Ισχυρισμός:

13 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Φιδονήσι, μετά από επίθεση ρωσικών δυνάμεων στο νησί.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ουκρανικού Ναυτικού στις 28 Φεβρουαρίου, οι στρατιώτες που φρουρούσαν το Φιδονήσι είναι τελικά ζωντανοί, αλλά παραμένουν αιχμάλωτοι των Ρώσων.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε από πληθώρα διεθνών ειδησεογραφικών μέσων το περιστατικό που διαδραματίστηκε στο Φιδονήσι την πρώτη μέρα της εισβολής ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικά εδάφη, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 13 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους έπειτα από επίθεση ρωσικών δυνάμεων στο νησί. Όμως, λίγες μέρες μετά την αρχική είδηση, το Ουκρανικό Ναυτικό επιβεβαίωσε μέσω σχετικής ανακοίνωσης του στις 28 Φεβρουαρίου 2022, πως οι στρατιώτες στο Φιδονήσι είναι τελικά ζωντανοί και παραμένουν αιχμάλωτοι των Ρώσων.

Ιστορικό

Κατά την πρώτη μέρα της εισβολής ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Κρατική Υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας (SBGSUανακοίνωσε ότι ρωσικά πολεμικά πλοία, επιτέθηκαν και κατέλαβαν το Φιδονήσι, ένα μικρό νησί που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και ανήκει στο ουκρανικό κράτος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μετά την επίμαχη επίθεση, πληθώρα ειδησεογραφικών μέσων μετέδωσαν την είδηση πως 13 από τους στρατιώτες που φρουρούσαν το νησί, έχασαν τη ζωή τους. Τα εν λόγω δημοσιεύματα συνοδεύονταν επίσης από ηχογραφημένο υλικό από την επικοινωνία που προηγήθηκε μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των Ουκρανών στρατιωτών στο νησί. Στην ηχογράφηση ακούγεται το αίτημα για παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών από τη ρωσική πλευρά καθώς και η αρνητική απάντηση τους.

Η αρχική είδηση για το θάνατο των Ουκρανών στρατιωτών στο Φιδονήσι διαδόθηκε σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων και την ανακοίνωση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Φεβρουαρίου 2022, κατά την οποία ανέφερε πως στους νεκρούς στρατιώτες θα απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος “Hero of Ukraine”.

Ωστόσο, την ίδια μέρα, 25 Φεβρουαρίου 2022, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, 82 Ουκρανοί στρατιώτες που φρουρούσαν το Φιδονήσι, παραδόθηκαν αμαχητί στις ρωσικές δυνάμεις χωρίς να επιβεβαιώνονται απώλειες για την ουκρανική πλευρά.

Εν συνεχεία, σε επόμενη ανακοίνωση της στις 26 Φεβρουαρίου 2022, η Κρατική Υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως, σύμφωνα με πληροφορίες, πιστεύεται ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που φρουρούσαν το Φιδονήσι είναι ζωντανοί. [πηγή 1][πηγή 2]

Δύο μέρες μετά, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, το Ουκρανικό Ναυτικό δημοσίευσε ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook, στην οποία επιβεβαίωσε πως οι στρατιώτες που φρουρούσαν το Φιδονήσι είναι τελικά ζωντανοί, αλλά παραμένουν αιχμάλωτοι των Ρώσων.

[Μετάφραση πλαισίου]

Όσο για τους στρατιώτες του ναυτικού και τους συνοριοφύλακες που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους που κατέλαβαν το Φιδονήσι, είμαστε χαρούμενοι που μαθαίνουμε ότι τα αδέρφια μας βρίσκονται εν ζωή και είναι καλά!

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το Ουκρανικό Ναυτικό επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ότι οι στρατιώτες που αρχικά θεωρήθηκαν νεκροί μετά από επίθεση ρωσικών δυνάμεων στο Φιδονήσι στις 24 Φεβρουαρίου, είναι τελικά ζωντανοί και παραμένουν αιχμάλωτοι των Ρώσων.

ΠΗΓΗ: ellinikahoaxes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here