Αυξημένη ρύπανση σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο, φαινόμενο που συνεχίστηκε και σήμερα με τις καταγραφόμενες τιμές αρκετών σταθμών μέτρησης να είναι οριακά επάνω ή και πολύ υψηλότερα από τα επιτρεπτά όρια.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Κοζάνης παρακολουθεί το φαινόμενο, ενώ όπως δήλωσε ο διευθυντής Δημήτρης Αλβανός, αν συνεχιστεί για τρίτη ημέρα η ίδια εικόνα, η υπηρεσία θα ζητήσει από την ΔΕΗ να προχωρήσει σε λήψη μέτρων, όπως περιορισμό των δραστηριοτήτων, πιο συστηματική διαβροχή κ.λ.π. Να σημειωθεί ότι για να δοθεί σχετική εντολή και να προχωρήσει η ΔΕΗ σε λήψη μέτρων θα πρέπει να υπάρχει υπέρβαση ρύπων για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Με υπερβάσεις δύο ημερών, όπως υπάρχουν στην παρούσα φάση, δεν λαμβάνονται μέτρα.

Η ρύπανση ήταν πολύ αυξημένη και βεβαίως πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 50 μg/m3 στις «συνήθεις ύποπτες» περιοχές, όπως στον Οικισμό, στην Πτολεμαΐδα και στους Ανάργυρους. Ειδικότερα, η μέση 24ωρη τιμή την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ήταν: Ανάργυροι 89, Οικισμός ΔΕΗ 86, Πτολεμαΐδα 69. Στη Φλώρινα ήταν 52, (αλλά εκεί η ρύπανση προέρχεται από τους καυστήρες που χρησιμοποιούνται για θέρμανση), Πετρανά 40, Φιλώτα 38, Κάτω Κώμη 37, Ποντοκώμη 35, Αμύνταιο 26, Κοζάνη 25. Στις 11 σήμερα το πρωί καταγράφηκε μέση 12ωρη τιμή (δεν είναι ενδεικτική γιατί απαιτείται μέση 24ωρη) ως εξής: Πτολεμαΐδα 75, Οικισμός 72, Φλώρινα 57, Καρυοχώρι 35 και Ποντοκώμη 31.

Επίσης, να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο ένα μαύρο πέπλο καπνού κάλυψε ολόκληρη την περιοχή Σερβίων και του Τσιαρτσιαμπά, λόγω αλόγιστης καύσης καλαμιών. Δυστυχώς όμως στην περιοχή Σερβίων – Βελβεντού δεν υπάρχει σταθμός μέτρησης να καταγράφει τις τιμές

Πηγή: e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here