Τις μέρες αυτές συνεχίζεται η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Παναγίας που βρίσκεται στ??ν Ιστορική και Μαρτυρική κοινότητα του Γράμμου.

Να θυμίσουμε πώς η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας του Γράμμου που διασώθηκε της καταστροφής, φυλάσσεται και τιμάται ιδιαιτέρως στον Ιερός Ναό Αγίας Παρασκευής του Άργους Ορεστικού. Ο Ναός της Παναγίας είχε καταστραφεί από του πολέμους τόσο του 40 (Ιταλική και Γερμανική εισβολή) όσο και κατά την διάρκεια των θλιβερών γεγονότων του του εμφυλίου πολέμου που διαδραματίστηκε στην περιοχή.

Χθες, Δευτέρα 1η Αυγούστου, άρχισαν να τοποθετούνται τα κεραμίδια στη νέα στέγη του Ναού, καθώς και να γίνονται έργα αποκατάστασης στο εσωτερικό του. Να τονίσουμε πως στο εσωτερικό του Ναού είναι «πνιγμένο» από μπάζα και πέτρες που προέρχονται από τον παλιό Ναό. Συγκίνηση, μάλιστα, προκάλεσε το γεγονός πως χθες, για πρώτη φορά, μετά απο δεκάδες χρόνια αποκαλύφθηκε το πάτωμα. με ευδιάκριτες τις πλάκες με τις οποίες είναι στρωμένο, αλλά και η βάση ενός εκ των κιόνων που στήριζαν τα τόξα της Εκκλησίας.

Οι εργασίες εκτελούνται υπό την εποπτεία του Πρωτοπρεσβύτερου Πατρός Λεωνίδα Μπάρδου και με την βοήθεια εθελοντών νέων, που πασχίζουν να αποκαταστήσουν τον ιστορικότατο Ναό του Γράμμου, ώστε με την πρόοδο των εργασιών να καταστεί δυνατό φέτος να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο, ημέρα εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον αποκαταστημένο Ναό, ύστερα ίσως και από 7 δεκαετίες… γεγονός που σαφώς πορκαλεί ρίγη συγκινήσεως!

Ρεπορτάζ – φωτογραφίες: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

ekklhsia grammos anakataskeyi

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here