Το 2020 θα ανακτάται το 35% των ανακυκλώμενων υλικών από τα απορρίμματα της Δυτικής Μακεδονίας

Στην κορυφή της περιβαλλοντικής διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία ως η μόνη περιφέρεια της χώρας που δεν έχει επιβαρύνει τον Εθνικό προϋπολογισμό με ούτε ένα ευρώ από τα πρόστιμα που συνήθως επιβάλλει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράνομες χωματερές, διάθεσης απορριμμάτων ή αποβλήτων.

του Σπύρου Κουταβά

Ο δήμος Κοζάνης κρατά τα σκήπτρα σε ότι αφορά ανακύκλωση υλικών, χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου και εδώ και μερικούς μήνες εφαρμόζει ένα  πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής των οικιακών βιοαποβλήτων στην πηγή, τα οποία στην συνέχεια επεξεργάζονται στην υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης «τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του  ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας και προγραμματίζουμε την επέκταση του προγράμματος περισυλλογής σε επιπλέον 250 νοικοκυριά και καταστήματα φαγητού στην πόλη».

Ο καφέ κάδος που χρησιμοποιείται για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων εισέρχεται σιγά σιγά στις καθημερινές συνήθειες των πολιτών και όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, «μέχρι το 2020  έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής οργανικών απορριμμάτων σε όλο το δήμο Κοζάνης».  Επισημαίνει ότι η περιοχή μπορεί βρίσκεται στην περιβαλλοντική πρωτοπορία με την ανακύκλωση των τεσσάρων υλικών και την δημιουργία της νέας ΜΕΑ,  αλλά δεν πρέπει υπάρξει επανάπαυση.

Ο κ Ιωαννίδης τονίζει ότι για να αυξηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, να γίνουν περισσότερες πρωτοβουλίες ως προς την εκπαίδευση των πολιτών  σημειώνοντας ότι «για τις ανάγκες μιας τέτοιας ολοκληρωμένης στόχευσης οι διαθέσιμοι πόροι των δήμων είναι ελάχιστοι».
Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και το περιβαλλοντικό παράδοξο όπου οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας μετά τη λειτουργία της νέας ΜΕΑ Κοζάνης πληρώνουν περισσότερα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, από άλλες περιοχές που απλά θάβουν τα απορρίμματά τους χωρίς καμία επεξεργασία σε χώρους ΧΥΤΑ. «Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί και σε κεντρικό επίπεδο γενναίες αποφάσεις και εάν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα» τονίζει ο δήμαρχος Κοζάνης, το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει «να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του τέλους ταφής για κάθε τόνου απορριμμάτων που οδηγείται σε ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: www.vetonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here