Όταν ακούς Καστοριά, οι πρώτες εικόνες που έρχονται στον νου είναι η λίμνη, το χιόνι, η γραφικότητα και οι γούνες.

Αφιέρωμα:  freesunday.gr

Σήμερα όμως μιλάμε με τον Ανδρέα Στεργίου, τη δεύτερη γενιά της οικογένειας που δημιούργησε το Κτήμα Στεργίου.

Πραγματικοί πρωτοπόροι στον τόπο τους, είχαν το όραμα να εντάξουν την Καστοριά στις αμπελουργικές ζώνες του τόπου, κάτι που έφεραν εις πέρας.

andreasstergiou

Τι σας ενέπνευσε ώστε να ασχοληθείτε με την οινοποιία;

Έζησα από μικρός τον αγώνα και τις προσπάθειες των γονιών μου για ένταξη της Καστοριάς ως αμπελουργικής ζώνης, καθώς και τη δημιουργία του πρώτου οινοποιείου στον νομό, του οινοποιείου μας. Συμμετέχοντας στη φύτευση των αμπελιών και σε όσες διαδικασίες ήταν εφικτό, δεν άργησα να κολλήσω το μικρόβιο της αγάπης για το αμπέλι και το κρασί.

Μιλήστε μας για τον τόπο σας. Η Καστοριά δεν συγκαταλέγεται στις οινοπαραγωγικές περιοχές που σου έρχονται εύκολα στον νου.

Η Καστοριά είναι μια πόλη που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και στην οποία επικρατούν δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Παρόλο που κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γούνα, αμπέλια καλλιεργούνταν γύρω από τη λίμνη με σκοπό τη χωρική οινοποίηση. Μέχρι το 2000, που κατασκευάζεται το οινοποιείο μας, και το 2005, που εντάσσουμε την περιοχή στην αμπελουργική ζώνη ΠΓΕ Καστοριά, δεν είχε γίνει κάποια ανάλογη προσπάθεια που να συνδέεται με τον χώρο του κρασιού, γι’ αυτό και η Καστοριά δεν συγκαταλέγεται στις οινοπαραγωγικές περιοχές που σου έρχονται εύκολα στον νου.

Δουλεύετε μόνο ξένες ποικιλίες και Ξινόμαυρο. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή;

Οι ξένες ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι Cabernet Sauvignon, Merlot, Cinsault, Sauvignon Blanc και Riesling, ενώ οι ελληνικές είναι το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο. Πρόκειται για ποικιλίες συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για την ΠΓΕ Καστοριά. Η επιλογή τους έγινε βάσει του υψόμετρου και των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας.

Σχέδια για το μέλλον; Εξωστρέφεια;

Σχέδια για το μέλλον είναι η φύτευση νέων αμπελιών, η αύξηση της δυναμικής του οινοποιείου και η αύξηση των εξαγωγών.

Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Πηγή: freesunday.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here