Θα είναι έτοιμο για πάσα χρήση, κυρίως για τα πιο ήπια περιστατικά που δεν χρίζουν μηχανικής υποστήριξης

“Στο κόκκινο” βρίσκεται η Θεσσαλονίκη καθώς με βάση και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η πόλη να αποδεικνύεται «πρωταθλήτρια» με 777 νέα κρούσματα σε μία ημέρα.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης είναι δραματική. Χθες, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή νέο σχέδιο για την επέκταση της δυναμικότητας του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη, που «λυγίζει» κάτω από το βάρος των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη 100 νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και αεροδιακομιδές ασθενών με C-130 σε ειδικές κάψουλες, από απομακρυσμένες περιοχές στην πρωτεύουσα.

Στα όριά τους βρίσκονται οι γιατροί, οι οποίοι περιγράφουν σκηνές «πολέμου» στις εφημερίες των νοσοκομείων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές.

Το Ιπποκράτειο κατά την σημερινή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό. 

Ο κ. Κικίλιας κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι στη Θεσσαλονίκη η θετικότητα, σύμφωνα με το ΑΠΘ, είναι στο 32%. «Πρόκειται για τεράστια διασπορά της νόσου και αυτό εξηγεί και το lockdown», επισήμανε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε λόγω της κατάστασης στα νοσοκομεία δεν απέχουμε από το να δούμε εικόνες όπως εκείνες στην Ιταλία.

Σκέψεις να διαμορφωθεί το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε χώρο Covid-19

Στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται και η «κατασκευή» κλινικών Covid-19 κι εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε περίπτωση που η κατάσταση εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο. Έτσι λοιπόν, όπως αποκάλυψε στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV ο Γιάννης Σαραντάκος, υπάρχει σχέδιο στο τραπέζι για να μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε κλινική υποδοχής περιστατικών του κορονοϊού. 

Η σκέψη είναι να διαμορφωθεί ο χώρος, έτσι ώστε να είναι σε θέσει να υποδεχθεί ήπια περιστατικά που δεν χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, όπως για παράδειγμα ασθενών που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, αν και το ζήτημα συζητιέται σε αυτοδιοικητικούς κύκλους και σε άτυπες κουβέντες των στελεχών της ΔΕΘ, μέχρι χθες το βράδυ σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here