Η πλατφόρμα Portal για Νέους στοχεύει να δώσει συμβουλές και τρικ για το πώς να αποφύγουν τους πιθανούς κινδύνους των social media

Να μην “κολλάνε” στην εικονική καθημερινότητα συμβουλεύει τους ανήλικους χρήστες του Facebook, το οποίο δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό κέντρο πόρων για τους εφήβους για να τους μάθει πώς να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τον αγαπημένο τους ιστότοπο.

“Το Facebook θέλει να διδάξει στα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα από το … Facebook”, αναφέρει, χαρακτηριστικά η New York Post.

Εστιάζει, επίσης, στο πώς να αποφύγουν τους πιθανούς κινδύνους των social media, υπενθυμίζοντας την κλασσική ατάκα των μαμάδων και των μπαμπάδων στα παιδιά τους: “Μην μιλάτε σε ξένους”.

Το ηλεκτρονικό εργαλείο, που ονομάζεται Portal για Νέους, έχει ως στόχο να δώσει συμβουλές και τρικ για τους έφηβους, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ελέγξουν τις ρυθμίσεις τους στο Facebook, όπως ο καθορισμός σε ποιον επιτρέπεται να βλέπει συγκεκριμένες αναρτήσεις.

Η συγκεκριμένη πύλη στοχεύει ακόμη να τους βοηθήσει να μάθουν πώς άλλοι έφηβοι χρησιμοποιούν το Facebook για να ευαισθητοποιήσουν για τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Η κίνηση πιθανότατα εκπορεύεται από την ανάγκη του FB να ευθυγραμμιστεί με τους νέους νόμους της Ε.Ε., οι οποίοι απαγορεύουν τη συλλογή ορισμένων ειδών προσωπικών δεδομένων από ανήλικους.

Η επικεφαλής του τομέα ασφάλειας του Facebook, Αντιγόνη Ντέιβις, ανακοίνωσε σχετικά ότι η Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας επικεντρώνεται σε τέσσερις κύριες πτυχές, η πρώτη από τις οποίες είναι η εκπαίδευση.

“Προσφέρονται πληροφορίες για το πώς μπορούν οι έφηβοι χρήστες μας να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα προϊόντα όπως οι σελίδες, οι ομάδες, τα γεγονότα και το προφίλ, παραμένοντας ασφαλείς. Επιπλέον, πληροφορίες σχετικά με τους τύπους δεδομένων που συλλέγουμε και τον τρόπο με τον οποίο το χρησιμοποιούμε”, ανέφερε η κ. Ντέιβις.

Υπάρχουν επίσης Peer Voices, που περιλαμβάνουν λογαριασμούς πρώτου προσώπου από εφήβους σε όλο τον κόσμο για το πώς χρησιμοποιούν την τεχνολογία με νέους και δημιουργικούς τρόπους, καθώς και συμβουλές για θέματα όπως η ασφάλεια, η αναφορά περιεχομένου και η επιλογή για το ποιός μπορεί να δει τί μοιράζονται οι χρήστες.

Οι έφηβοι μπορούν επίσης να “βρουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν αν χρειάζεστε ένα σπάσιμο των κοινωνικών μέσων και κάποιες οδηγίες για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το διαδίκτυο”, πρόσθεσε το ανώτατο στέλεχος του FB.

Αλλά είναι η πύλη αρκετή και οι έφηβοι θα την χρησιμοποιήσουν;

Το Facebook δέχεται συχνά-πυκνά έντονη κριτική σχετικά με το πόσο εύκολα επιτρέπει στα ανήλικα παιδιά να έχουν πρόσβαση στον κόσμο των Social Media.

Τον περασμένο μήνα, ο διαδικτυακός κολοσσός ανακοίνωσε κάποια σχέδια για να αποτρέψει τα παιδιά από το να κοινοποιούν τις προσωπικές τους πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Αυτή τη στιγμή, μόνο οι ανήλικοι ηλικίας 13 και άνω επιτρέπεται να έχουν νόμιμα προφίλ στο FB – παρόλο που η εταιρεία δεν έχει κανέναν τρόπο να το ελέγξει.

Προς το παρόν το Facebook επιτρέπει, επίσης, στους νέους ηλικίας μεταξύ 13 και 15 να ανεβάσουν όλα τα προσωπικά τους στοιχεία, ανάμεσά τους εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες όπως τις πολιτικές απόψεις και τις λεπτομέρειες της σεξουαλικότητάς τους.

Ωστόσο, από τις 25 Μαΐου 2018, ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Γενική Προστασία Δεδομένων υποχρεώνει το Facebook να απαιτήσει γονική άδεια για τη συγκέντρωση ορισμένων προσωπικών δεδομένων των ανήλικων χρηστών.

Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι το FB αδυνατεί να ελέγξει στην πράξη εάν εκείνοι που δίνουν τη συναίνεση είναι στην πραγματικότητα οι γονείς ή οι κηδεμόνες.

Οι χρήστες επιλέγουν απλά έναν από τους φίλους τους στο Facebook ή εισάγουν μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον “γονέα τους”.

Αυτός ο επιλεγμένος “γονέας” δίνει στη συνέχεια άδεια για το “παιδί” του να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες.

Το Facebook στη συνέχεια θα αποδεχτεί τυφλά ότι αυτό το άτομο ήταν ο γονέας του “παιδιού”.

Αλλά ένα παιδί θα μπορούσε απλά να επιλέξει έναν από τους φίλους του – ή ακόμα και μια ψεύτικη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – για να “επαληθεύσει” τα στοιχεία.

Αυτό θα σήμαινε, όμως, ότι το FB ενδέχεται να παραβιάζει τον νόμο GDPR της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συλλέγοντας ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά χωρίς κατάλληλη γονική άδεια.

Η διείσδυση του Facebook είναι τόσο εκτεταμένη μεταξύ των εφήβων, παγκοσμίως, που μόνο στις ΗΠΑ ο ένας στους 30 χρήστες είναι αποδεδειγμένα κάτω των 12 ετών.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here