Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι Χριστούγεννα με ανοιχτά καταστήματα και ανοιχτή εστίαση – Σε επεξεργασία σχέδιο δράσης εφόσον σημειωθεί «έκρηξη» κρουσμάτων λόγω μετάλλαξης Όμικρον

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα», επανέλαβε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκλείοντας για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown. 

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως «όταν κάτι γεννιέται στον πλανήτη, δύσκολα το αποφεύγεις».

«Είναι όμως πάρα πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τι είναι αυτό το πράγμα. Μια μετάλλαξη δεν είναι σίγουρο αν θα επικρατήσει. Φαίνεται ότι δεν δείχνει να έχει προς το παρόν πολύ μεγάλη νόσηση». 

Παρόλα αυτά ξεκαθάρισε πως εφόσον υπάρξει νέο «ξέσπασμα» της πανδημίας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, «προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι στην Ελλάδα».

«Η πανδημία σταδιακά ξεφουσκώνει, αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει δουλεύουν, ο στόχος μας είναι να έχουμε γιορτές με ανοιχτά καταστήματα και ανοιχτά εστιατόρια για να δουλέψει ο κόσμος και να κινηθεί η οικονομία».

«Στο τραπέζι όλα τα μέτρα που δεν αφορούν εμβολιασμένους»

Ερωτηθείς αν εξετάζεται αύξηση των rapid test, ο υπουργός σημείωσε ότι οποιοδήποτε μέτρο δεν αφορά στους εμβολιασμένους είναι στο τραπέζι.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζονται νέα μέτρα: «Είναι λάθος με το που ξεκινάνε κάποια μέτρα, την επομένη να συζητάμε για νέα μέτρα. Πρώτα πρέπει να εφαρμόσεις τα μέτρα που πήρες, ξέρουμε ότι θες 14 μέρες για να μετρήσεις την πραγματική επίπτωση του μέτρου που λαμβάνεις, άρα στα μέσα της εβδομάδας θα ξέρουμε πόσο απέδωσαν. Αν συνεχίσει η πτωτική πορεία του Covid, δεν έχουμε κανέναν λόγο να ταλαιπωρήσουμε κανέναν συμπολίτη μας». 

Σχετικά με τον υψηλό αριθμό νεκρών που καταγράφει η Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης τον απέδωσε στο γεγονός ότι οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών δεν είναι εμβολιασμένοι σε μεγάλο ποσοστό:

«Ο λόγος που έχουμε υπερβολικά περισσότερους θανάτους από ότι για παράδειγμα η Αυστρία ή η Γερμανία που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ότι στις ηλικίες 60 ετών και άνω το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις χώρες είναι στο 90% κι εμείς είμαστε στο 70%. Γι’ αυτό και λέμε διαρκώς να εμβολιαστούν. Το 20% των ηλικιωμένων που θα κολλήσουν, θα καταλήξουν στο νοσοκομείο».

dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here