Σεντένο: Βιώσιμο το χρέος, «μαξιλάρι» ασφαλείας 24,1 δισ. ευρώ, αλλά και νέες μεταρρυθμίσεις – Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση τελείωσε απόψε στο Λουξεμβούργο – Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα σχεδόν βρέθηκε εκτός ευρωζώνης το 2015 – Επιφυλάξεις Λαγκάρντ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα

Συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών με μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την σκληρή εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου επετεύχθη λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι δέκα έτη, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη. Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.

senteno

Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι Financial Times, μετέδωσαν επίσης την επίτευξη συμφωνίας. Επισήμως, η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε περί τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).

Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Αγκάθι» αποτέλεσε το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, αλλά και το ύψος της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

“Το πράγμα κόλλησε το απόγευμα, όταν οι Γερμανοί άρχισαν τα δικά τους” ανέφερε αρμόδια πηγή στο newmoney.gr, περιγράφοντας την διαφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και στο μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν την Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Ακολούθησε τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

Σεντένο: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως ήταν ένα Eurogroup μεγάλης διαρκείας και πως έπειτα από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα θα “αποφοιτήσει” από την εποπτεία και θα σμίξει με τα κράτη που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος σημείωσε πως οι θεσμοί επιβεβαίωσαν πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και συνεπώς έχει ολοκλήρωσει το τρίτο πρόγραμμα του ESM. “Αυτό ήταν, έχουμε μια ομαλή προσγείωση ενός πολύ δύσκολου πρότζεκτ και δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριο Σεντένο σημείωσε πως η Ελλάδα θεσμοθέτησε πάνω από 450 νομοθετικές δράσεις, οι οποίες ήταν συχνά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, και ένα “κατόρθωμα” για το Eurogroup, καθώς η σημασία της Ελλάδας ήταν τέτοια, που, μετά από τρία πλήρη προγράμματα του ESM, δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιο Eurogroup που να μην συζητήθηκε η Ελλάδα.

Για τον πρόεδρο της Ευρωομάδας, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της και αντίστοιχα το Eurogroup παρέδωσε ένα πακέτο μέτρων, στόχος του οποίου είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Τα σημαντικά σημεία είναι πως η ολοκλήρωση του προγράμματος φέρνει και νέες ευθύνες, καθώς τώρα η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή τόσο των ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων όσο και των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων, στόχος των οποίων είναι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Στο θέμα του χρέους ο πρόεδρος της Ευρωομάδας τόνισε πως το πακέτο μέτρων διαφυλλάσει τη βιωσιμότητά του, καθώς συμφωνήθηκε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF (ύψους 100 δισ.) και η περίοδος χάριτος των επιτοκίων κατά 10 χρόνια, η Ελλάδα θα λαμβάνει πληρωμές από τα ANFAS και τα SMP ως το 2022, αν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο ESM εξουσιοδοτήθηκε να αποδεσμεύσει 15 δισ. στην Ελλάδα, έπειτα από την έγκριση των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας με συνολικά 24,1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις ανάγκες της μέχρι και 22 μήνες και δρώντας ως ασφάλεια από τα εξωτερικά ρίσκα.

“Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε να πούμε εκ του ασφαλούς πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και προχωράμε προς το μέλλον, επαναλαμβανοντας τις δεσμεύσεις μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και τους πολίτες της” ολοκλήρωσε.

Μοσκοβισί: “Η ελληνική κρίση τελείωσε απόψε στο Λουξεμβούργο”

“Θέλω να εξήγησω τη σημασία αυτού που γινόμαστε μάρτυρες, είναι ξεχωριστό και ιστορικό: η ελληνική κρίση τελείωσε απόψε στο Λουξεμβούργο” δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το Eurogroup.

Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα, αλλά το διαχώρισε από τα προηγούμενα, λέγοντας ότι δεν θα είναι παρεμβατικό.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα σχεδόν βρέθηκε εκτός ευρωζώνης το 2015

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε πως στα οκτώ τελευταία έτη πολλά έγιναν και είχαμε πολλές “δραματικές νύχτες”, ειδικά το 2010 και 2012, όταν η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης ήταν στην κόψη του ξυραφιού, αλλά και όταν η Ελλάδα σχεδόν βρέθηκε εκτός ευρωζώνης, το 2015, κάτι που θα είχε δραματικές συνέπειες στις οικονομίες της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών.

Για τον Κλάους Ρέγκλινγκ η αλληλεγγύη που δείχνουν οι θεσμοί σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις είναι δίχως προηγούμενο, καθώς ο ESM έχει αποδεσμεύσει 215 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζεται η χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, ο Γερμανός διευθύνων σύμβουλος σημείωσε πως με τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους που αποφασίστηκαν η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 12 δισ. ευρώ ετησίως από τόκους ανά έτος, για τα επόμενα έτη.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ συμπλήρωσε πως ο ESM αποδεσμεύει 15 δισ., απο τα οποία τα 9,5 θα πάνε στην χρηματοδότηση του μαξιλαριού ρευστότητας και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Λαγκάρντ: Ανησυχίες, μακροπρόθεσμα, για το χρέος

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους, τα οποία θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα περιορίσουν τους κινδύνους σε αυτό το διάστημα, συμπληρώνοντας πως καλωσορίζει και την πρόθεση για επιπλέον μέτρα βιωσιμότητας, αν χρειαστούν, μακροπρόθεσμα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως την επόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και, αν και δεν θα συμμετέχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα δώσει το «παρών» στη διαδικασία επιτήρησης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως, αν και το ΔΝΤ έχει πίστη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο μεσοπρόθεσμο, οι ασάφειες των μέτρων μακροπρόθεσμα αποτελούν πρόβλημα. Όμως, συμπλήρωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι προσηλωμένοι στη λήψη επιπλέον μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε ερώτηση για την ΕΛΣΤΑΤ και τη δίκη Γεωργίου, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως είναι πολύ σημαντικό η ακρίβεια και h αξιοπιστία των στατιστικών δεδομένων να είναι εξασφαλισμένες.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here