Ανακοίνωση-Σχόλιο του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών

Αφού η κυβέρνηση «πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη» μετά το χτεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών από τις διακομιδές από τα «φρακαρισμένα» δημόσια νοσοκομεία προς τις ιδιωτικές κλινικές, χτες, κάτω από την πίεση και την κατακραυγή, προχώρησε σε μία κίνηση ελιγμού που δεν αλλάζει την ουσία. Προανήγγειλε ότι θα κατέθετε μέσα στη μέρα σχετική διάταξη νόμου στη Βουλή (μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε κατατεθεί τίποτα), χρησιμοποιώντας διατυπώσεις που αφήνουν να αιωρούνται πολλά ερωτήματα και χωρίς βέβαια να προχωρά ούτε τώρα στην αναγκαία πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε χτες έγγραφο του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΚΑΒ προς τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, το οποίο αναφέρει συγκεκριμένα ότι «μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ».

Σε συνθήκες, δηλαδή, που στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το άδειασμα των δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς άλλων νοσημάτων, προκειμένου κλινικές να μετατραπούν σε κλινικές κορονοϊού, με ευθύνη της κυβέρνησης οι ανασφάλιστοι καλούνται με βάση τα παραπάνω στην «καλύτερη» περίπτωση να μένουν στις υποστελεχωμένες, συγχωνευμένες και μετακινούμενες κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, που μένουν με ακόμη λιγότερο προσωπικό λόγω των μετακινήσεων για τις ανάγκες της πανδημίας, ή… να πληρώσουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους για μεταφορά και νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική.

Η εξέλιξη βέβαια δεν προέκυψε από το πουθενά: Είχε προηγηθεί η απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικών ομίλων της Υγείας, παραχωρώντας εν μέσω πανδημίας την… ευχέρεια στους κλινικάρχες να διαλέγουν αν και ποιους θα δέχονται στις ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία, εξασφαλίζοντας μάλιστα διπλή αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ για κάθε νοσηλεία που θα αποδέχονταν. Η εθελοντική και χρυσοπληρωμένη αποδοχή της νοσηλείας, αντί της υποχρεωτικής και πραγματικής επίταξης, διασφαλίζει ότι κριτήριο θα είναι το τι συμφέρει κατά περίπτωση τους κλινικάρχες και όχι η προστασία της υγείας του λαού.

Μάλιστα, «πλάτη» σε αυτήν την πολιτική επιδότησης του ιδιωτικού τομέα Υγείας έβαλαν με την ψήφο τους και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, υπερψηφίζοντας την τελευταία σχετική τροπολογία της κυβέρνησης, την περασμένη Πέμπτη. Την «ευαισθησία» του άλλωστε την είχε δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, όταν το 2018 ουσιαστικά εκμηδένισε την κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αφήνοντας μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία παρουσίασε ως ιατροφαρμακευτική «κάλυψη» των …1 εκατομμυρίου ανασφάλιστων (100 ευρώ/χρόνο για τον καθένα, ίσα για δύο εμβόλια του πνευμονιόκοκκου και της γρίπης)!

Εύλογα ερωτήματα για τους ανασφάλιστους… σιγουριά για τους κλινικάρχες

Μετά τη χτεσινή κατακραυγή που ακολούθησε την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη», η κυβέρνηση παίζοντας με τις εντυπώσεις ανακοίνωσε ότι θα φέρει νομοθετική διάταξη στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως «όλοι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση».

Κατευθείαν, το… «εφόσον χρειαστεί» που θέτει η κυβέρνηση, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την πρακτική εφαρμογή του μέτρου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ενεργοποίησε από το Σεπτέμβρη σχετική διάταξη του 2018 που δεν είχε εφαρμοστεί, σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, λέγοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που εξασφάλισε τα κονδύλια για να αποζημιώνονται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ, για τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε κλίνες ΜΕΘ».

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, χωρίς την πανδημία αλλά και μέσα στην μεγάλη έξαρσή της, κριτήριο των κυβερνήσεων του κεφαλαίου είναι η διασφάλιση των «αποζημιώσεων» και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της ιδιωτικής Υγείας, με χρήματα μάλιστα από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή κατά κύριο λόγο από τις εισφορές των ασφαλισμένων…

Τα στοιχεία βοούν: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας εδώ και τώρα!

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η εκρηκτική κατάσταση και τα ίδια τα στοιχεία που έδωσε χτες η κυβέρνηση για τις ΜΕΘ επιβεβαιώνουν την ανάγκη για πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Συγκεκριμένα, ακόμα και μετά από όλες τις ανακυκλώσεις και «μετατροπές» κλινών, σε βάρος της θεραπείας άλλων σοβαρών ασθενειών:

– Είναι ήδη κατειλημμένο το 89% των ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης.

— Στην Αττική το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ COVID είναι 63%.

— Οι ΜΕΘ-non COVID σε όλη την Ελλάδα έχουν πληρότητα 73,5% επιβεβαιώνοντας ότι καμία ασθένεια δεν αναστέλλεται, ενώ οι ΜΕΘ-COVID είναι κατειλημμένες σε 67,5%.

— Πάνω από το 50% των συνολικών κλινών για Covid είναι κατειλημμένο (2.513 νοσηλευόμενοι σε σύνολο 4.773 κρεβατιών).

Αντί να αναπαράγει τα ψέματα για «ενισχυμένο ΕΣΥ» και «συμβολή του ιδιωτικού τομέα», η κυβέρνηση πρέπει έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, αντί να δίνει πακτωλό χρημάτων στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος συνεχίζει να θησαυρίζει με τα τεστ και τις νοσηλείες, να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των υγειονομικών και όλου του λαού. Να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το δημόσιο σύστημα Υγείας σε μέσα και υποδομές. Να προχωρήσει άμεσα με διαδικασίες κατεπείγοντος σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, καθαριστριών κ.λπ. Να ενισχύσει άμεσα με στόλο και πληρώματα το ΕΚΑΒ.

Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς-Βοΐου του ΚΚΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here