Τα διαλυτικά φαινόμενα στους ΑΝΕΛ, η διαφωνία όλης της αντιπολίτευσης και το τεράστιο πολιτικό κόστος από την παράδοση της Μακεδονίας, πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ

Δραματικές πολιτικές επιπτώσεις φαίνεται ότι μπορεί να έχει για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα η συμφωνία με τα Σκόπια, που υπεγράφη την Κυριακή στις Πρέσπες.

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους που χρησιμοποιεί για τον ιστορικό συμβιβασμό και την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας το Μέγαρο Μαξίμου, το πολιτικό σκηνικό, που διαμορφώνεται δεν είναι καθόλου ευχάριστο για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Και μπορεί το «μπαλάκι» πλέον για την υλοποίηση της συμφωνίας να περνά στην πλευρά των Σκοπίων, πριν έρθει (εφόσον ο Ζάεφ την περάσει στη χώρα του και έρθει τελικά στη Βουλή των Ελλήνων σε αρκετούς μήνες), ωστόσο ήδη το θέμα «παράγει» νέα πολιτικά δεδομένα στο εσωτερικό.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δοκιμάζεται για πρώτη φορά τόσο πολύ, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση, με ελάχιστες μόνον εξαιρέσεις, αποδοκιμάζει πλήρως τη συμφωνία, ενώ επιβεβαιώνεται από τα γκάλοπ ότι η κοινή γνώμη καταδικάζει την κυβέρνηση.

Το πολιτικό κόστος της εθνικής αυτής υπόθεσης για την κυβέρνηση δείχνει να είναι τεράστιο. Με το 70% περίπου να είναι ξεκάθαρα εναντίον, είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει δημοσκοπικά στη βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφει μέχρι και μονοψήφια ποσοστά (γκάλοπ Marc για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής).

Κρίσιμο δε στοιχείο είναι πλέον και το ρήγμα στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η πίεση που δέχθηκε η συγκυβέρνηση με την πρόταση μομφής προ ημερών στη Βουλή, θα έχει συνέχεια κατά πώς φαίνεται, με την αποδυνάμωση του κόμματος του Πάνου Καμμένου, η στήριξη του οποίου στον Αλέξη Τσίπρα σε αυτή τη φάση ταυτίστηκε με την εξουσιοδότηση να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Την αρχή έκανε ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ και διαγράφηκε, ενώ σοκ προκάλεσε και η αποχώρηση της Μανταλένας Παπαδοπούλου, που ήταν μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου και μόλις είχε αναλάβει την ευθύνη της προετοιμασίας του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Οι δύο απώλειες θεωρούνται προάγγελος και άλλων αποχωρήσεων, που ενδεχομένως θα προκαλέσουν διαλυτικές τάσεις στου ΑΝΕΛ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις επιλογές των βουλευτών στη συνέχει – η φημολογία λέει για διάθεση μετακινήσεων κάποιων προς τον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης δείχνει να εξαντλείται και πολλοί θεωρούν ότι μόλις ολοκληρωθεί ο κεντρικός στόχος αυτής της συνεργασίας, δηλαδή η τυπική έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, πιθανόν να προκληθούν ραγδαίες εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των Σκοπίων απ’ όλες σχεδόν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό, ειδικά στις σχέσεις με την κεντροαριστερά. Η προοπτική οποιασδήποτε σύγκλισης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απομακρύνεται, με το σενάριο περί επαφής με τον Σταύρο Θεοδωράκη και κάποιους βουλευτές του Ποταμιού να παραμένει κάπως ζεστό.

Πάντως και σε αντίθεση με την κεντροαριστερά, ο στόχος του Μαξίμου να προκαλέσει ρήγματα και στη ΝΔ δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συσπείρωσε τις δυνάμεις του κόμματός του γύρω από τη γραμμή απόρριψης της συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί στην ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της κυβέρνησής του και του ίδιου, για να αντισταθμίσει αυτή την κατάσταση της εσωτερικής απομόνωσης και του πολιτικού κόστους, που ήδη εισπράττει. Η σεναριολογία που λέει ότι έναντι της συμφωνίας, η κυβέρνηση θα λάβει «ανταλλάγματα» από τους δανειστές καλά κρατεί, χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιωθεί πριν ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο για το «μεταμνημονιακό» πρόγραμμα και το χρέος.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here