Σάλος έχει προκληθεί από την είδηση πως η μεγαλύτερη πλατφόρμα delivery στην Ελλάδα, efood, «απαιτεί» από τους μέχρι τώρα μισθωτούς εργαζόμενους ταχυμεταφορείς της, να μετατραπούν σε «συνεργάτες» (freelancers) όπως αναφέρει η εταιρεία στο μήνυμα της προς το προσωπικό. Η εταιρεία αναφέρει ως αιτία αυτής της τομής στις εργασιακές της σχέσεις, την «αύξηση της παραγωγικότητας», με γνώμονα την οποία είχε ήδη εφαρμόσει το σύστημα αξιολόγησης με batch, όπως όριζαν οι συμβάσεις που οι ταχυμεταφορείς υπέγραφαν με τη συνεργαζόμενη εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Manpower.

Ήδη, οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων είναι σφοδρές, όπου κάνουν λόγο για εκβιασμό της efood προς τους εργαζόμενους, πως αν δεν ενταχθούν οικειοθελώς στο νέο μοντέλο εργασιακής σχέσης με τον εργοδότη, δεν θα ανανεωθεί η τρίμηνη σύμβαση τους, συγκεντρώνοντας τα πυρά του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής σε σχετική ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο αναφέρει πως «η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή “συνεργάτης”. Όπου συνεργάτης εννοείται, η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer,  όπου προβλέπεται 6μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι», ενώ προειδοποιεί πως «κανένας συνάδελφος διανομέας δε πρέπει να δεχτεί να του επιβάλλει η εταιρεία το “συνεργατικό” μοντέλο. Αυτό το μοντέλο δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία για να επωφεληθούν οι μόνιμοι διανομείς. Αλλά για να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, το Συνδικάτο Επισιτισμού αναφέρει πως με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι  μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης.

Το Συνδικάτο μάλιστα καλεί σε συνέλευση την Κυριακή, για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.

insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here