Συνέντευξη Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Στη συνέντευξη τύπου Δένδια –Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε την ενδεδειγμένη αντίδραση και είπε τα αυτονόητα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως αποκτήσαμε εθνική  στρατηγική και η συγκεκριμένη αντίδραση δε φαίνεται να εντάσσεται σε ένα ενιαίο και συγκροτημένο στρατηγικό σχεδιασμό.

Η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του ανέδειξε την αναγκαιότητα η διπλωματία μας να κινείται σε μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση με αμηχανία δεν απέτρεψε την τουρκική προκλητικότητα στο πεδίο καθώς για μήνες το Oruc Reis αλώνιζε στο Αιγαίο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν πως τα τουρκικά πλοία τα παρασέρνει ο άνεμος. Η κυβέρνηση έδειξε αδυναμία να πετύχει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κυρώσεων πριν τις διερευνητικές και απουσίαζε από κάθε θετική ατζέντα, όπως για παράδειγμα στη συζήτηση για τον οδικό χάρτη για προσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας ή στη συζήτηση Γερμανίας-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Αυτό το έλλειμμα στρατηγικής καθιστά αναγκαία τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για την χάραξη εθνικής στρατηγικής απέναντι στον αναθεωρητισμό και τις προκλήσεις της Τουρκίας».

Η συνέντευξη:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here