Υποχρεωτική είναι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των δωρητών στην επίσημη ιστοσελίδα της επιτροπής ελέγχου της βουλής μόνο για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η Αρχή, γνωμοδότησε για το θέμα, μετά από ερώτημα της βουλής με αφορμή την άρνηση του ΚΚΕ να προσκομίσει στοιχεία για τις δωρεές που έλαβε το 2015 και αφορούσαν σε ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Τα νομικά επιχειρήματα του ΚΚΕ εστιάζονταν στα εξής:

-ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν προσωπικά δεδομένα των οικονομικών ενισχυτών του κόμματος, καθώς η δωρεά σε ένα κόµµα, το συνδέει µε ένα πρόσωπο και αποτελεί έκφραση της πολιτικής του τοποθέτησης και εκδήλωση, εν τέλει του πολιτικού του φρονήματος

-Ότι στη συνταγματική ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου περιλαμβάνεται και η ελευθερία συμμετοχής ή υποστήριξης, χρηματικής και µη, των πολιτικών κοµµάτων» και τα δικαιώματα αυτά των πολιτών «συνδέονται και με τη μυστικότητα της ψήφου».

-ότι μεταξύ των χρηµατοδοτών, περιλαµβάνονται και βουλευτές του κόµµατος µέσω της παροχής προς το κόµµα της βουλευτικής αποζηµίωσής τους. Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά στην Επιτροπή και βρίσκονται στη διάθεσή της οποτεδήποτε το ζητήσει.

Η Αρχή στην υπ αριθμ. 1/2018 γνωμοδότησή της, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο και εισηγητή τον Σπύρο Βλαχόπουλο, υπογραμμίζει ότι η δηµοσιοποίηση από την Επιτροπή Ελέγχου στο διαδίκτυο, «των στοιχείων κάθε χρηματοδότη πολιτικού κόμματος αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων, αφού µε τον τρόπο αυτόν αποκαλύπτονται οι πολιτικές του προτιµήσεις, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο δεδοµένο κατά την έννοια του άρθρου 2 περ. β΄ του ν. 2472/1997». Ωστόσο επισημαίνει ότι το πλαφόν των 5.000 ευρώ πάνω από το οποίο μπορεί να γίνει η δημοσιοποίηση των χρηματοδοτών είναι σύμφωνο με το νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων (ν. 3023/2002 ) και στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.

Ως προς τον χρόνο που θα πρέπει να παραμένουν αναρτημένα τα στοιχεία των χρηματοδοτών στο διαδίκτυο, η αρχή σημειώνει ότι η δεκαετία που προβλέπεται από τον νόμο παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και πως ο χρόνος διατήρησης τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here