Ο Γιώργος Χελάκης αναλύει τα όπλα των δύο «μονομάχων» του σημερινού τελικού του Μουντιάλκαι τις διαφορές των δύο προπονητών, Ντάλιτς και Ντεσάν

Είναι δύσκολο στο γέρικο σκυλί να μάθεις καινούρια κόλπα. Ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας της Κροατίας, το ξέρει πολύ καλά. Αλλωστε, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με την Εθνική Γαλλίας του Ντιτιέ Ντεσάν, αυτή η ομάδα δεν είναι δημιούργημά του. Τον φώναξαν από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον περασμένο Νοέμβριο και του παρέδωσαν την ομάδα σε καθεστώς διάλυσης. Στον όμιλό της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε έρθει δεύτερη πίσω από την Ισλανδία και αναγκαστικά θα έπρεπε να δώσει μπαράζ για να πάει στην Ρωσία. Εκεί, στα μπαράζ η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας έπεσε πάνω της και ο Ντάλιτς έκανε θριαμβευτικό ντεμπούτο με τα τέσσερα γκολ που δεχτήκαμε στο Ζάγκρεπ. Δεν ήρθε σαν αναμορφωτής στην ομάδα της Κροατίας, ο 52χρονος κόουτς. Τον φώναξαν για να διευθετήσει τις διαφορές ανάμεσα στους παίκτες και να τους πείσει να παίξουν σύμφωνα με την αξία τους. Από τότε μέχρι σήμερα αυτό κάνουν. Παίζουν σύμφωνα με την αξία τους και έτσι έφτασαν μέχρι τον τελικό.

Αυτοί θα παίξουν όπως τους αρέσει…

Οι Κροάτες έφτασαν μέχρι εδώ παίζοντας αυθεντικό ποδόσφαιρο. Ούτε σκοπιμότητα ούτε αμυντικά συστήματα ούτε βοήθεια από την σφυρίχτρα. Ετσι θα παίξουν και το απόγευμα. Ο Ντάλιτς δεν είναι σε θέση να τους βάλει να παίξουν πίσω για να αποφύγουν τις γρήγορες αντεπιθέσεις των Γάλλων. Δεν είναι ακριβώς προπονητής όπως είναι ο Ντεσάν. Μάλλον είναι εκλέκτορας. Δουλειά του είναι να βάζει στο γήπεδο τους καλύτερους από τους διαθέσιμους. Μπορεί έτσι νάναι καλύτερα.

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνες που φοβήθηκε τους Γάλλους περισσότερο από όσο τους άξιζε, ανακάτεψε την ομάδα του και τελικά το Βέλγιο αντί για τον μεγάλο, έπαιξε στον μικρό τελικό. Οι Κροάτες θα βγουν στον αγωνιστικό χώρο του «Ολιμπίνσκι» για να παίξουν αυτό που ξέρουν. Και ξέρουν αρκετή μπάλα για να σταθούν στα ίσια απέναντι στους νεαρότερους και πιο πειθαρχημένους Γάλλους.

Αν βάλουμε κάτω τα ευρωπαϊκά κλαμπ που αγωνίζονται στις δυο φιναλίστ θα διαπιστώσουμε ότι οι Κροάτες παίζουν στις ίδιες ομάδες με αυτές των αντιπάλων τους. Ο κορυφαίος Μόντριτς παίζει στην κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ, Ρεάλ μαζί με τον Βαράν. Στην Ατλέτικο Μαδρίτης που πήρε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, παίζει ο Βρσάλικο μαζί με τον Γκρισμάν. Στην Μπαρτσελόνα , πρωταθλήτρια Ισπανίας, παίζει ο Ράκιτιτς μαζί με τον Ουμτιτί. Ο Μάντζουκιτς παίζει στην πρωταθλήτρια Ιταλίας μαζί με τον Ματουιντί και πάει λέγοντας. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κάποια διαφορά που να δικαιολογεί την πρόβλεψη των στοιχηματικών εταιρειών που δίνουν με βάση τις αποδόσεις, ακλόνητο φαβορί την Γαλλία. Τόσο πολύ άραγε ποντάρουν ότι το αλέγκρο παίξιμο των Κροατών θα τους καταδικάσει απέναντι στην ταχύτατη Γαλλία. Όλα αυτά μάλιστα πριν γίνει γνωστό ότι ο Ιβάν Πέρισιτς θα παίξει απροπόνητος και με ενοχλήσεις στον τελικό…

Οι «πολεμιστές» του Ντεσάν!

Οι «τρικολόρ» που θα σταθούν απέναντι στην Κροατία είναι ομάδα του προπονητή τους.

Ο Ντεσάν δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Εφερε στην Ρωσία πολεμιστές. Παίκτες που βάζουν τον εγωισμό τους κάτω από τις ανάγκες τις ομάδας, όπως τις εννοεί ο προπονητής της. Τρανό παράδειγμα ο Αντουάν Γκριεσμάν.

Ο μεγάλος σταρ της Ατλέτικο Μαδρίτης, αποδέχτηκε να «λάμψει» λιγότερο από τον 19χρονο Κιλιάν Μπαπέ. Αντί να επιμείνει να βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης και να δουλεύουν όλοι οι άλλοι για εκείνον, συμμορφώθηκε με την θέληση του Ντεσάν. Γύρισε μέτρα πίσω στο γήπεδο και αποδέχτηκε να λειτουργεί ως «ψευτοδεκάρι» έχοντας μπροστά του και τον Μπαπέ και τον Ζιρού. Καταδέχτηκε να τρέχει στην περιοχή του τερματοφύλακα Γιορίς και να μαρκάρει τον αντίπαλο μπακ. Εκτελεί τα κόρνερ αντί να παραμονεύει στο ύψος της περιοχή για να σκοράρει, όπως έκανε πάντα. Εκτελεί μάλιστα τα κόρνερ σημαδεύοντας τα κεφάλι του Βαράν και του Ουμτιτί. Από το καλό σημάδι του Γκρισμάν προήλθαν τα γκολ πρόκριση με την Ουρουγουάη στα προημιτελικά και το Βέλγιο στα ημιτελικά.

Το μόνο που δεν ενδιαφέρει τον Ντεσάν είναι να παίζει η ομάδα του ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Να κλείνει τον αντίπαλο στα καρέ του και να τον πολιορκεί. Δεν έχει άλλωστε τους δημιουργικούς χαφ για να το κάνει. Εξυπηρετείται λοιπόν όταν οι αντίπαλοι βγαίνουν μαζικά στην επίθεση αφήνοντας ελεύθερους χώρους για αντεπιθέσεις. Δίνοντας δηλαδή την δυνατότητα στον Μπαπέ να τρέξει. Σε αυτό το Μουντιάλ κανείς δεν τρέχει πιο γρήγορα από τον επιθετικό της Παρί….

Μόντριτς VS Mπαπέ…

Μπορεί ο 19χρονος Μπαπέ τρέχει πιο γρήγορα από όλους, όμως ο 33χρονος Μόντριτς τρέχει πιο πολύ από όλους. Δεν το λέμε εμείς, το κατέγραψαν οι… ταχογράφοι της ΦΙΦΑ που σημειώνουν ότι έχει ήδη καλύψει 64 χιλιόμετρα και ετοιμάζεται το απόγευμα να προσθέσει κι άλλα.

Ο χαλύβδινος αν και μικροκαμωμένος αρχηγός της Κροατίας θα είναι αυτός θα ρυθμίζει την κυκλοφορία της μπάλας στον μεγάλο τελικό. Η δε ρύθμιση δεν αφορά μόνο την ομάδα του. Αφορά την κυκλοφορία της μπάλας γενικά στο παιχνίδι. Αυτός θα είναι ο παίκτης που θα έρθει τις περισσότερες φορές σε επαφή μαζί της. Θα τρέξει έχοντάς της στην κατοχή του, θα την αποσπάσει από τα πόδια των αντιπάλων του και θα την μεταβιβάσει στους συμπαίκτες του, για να τους βγάλει σε θέση βολής.

Ο Μπαπέ δεν έρχεται πολλές φορές σε επαφή με την μπάλα. Περιμένει να του την δώσουν στο ανοικτό γήπεδο οι συμπαίκτες τους και τότε τρέξετε πιάστε τον. Κανένας δεν τον προλαβαίνει εκτός να τον γκρεμίσει πριν μπει στην περιοχή. Συνήθως κινείται από θέση δεξιού εξτρέμ αλλά μόλις γίνει η πάσα αρχίζει να συγκλίνει αναπτύσσοντας ταχύτητα. Ολοι ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί αλλά είναι δύσκολο να το αποτρέψουν. Ο νεαρός περιμένει τον τελικό για να θαυματουργήσει και να καλύψει την μικρή απόσταση που τον χωρίζει από τον Μόντριτς ώστε να αναδειχτεί σε σούπερ σταρ αυτού του Μουντιάλ.

Αν το τρόπαιο καταλήξει τελικό στους Γάλλους θα πρόκειται για μια επαλήθευση των προγνωστικών που έγιναν πριν την έναρξη των αγώνων στην Ρωσία και έδιναν την Γαλλία μεγάλο φαβορί μετά την Βραζιλία. Και τώρα, που έγινε γνωστό το ζευγάρι του τελικού, τα προγνωστικά είναι υπέρ των Γάλλων. Τι σημασία έχει που ανήκε γεωγραφικά η Γαλατία εκείνο τον καιρό. Αν τα προγνωστικά πάνε περίπατο και η Κροατία κατακτήσει το τρόπαιο θα είναι μια νίκη του… Γαλατικού χωριού του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και ο Μόντριτς, ο… Αστερίξ της μπάλας…

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here