Επιτέλους οι προσπάθειες 5 χρόνων καρποφόρησαν σήμερα!!! Ίσως να είναι η πρώτη φωτογραφία του είδους αυτού στον Γράμμο. Το έχουν δει αρκετοί ποτέ όμως δεν φωτογραφήθηκε.Προσωπικά το ψάχνω εδώ και πέντε χρόνια χωρίς να μπορέσω ποτέ να το φωτογραφίσω.

Σήμερα όμως που είχα βγει βόλτα με μια παρέα φίλων σε στιγμή και τοποθεσία που δεν το περίμενα μου εμφανίστηκε, το κωμικό είναι πως εκείνη την στιγμή κοιτούσα απέναντι σε κάτι βράχια μήπως και δω κανένα, αυτό όμως εμφανίστηκε μπροστά μου σε απόσταση 30 περίπου μέτρων και πέρασε τον δρόμο μόλις με αντιλήφθηκε το βαλε στα πόδια γιαυτό και οι φωτογραφίες είναι όλες απο πίσω.

Φωτογραφία του Kapourgas Kostas.

Είναι ενα ενήληκο αρσενικό που την περίοδο της ανοιξης και του καλοκαιριού ζει μοναχικά και σμίγει με το κοπάδι τον σεπτέμβρη την περίοδο του ζευγαρώματος. Στην Ελλάδα ζουν πλέον λίγοι μεμονομένοι πληθυσμοί στην Τύμφη Οίτη Όλυμπο Ροδόπη Δράμα και Γράμμο. Αυτός ιδίως ο πλυθησμός του Γράμμου είναι ο πιο σπάνιος έχουν μείνει πλέον λίγα μικρά κοπάδια διάσπαρτα σε όλον το Γράμμο η λαθροθυρία είναι ο κύριος λόγος εξαφάνισης αυτού του είδους, φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως ασθένιες και φυσικοί εχθροί (Χρυσαετός, Λύκος κλπ) στον Γράμμο το είδος έχει και ένα ακόμη αρνητικό παράγοντα που είναι η λαθροθυρία απο την γειτονική Αλβανία, λαθροθύρες μπαινουν παράνομα απο τα σύνορα και κυνηγούν.

Φωτογραφία του Kapourgas Kostas.

Με όλους αυτούς τους εχθρούς ο πλυθησμός του Αγριόγιδου στο Γράμμο μειώνετε συνεχώς, γιαυτό και η σημερινή συνάντηση με έκανε να χαρώ τόσο πολύ που δεν κράτησα καθόλου κακία στον ευγενέστατο κύριο με το Γκρι τετράπορτο Ranger που μας “στόλισε” κανονικά παρά τις πολλές συγνώμες που του ζήτησαμε γιατί του κλείσαμε τον δρόμο για 1 λεπτό και 30 δεύτερα και εγω σαν χαζός φωτογράφιζα, φυσικά δεν μπορούσε να καταννοήσει την ιστορικότητα της στιγμής, η πρώτη φωτογραφία αγριόγιδου στο Γράμμο.

Άσχετα με το περιστατικό με λυπεί ιδιαίτερα πως ιδικά οι άνθρωποι που βιοπορίζοντε απο το δάσος και την φύση γενικότερα είναι αυτοί που την σέβοντε λιγότερο απο όλους. Αυτή λοιπόν η έλλειψη σεβασμού προς την φύση οδηγεί και το Αγριόγιδο του Γράμμου στον αφανισμό, εύχομαι να κινδυνολογώ, εύχομαι αυτή να μην ήταν η πρώτη και τελευταία φωτογράφιση του Αγριόγιδου στον Γράμμο, έυχομαι να συνεχίσουν να υπάρχουν σε αυτό το καταπληκτικό βουνό, εύχομαι οι άνθρωποι μια μέρα να λειτουργούν ανθρώπινα.
Καπουργάς Κώστας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here