Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «ο Προφήτης Ηλίας» πάντα παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσπαθεί να συμβαδίζει με το γίγνεσθαι τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αφουγκράζεται το παρόν, προσπαθεί να πρωτοπορεί και να καινοτομεί με σεβασμό στο παρελθόν και στο μέλλον.

Την τελευταία περίοδο πολλές, ενδιαφέρουσες και σημαντικές απόψεις γνωστών και αγνώστων ενεργών πολιτών της περιοχής μας καταγράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες συχνά αναδημοσιεύονται και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κοινό τόπο των απόψεων/προτάσεων αυτών αποτελεί η ανάγκη σχεδιασμού της επόμενης ημέρας, ώστε η Καστοριά που τόσο δοκιμάζεται εδώ και σειρά ετών να βγει από την παρατεταμένη κρίση με νέα δυναμική.

Ορθά προβάλλονται και προωθούνται προτάσεις για πολυδιάστατη ανάπτυξη και επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και η αγροδιατροφή.

Η γούνα, όμως, που αποτελεί την παραδοσιακή δραστηριότητα της περιοχής είναι ένας τομέας στον οποίο έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις εδώ και δεκαετίες από τους επιχειρηματίες και συλλογικότητες της περιοχής, επενδύσεις οι οποίες στηρίχθηκαν και σε κρατικές ενισχύσεις, όντας η γούνα ενταγμένη και στη λεγόμενη «Έξυπνη Εξειδίκευση-RIS3» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Αν κάποιος δει το δάσος και όχι το δέντρο, θα αντιληφθεί ότι ο κλάδος της γουνοποιίας αγγίζει τα 30 δις δολάρια σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Φεβρουαρίου του 2020 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γούνας (IFF). Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γούνας ανακοίνωσε, μάλιστα, και το Παγκόσμιο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιωσιμότητα της Γούνας, και είναι σήμερα σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη του κλάδου.

Η γούνα είναι ένας επαγγελματικός στίβος που παραμένει ενεργός και έχει αναντίρρητα τα κρίσιμα μεγέθη που τον συνιστούν τη μεγάλη ελπίδα για πραγματική και άμεση ανάκαμψη της τοπικής μας οικονομίας.

Ο αδόκιμος όρος «μεταγουνοποιητική εποχή» σε αντιστοιχία με τη «μεταλιγνιτική εποχή» που είναι το φλέγον θέμα της Κοζάνης για την οποία υπάρχει επίσημη εθνική απόφαση, είναι ενδεχομένως ό,τι πιο καταστροφικό καταγράφηκε αυτό το χρονικό διάστημα της περιθωριοποίησης της περιοχής μας, έπειτα από το πλήγμα του κορονοϊού.

Ειπωμένο δε, από τα χείλη του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ) κ. Λαγγιώτη Μάκη, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δίνοντας λαβή στους ουκ ολίγους πολέμιους της γούνας για παραδοχή μιας ήττας, πλήγμα που δεν έχουν καταφέρει, παρά τις προσπάθειες ετών, οι πολέμιοι της γούνας.

Η γούνα ήταν, είναι και θα είναι ο μεγάλος εργοδότης της Καστοριάς, ο διαρκής μοχλός ανάπτυξης της περιοχής και η μόνη σταθερή αξία μας εδώ και αιώνες.

Για εμάς «η γούνα αρρωσταίνει, δεν πεθαίνει». Για τον «Προφήτη Ηλία» γούνα ίσον Καστοριά και Καστοριά ίσον γούνα.

Οφείλουμε, λοιπόν, να βαδίσουμε με αισιοδοξία προς το μέλλον, συντεταγμένα και να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα, διεκδικώντας τα μέλλοντα, μη παραδίδοντας αμαχητί μια τέχνη αιώνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here