Σε κατάσταση «θερινής ραστώνης» βρέθηκε το εμπόριο την καλοκαιρινή, εκπτωτική περίοδο που ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της καθιερωμένης έρευνας του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για τις θερινές εκπτώσεις, προκύπτει πως  ο κύκλος εργασιών κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων δεν ικανοποίησε τις επιχειρήσεις. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ανά περιοχή, σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία, προκύπτει πτώση του τζίρου σε Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά, της τάξεως του 11-20%, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε η κίνηση στην Κοζάνη.  Δεν υπήρχαν στοιχεία για τις άλλες περιοχής της περιφέρειας.

Συνοπτικά και σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας, πανελλαδικά,  Οι επιδόσεις των εμπορικών επιχειρήσεων φαίνεται να διαφοροποιούνται ανάλογα τον τόπο εγκατάστασης και το μέγεθος της επιχείρησηςΠιο συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο καθώς και οι αυτoαπασχολούμενοι παρουσίασαν μείωση πωλήσεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο έτος.

Περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις, επέλεξε να διαμορφώσει το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, ενώ μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποίησε εκπτώσεις από 41% – 50%. Ως καλύτερη αγοραστικά περίοδος, κρίνεται το πρώτο εικοσαήμερο τις εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή από 9/7/2017 έως 31/7/2017. Οι καταναλωτές πλήρωσαν, κυρίως, με πιστωτικές κάρτες, ενώ το 47% των καταστηματαρχών που  άνοιξαν Κυριακή δεν επηρέασε τον τζίρο τους.

Πίνακας 1: Εκτιμήσεις 67  Εμπορικών Συλλόγων για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια των Θερινών Εκπτώσεων 2018
Εμπορικοί Σύλλογοι Μεταβολή (%) τζίρου κατά τη διάρκεια των Θερινών Εκπτώσεων 2018/2017
Καστοριά Πτώση 11-20%
Φλώρινα Πτώση 11-20%
Κοζάνη ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Γρεβενά Πτώση 11-20%

 

e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here