ.ΥΠ, η έδρα της οποίας είναι εντός των διοικητικών ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριά.

Της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος εκπροσωπούσε στα φετινά “Ευγένεια” τον Οικ. Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνας κ. Χαρίτων (εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος) και ο σεπτός Ποιμενάρχης της Ν. Κρήνης και της Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Στην ευχαριστιακή σύναξη έλαβαν μέρος ακόμη Ιερείς της τοπικής και όμορων Μητροπόλεων και Ιεροδιάκονοι.

Πλήθος κόσμου με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουδίδου, τον Δήμαρχο της πόλεως κ. Θεοδόση Μπακογλίδη, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη, εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών της περιοχής και άλλων Φορέων υπερεπλήρωσε τον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον οποίο τελείται η πανήγυρις μέχρι να αποκτήσει η Καλαμαριά έναν περικαλλή Ιερό Ναό προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου, για να τιμήσει τον Μεγαλομάρτυρα της Τραπεζούντας και προστάτη τους και να προσκυνήσει την Κυρά του Πόντου Παναγία Σουμελά που βρίσκεται στο όρος Βέρμιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιστοί συνέρχοντο συνεχώς για να προσκυνήσουν την ιερή θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, η οποία θα αναχωρήσει το απόγευμα από τον Μητροπολιτικό Ναό.

Τον θείο λόγο κήρυξε μεστά και θεολογικά ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικ. Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης της Καλαμαριάς ευχαρίστησε τους Σεβ. Μητροπολίτες για την παρουσία τους στον φετινό εορτασμό για τον Πολιούχο της Καλαμαριάς και στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Δ’ Ευγενείων, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εισηγητές που συμμετείχαν με τις τεκμηριωμένες επιστημονικά εισηγήσεις τους φωτίζοντας τις πτυχές του Μοναχισμοί και των Μοναστικών Κέντρων του Πόντου υπό το πρίσμα της θεολογίας, της ιστορίας και του πολιτισμού, τον Δήμο Καλαμαριάς για την αγαστή συνεργασία του, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης» κ. Σαββίδη για την υποστήριξη του στο πρόγραμμά επιστημονικών και εορταστικών εκδηλώσεων και την Μέριμνα Ποντίων Κυριών για τη μεγάλη της προσφορά στον τόπο, κρατώντας άσβεστη τη λαμπάδα της μνήμης και του σεβασμού.

Τόνισε ότι ο εορτασμός του Μεγαλομάρτυρα Ευγενίου του Τραπεζουντίου αποτελεί και ένα μνημόσυνο σε όσους άδικα και βάρβαρα έχασαν τη ζωή τους στις αλησμόνητες πατρίδες, και οποίοι αναμένουν την κοινή Ανάσταση και τη δικαίωση.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι μέσα στον ξεριζωμό, στα αίματα και στον πόνο οι πρόσφυγες μετέφεραν στην Καλαμαριά τα ιερά και τα όσια, τις Ιερές Εικόνες και την άφθαρτη δεξιά χείρα του αγίου Ευγενίου, κρατώνας ψηλά την πίστη τους στον δωρεοδότη Χριστό και στην αλήθεια.

Ακολούθως, οι Μητροπολίτες τέλεσαν τρισάγιο ενώπιον της προτομής του από Τραπεζούντος Χρύσανθου Φιλιππίδη, Αρχιεπισκόπου Αθηνών, που βρίσκεται στον προαύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τις πρέπουσες τιμές.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών και η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς κατέθεσαν στεφάνια τιμής και άπαντες έψαλλαν τον εθνικό μας ύμνο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

romfea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here