Αν και το πλήγμα θα είναι βαρύ για την πόλη, οι φορείς της αγοράς δηλώνουν ότι προέχει η δημόσια υγεία – ΕΒΕΘ, ΕΕΘ και ΒΕΘ επισημαίνουν την ανάγκη για αντισταθμιστικά μέτρα από την κυβέρνηση για την τοπική οικονομία

Ο κορονοϊός “χτύπησε” και τον θεσμό – ορόσημο για την πόλη, την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μετά την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, προβληματισμένοι δηλώνουν οι οικονομικοί παράγοντες της πόλης καθώς ανησυχούν για το αναπόφευκτο πλήγμα που θα υποστεί η τοπική οικονομία.

“Αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της πόλης θα έχει η ματαίωση της Έκθεσης, ωστόσο το μέτρο ήταν ορθό και επιβεβλημένο για την ανακοπή της επέλασης της πανδημίας, η ακύρωση της ΔΕΘ θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές και στα οικονομικά της HELEXPO αλλά και στην τοπική αγορά”, εκτιμά μιλώντας στο makthes.gr ο Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης. “Αυτό που προέχει είναι να υπάρξουν μέτρα από την κυβέρνηση που θα βοηθήσουν την οικονομία της πόλης μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη”, προσθέτει. Ο κ.Βλαχογιάννης τονίζει την ανάγκη για παρεμβάσεις τόνωσης της ζήτησης για να “αναθερμανθεί” η οικονομική δραστηριότητα.

“To πλήγμα θα είναι τεράστιο για την πόλη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσες, εστίαση και ξενοδοχεία θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις από τη μείωση της κίνησης, κάθε χρόνο η ΔΕΘ προσέλκυε πλήθος επισκεπτών”, αναφέρει στο makthes.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, επεσήμανε πως “καλώς ακυρώθηκε η ΔΕΘ, προέχει η δημόσια υγεία αλλά θα είναι μεγάλες οι επιτπώσεις στην οικονομία της πόλης, όχι μόνο για τουρισμό και εστίαση αλλά και στη βιοτεχνία”. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη για αντισταθμιστικά μέτρα από την κυβέρνηση για να μετριαστεί το πλήγμα από την ακύρωση της φετινής Έκθεσης σημειώνοντας πως απαραίτητη προυπόθεση για να ανακάμψει η οικονομία είναι η ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι πρέπει να στραφεί στον επιχειρηματικο τουρισμό. 

Την απογοήτευση του κλάδου των επαγγελματιών για τη ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Μιχάλης Ζορπίδης, με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης, «η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην Οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας. Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα», τονίζει ο κ. Ζορπίδης και καταλήγει:

«Ωστόσο, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στο Λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό. Τέτοιοι τρόποι θα μπορούσε να είναι ένα χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς πόρους ειδικό πακέτο στήριξης προς την περιοχή μας, με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις αλλά και η επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής και η συμπλήρωση του σχεδιασμού τους με νέα. Είμαι βέβαιος ότι οι φορείς της πόλης θα μπορέσουν να συμβάλουν στο σχεδιασμό αυτού του πακέτου, εφόσον κληθούν από τον Πρωθυπουργό».

 Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Η κυβέρνηση ορθά έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία

Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν εστιασμένες στο στόχο τους για περισσότερες νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και για περαιτέρω ένταση των εμπορικών και οικονομικών τους συναλλαγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Αυτό επισημαίνει το Επιμελητήριο σε ανακοίνωση με αφορμή την ακύρωση της εφετινής ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία και τονίζει:

«Η κυβέρνηση, ορθά πράττοντας, έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών όπως και των επισκεπτών της ΔΕΘ και έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη φετινή Έκθεση».

Το Επιμελητήριο σημειώνει ακόμη ότι με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ» χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας» ωστόσο «ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, Το Επιμελητήριο ανακοινώνει ότι ορισμένες θα διεξαχθούν ψηφιακά το φθινοπώρο ή το αργότερο έως τέλος του έτους, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν για την άνοιξη του 2021 «με την προοπτική να υλοποιηθούν είτε βάσει ενός υβριδικού μοντέλου διοργάνωσης, είτε αμιγώς ψηφιακά».

Στέφανος Μαχτσίρας, makthes.gr

Ειδήσεις σήμερα: 

Δύο νέα κρούσματα στην Καστοριά – Σχετίζονται με την ηλικιωμένη γυναίκα

Κλείνουν μπαρ-εστιατόρια από τα μεσάνυχτα σε 15 περιοχές – Δε θα γίνει η ΔΕΘ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here