Διαμάχη μεταξύ της βουλευτού Καστοριάς, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, και του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλου έχει ξεσπάσει, με αφορμή το σχέδιο δημιουργίας διαμετακομιστικού κέντρου στην Καστοριά και την πιθανότητα «αρπαγής» του από τη Φλώρινα στα πλαίσια του Σχεδίου «Δίκαιης Μετάβασης».

Η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστηρίζει ότι το σχέδιο της «Δίκαιης Μετάβασης» «κλέβει» το έργο αυτό από την Καστοριά και το δίνει στη Φλώρινα, με τον αντιπεριφερειάρχη να υποστηρίζει ότι το έργο αυτό δεν ξεκίνησε ποτέ αφού το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η μελέτη βιωσιμότητάς του, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι θα μπορούσε να γίνει και στην Καστοριά και στη Φλώρινα.

Για το ζήτημα μίλησαν στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος και η βουλευτής Καστοριάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Δημήτρης Σαββόπουλος: «Εκτός από τη μελέτη βιωσιμότητας δεν υπάρχει τίποτα άλλο»

«Εγώ θα προκαλέσω την κ. Τελιγιορίδου, αν θέλει, σε μία κοινή συνέντευξη τύπου για να μας πει τι ακριβώς έχει κάνει για το διαμετακομιστικό κέντρο. Εμείς δεν απαξιώνουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όσα έχει κάνει η ίδια η κ. Τελιγιορίδου. Προσπάθησε για το Αστυνομικό Μέγαρο, φρόντισε για την αδειοδότηση του Εκθεσιακού Κέντρου και άλλα. Να μας πει όμως και για το αρδευτικό φράγμα της Διποταμίας που δεν κατάφερε να ενταχθεί επί των ημερών της ως υπουργός. Γίνανε προσπαθείς, αλλά ας μην λέει για το διαμετακομιστικό κέντρο, για το οποίο όλο κι όλο, παρουσιάστηκε μια Μελέτη βιωσιμότητας. Το 2016 υποβλήθηκε μια πρόταση από τον ΕΡΓΟΣΕ με τριμερή συνεργασία ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΕ και το υπουργείο Μεταφορών της Αλβανίας. Πολλοί νομίζουν ότι υποβλήθηκε η οριστική μελέτη, Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η οικονομοτεχνική μελέτη (βιωσιμότητας) είναι το καταρχήν στάδιο για να δείξει αν είναι το έργο βιώσιμο ή όχι. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, και συνεχίζει: «Από το 2005 που υπάρχει χαρακτηρισμένη μία περιοχή ως εμπορευματικός σταθμός δεν υπάρχει κάποια άλλη ενέργεια Η σημερινή περιφερειακή Αρχή και μέσα από το Ταμείο “Δίκαιης Μετάβασης” προσπαθεί να εντάξει σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό και την περιοχή της Καστοριάς. Με τη “Δίκαιη Μετάβαση” είναι μία ευκαιρία να δούμε πώς μπορούμε να το οργανώσουμε και να δώσουμε κίνητρα φορολογικά και ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για να έρθουν επενδυτές για να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης».

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Λυπάμαι για το πολιτικό προσωπικό της Καστοριάς»

Ξεκάθαρες απαντήσεις από τον περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δ. Σαββόπουλο, για τη δημιουργία ή όχι διαμετακομιστικού κέντρου στην Καστοριά, ζήτησε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου, σημειώνοντας ότι οι υποδομές του οποίου ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ή αν σχεδιάζουν να το κάνουν αλλού

Αναφερόμενη στη συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη στον Χρήστο Νατσούλη είπε πως «είναι λυπηρό ότι ο κ. Σαββόπουλος, απέφυγε να απαντήσει με μισόλογα, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά. Και μάλιστα, χωρίς να θέλει να απεμπολήσει την κομματική του ταυτότητα, είπε ας γίνει και στη Φλώρινα, ας γίνει και στην Καστοριά. Δεν είναι σοβαρές απαντήσεις αυτές» Εγώ θέλω να ξέρω καθαρά και επίσημα εάν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης για δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην Καστοριά».

Άλλωστε όπως επισημαίνει η κ. Τελιγιορίδου με δελτίο Τύπου της, το σχέδιο της ΝΔ ούτε για δίκαιη μετάβαση μιλάει αλλά και ούτε για όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Το χειρότερο όλων όμως είναι, πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμία πρόταση για την Καστοριά αλλά επιπλέον στο νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της Περιφερειακής αρχής χάνονται έργα για την Καστοριά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως δεν γίνεται καμία αναφορά για τη σύνδεση του αεροδρομίου με τη σιδηροδρομική γραμμή Άργος Ορεστικό – Πόγραδετς – Δυτική Ευρώπη και Άργος Ορεστικό – Θεσσαλονίκη – Ανατολική Ευρώπη, που ξεκινήσαμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η σύνδεση σχεδιάστηκε για να καταστήσει την Καστοριά διαμετακομιστικό κέντρο όπως είχε εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό το έργο έχει ξεκινήσει, έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έχει εγκριθεί η μελέτη από το interreg, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις συμφωνίας με Αλβανία και έχει εγκριθεί από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Δίκτυο. Η αναβάθμιση του αεροδρομίου Καστοριάς και η σύνδεση του με το σιδηρόδρομο δεν θα είναι μόνο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, αλλά οι συνδεδεμένες συγκοινωνίες (οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομος και αεροπορική σύνδεση) είναι βασικές υποδομές ενός διαμετακομιστικού κέντρου (logistics) που θα προσφέρει στην Καστοριά εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση όμως της ΝΔ και τα τοπικά της στελέχη στη Δυτική Μακεδονία διακινούν προτάσεις με δηλώσεις και δημοσιεύματα, στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης, για τη μεταφορά δημιουργίας διαμετακομιστικού κέντρου σε άλλη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.

Καλώ επίσης τους Δημάρχους της Π.Ε. Καστοριάς, για συντονισμένες ενέργειες ώστε από κοινού να αποτρέψουμε την κλοπή ενός έργου που έχει ξεκινήσει, μιας πολύ σημαντικής αναπτυξιακής υποδομής, που θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις στην Καστοριά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here