Το πέμπτο παιδί βγήκε στην επιφάνεια στις 12:27 (ώρα Ελλάδος) στην Ταϊλάνδη, το έκτο περίπου δύο ώρες αργότερα, ενώ μερικά λεπτά μετά και το έβδομο – Οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι τα παιδιά θα ξεκινούσαν να βγαίνουν στις 15:30

Με γοργούς ρυθμούς, όπως συνέβη και την Κυριακή, φαίνεται ότι συνεχίζεται και η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των εγκλωβισμένων παιδιών από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι τα πρώτα παιδιά της δεύτερης αυτής φάσης θα έβγαιναν ξανά στην επιφάνεια μετά τις 15:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το CNN και το Reuters, υποστηρίζουν ότι είδαν ένα παιδί να απομακρύνεται με φορείο στις 12:27 (ώρα Ελλάδος) ενώ περίπου στις 14:20 ο βρετανικός Guardian μετέδωσε ότι απεγκλωβίστηκε και έκτο παιδί. Λίγη ώρα αργότερα, υπήρξε αναφορά για τον απεγκλωβισμό και έβδομου παιδιού.

Tην ίδια ώρα αυτόπτης  μάρτυρας δήλωσε στο Reuters, ότι το φως  είδε ένα  ακόμη  παιδί, το όγδοο κατά σειρά.

Το πέμπτο παιδί και το έκτο παιδί μπήκαν διακομίστηκαν με  ασθενοφόρα σε σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ιατρικές μονάδες για την πρώτη εκτίμηση της κατάστασής τους.

Matt Rivers

@MattRiversCNN

More progress: An eye witness who is part of the rescue operations stationed at the entrance of the cave tells CNN he saw a 5th boy being carried out on a stretcher at 4:27pm local Monday.

Την είδηση για τον απεγκλωβισμό του πέμπτου παιδιού μετέδωσε πρώτο το CNN και επιβεβαίωσε αξιωματούχος του ναυτικού της Ταϊλάνδης λίγα λεπτά αργότερα.

Sky News Breaking

@SkyNewsBreak

Reuters reports witnesses have seen a person being carried out on a stretcher from the Thai cave where a rescue effort is taking place

Sky News Breaking

@SkyNewsBreak

Royal Thai Navy official says a fifth boy has been rescued from a flooded cave in Thailand where a football team and their coach have been trapped

Ταϊλανδός δημοσιογράφος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφίες του ασθενοφόρου που φέρεται να μετέφερε τον πέμπτο διασωθέντα με δημοσιογράφο του Guardian να μεταδίδει ότι το ελικόπτερο με το παιδί απογειώθηκε πέντε λεπτά μετά την έξοδό του από τη σπηλιά με τους διασώστες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

ittipat pinrarod@ittipatNationTV

17.03 หมูป่า คนที่5 เคลื่อนย้ายออกไปแล้ว ส่งรพ.เชียงราย #ถ้ำหลวง #เนชั่นทีวี #ขุนน้ำนางนอน

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ναυτικού της Ταϊλάνδης που επικαλείται το CNN στην επιχείρηση συμμετέχει η ίδια ομάδα των δυτών – με μικρές προσθαφαιρέσεις – που εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη φάση της διάσωσης. «Όλα τα στοιχεία είναι το ίδιο καλά με την Κυριακή. Το επίπεδο του νερού δεν μας ανησυχεί. Η βροχή που έπεσε χθες δεν επηρέασε τα ύψη νερού μέσα στο σπήλαιο» υποστήριξε ο επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων Narongsak Osatanakorn.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ξεκαθαρίστηκε ότι πρώτα θα βγουν από το σπήλαιο «τα παιδιά που είναι πιο έτοιμα».

Η δεύτερη φάση της απομάκρυνσης των μικρών αγοριών ξεκίνησε περίπου 17 ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερα παιδιά να απεγκλωβιστούν με επιτυχία. Ο χρόνος αυτός ήταν μέσα στο περιθώριο που είχαν δώσει οι αρχές καθώς απαιτούνταν αρκετή ώρα για να γεμίσουν οξυγόνο οι μπουκάλες που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής της εξόδου των παιδιών από το σπήλαιο.

Λίγο πριν τις 9 ο ανταποκριτής του Guardian μετέδωσε ότι υπάρχει κινητικότητα με ένα ελικόπτερο και ένα ασθενοφόρο να φτάνει στο σημείο εξόδου αλλά και έντονη βροχόπτωση.

Jacob Goldberg@yayqe

a bunch of Shan well-wishers from across the Myanmar border came to take a photo with the volunteers at the press center. #ThaiCaveRescue pic.twitter.com/tO5ZbdQVCo

Jacob Goldberg@yayqe

a helicopter just landed very close to the rescue site. #ThaiCaveRescue pic.twitter.com/sCFN2rpcpt

View image on Twitter

Jacob Goldberg@yayqe

and an ambulance just drove by.

Jacob Goldberg@yayqe

and now it’s starting to rain a lot. pic.twitter.com/vBKTAEhsAT

Γιατί δεν μπορούν τα αγκαλιάσουν οι γονείς τους

Ενώ έχουν βιώσει την στιγμές απίστευτης αγωνίας μέχρι τα παιδιά τους να δουν το φως της εξόδου από το σπήλαιο, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα επί 15 ημέρες, οι γονείς τους δεν επιτρέπεται να τα σφίξουν στην αγκαλιά τους, όπως θα λαχταρούσαν.

Οι θεράποντες γιατροί ζήτησαν από τους γονείς να βρίσκονται σε απόσταση από τα παιδιά τους τουλάχιστον για τα επόμενα δύο 24ωρα για να μην τους μεταδώσουν τυχόν λοιμώξεις.

Η σωματική επαφή μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς τα παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα τουλάχιστον επί 15 ημέρες είναι ιδιαίτερα αδύναμα.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν ακόμα και προστατευτικό γυαλί έτσι ώστε οι γονείς να έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή με τα αγόρια.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here