Εκτός των ρυθμίσεων σε πολιτικό επίπεδο, στο Νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τη βία κατά των γυναικών και την ισότητα στον επαγγελματικό βίο

Τουλάχιστον κατά 40% θα εκπροσωπείται το κάθε φύλλο στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ανά εκλογική περιφέρεια στις εθνικές εκλογές, όπως έχει θεσπιστεί με τον «Κλεισθένη», στην αυτοδιοίκηση. Η πρόβλεψη θα περιέχεται σε νομοσχέδιο για την ισότητα των δυο φύλων που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση.

Αυτό ανακοίνωσε η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στη θεματική ενότητα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με την οποία συνεχίζονται οι εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωση Δήμων Ελλάδας( ΚΕΔΕ) και οι οποίες θα ολοκληρωθούν απόψε με την ψήφιση των θέσεων του.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, το νομοσχέδιο θα περιέχει επίσης ρυθμίσεις για την προστασία των γυναικών από τη βία, την ισότητα των φύλων στον επαγγελματικό βίο, την υποχρεωτική θέσπιση της δημιουργίας Επιτροπών Ισότητας Φύλων στους δήμους, τη σχεδίαση, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση από τους δήμους σχετικών προγραμμάτων κ.α. Στο πλαίσιο αυτό η υφυπουργός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, υπέγραψαν σχετικό σύμφωνο συνεργασίας.

Νωρίτερα το συνέδριο απασχόλησε η συνταγματική αναθεώρηση, την οποία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση του κράτους. Ο κ. Πατούλης επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να μη συμπεριλάβει εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, λέγοντας ότι «είναι κατάπτυστη και αποτελεί μαύρη σελίδα για την ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η χειραγώγηση της αυτοδιοίκησης κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από τον «Κλεισθένη» ο οποίος επικεντρώθηκε στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και όχι σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Πατούλης, τόνισε πως στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να είναι η τοπική δημοκρατία, η ανάπτυξη, η συμμετοχικότητα των πολιτών, η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, τα ζητήματα που θα θέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι, μεταξύ άλλων, η φορολογική αποκέντρωση και ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο για τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ, η αποκέντρωση με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων, η συνταγματική καθιέρωση «Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης», ως επίσημου κοινού θεσμικού εκπροσώπου της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία και την κεντρική διοίκηση, η ρητή αναφορά στον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, βάσει των οποίων οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας στις τοπικές δημόσιες υποθέσεις, η αποσαφήνιση επακριβώς της έννοιας των τοπικών υποθέσεων κ.α.

Ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης εισηγήθηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη υιοθέτησης της νομοθετικής πρόβλεψης που ισχύει για το κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή νέων εκλογικών συστημάτων γίνεται στις μεθεπόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στη θεματική αυτή ενότητα μίλησε επίσης ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης, ο οποίος χαρακτήρισε ως μείζον ζήτημα τον προσδιορισμό και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης, του Α’ και Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη φορολογικής αποκέντρωσης και πληρέστερης διασφάλισης των πόρων της αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here