Την επόμενη εβδομάδα φθάνουν οι πρώτες 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax  – Παραμένει κλειστή η πλατφόρμα για τα ραντεβού – O εμβολιασμός των εγκύων μπορεί να προστατεύσει και το παιδί δείχνουν οι κλινικές μελέτες

Η 4η δόση toυ εμβολίου διπλασιάζει την αντίσταση στην λοίμωξη με Omicron και τριπλασιάζει την προστασία για εισαγωγή ανέφερε σήμερα η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Με την παραλλαγή Omicron υπάρχει επαυξηνόμενη δυνατότητα επαναλοίμωξης από τη νόσο τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.. Η φυσική νόσος από την Alpha τη Βeta και τη Delta προσεφερε ισχυρή προστασία εναντι της Οmicrοn κατά 90%. Αντίθετα η Omicron είχε προστασία  60% ανέφερε επίσης η κα Θεοδωρίδου.

«Ζούμε σε μία περίοδο που οι γνώσεις συνεχώς μεταβάλλονται. Η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα για επαναλοιμώξεις είναι τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Omicron. Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη».

Για την τέταρτη δόση εμβολίου ανέφερε ότι μια μελέτη από το Ισραήλ, έδειξε ότι διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή Όmicron και τριπλασιάζει την προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Κατά την κ. Θεοδωρίδου η τρίτη δόση μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει την μετάλλαξη Όμικρον και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών του ιού. «Ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο» και υπενθύμισε όσα αναφέρει ο CDC λέγοντας ότι «η σρατηγική χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων δεν είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ιου και απαιτούνται νέα εμβόλια λόγω της εξέλιξης των ιών» ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «η 4η δόση προορίζεται για ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων».

Παραμένει ισχυρή η σύσταση μας για την τρίτη δόση ενώ η τέταρτη αφορά τους ανασοκατεσταλμένους είπε καταλήγοντας.  Σε ότι αφορά τον  εμβολιασμό των εγκύων είπε ότι μπορεί να προστατεύσει την ίδια αλλά και το παιδί.

Ο ΓΓ πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα φθάνουν στην χώρα μας  168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax. Ωσόσο επειδή ακόμα δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία παράδοσης των εμβολίων δεν έχουν ανοίξει τα ραντεβού ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here