Πύλη εισόδου και χώρα τράνζιτ για τη διακίνηση τεραστίων ποσοτήτων χασίς από την Αλβανία έ??ει γίνει η Ελλάδα.

Τα ελληνοαλβανικά σύνορα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία χρησιμοποιούνται καθημερινά από μεγαλέμπορους ναρκωτικών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 1,3 τόνου χασίς που κατέσχεσαν οι τελωνειακοί στην Κακαβιά.

Τόσο το 2016 μετά τον Αύγουστο όσο και τους πρώτους μήνες του 2017 οι κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων χασίς από τις διωκτικές αρχές στα σύνορα, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μόνο τον Φεβρουάριο στην Ήπειρο έχουν κατασχεθεί 660 κιλά χασίς και άλλα 152 στη Δυτική Μακεδονία. Η μεγαλύτερη ποσότητα που κατασχέθηκε πάντως ήταν αυτή στο τελωνείο της Κακαβιάς, που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ξεπερνάει τον 1 τόνο και τα 300 κιλά ινδικής κάνναβης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές, το απόγευμα της Πέμπτης τελωνειακοί ζήτησαν από αλβανό οδηγό φορτηγού να τους ενημερώσει για το φορτίο που μετέφερε στην Ελλάδα. Ο οδηγός απάντησε πως το φορτηγό ήταν κενό και θα φόρτωνε από την Ελλάδα. Όταν όμως οι τελωνειακοί στην Κακαβιά του ζήτησαν να ανοίξει τις πόρτες της νταλίκας, για να διενεργήσουν έλεγχο, εκείνος πήδηξε από τη θέση του οδηγού και άρχισε να τρέχει, πηδώντας στη συνέχεια τα σύρματα των συνόρων, μέχρι που εξαφανίστηκε.

Αμέσως ζητήθηκε να κινητοποιηθεί το κλιμάκιο με τον εκπαιδευμένο σκύλο στον εντοπισμό ναρκωτικών και τελωνειακοί και αστυνομικοί άρχισαν τις έρευνες. Διαπιστώθηκε πως στο άδειο φορτηγό είχε κατασκευαστεί ειδικός τοίχος ούτως ώστε η καρότσα να δείχνει κενή, όμως στο πίσω μέρος της είχαν αποθηκευτεί τα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 700 δέματα με χασίς, που προορίζονταν για μεγαλέμπορους εντός της χώρας. Το φορτίο εκτιμάται από τις διωκτικές αρχές ότι κοστίζει 25 εκατομμύρια ευρώ.

Την παραγωγή ναρκωτικών επιχειρούν αν περιορίσουν και οι αλβανικές διωκτικές αρχές, που πραγματοποιούν επίσης εφόδους σε σπίτια και χωριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγες ημέρες η αλβανική αστυνομία συνέλαβε έναν άντρα, καθώς σε υπόγειο τούνελ κάτω από το σπίτι του βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Σε σάκους, που ήταν έτοιμοι να διοχετευτούν στην Ελλάδα, μετρήθηκαν 1,3 τόνος χασίς. Μόνο το 2016 εκτιμάται πως οι αλβανικές αρχές έχουν κατασχέσει 2,3 εκατομμύρια δενδρύλλια χασίς.

Στην Τουρκία

Η αύξηση στη διακίνηση του αλβανικού χασίς στην Ελλάδα εκτιμάται από τις ελληνικές διωκτικές αρχές ότι οφείλεται στη ζήτηση του συγκεκριμένου ναρκωτικού από τις παράνομες αγορές των χωρών της Ανατολής. «Η χώρα μας συνήθως δεχόταν μεγάλες ποσότητες για τους ντόπιους χρήστες. Πλέον τα ναρκωτικά διακινούνται από εδώ προς την Τουρκία και από εκεί κατευθύνονται σε άλλες χώρες», έλεγε στη «Μ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Είναι ενδεικτικό πως αρκετές ποσότητες χασίς έχουν εντοπιστεί και έχουν κατασχεθεί στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, την ώρα που έμποροι προσπαθούσαν να τις διοχετεύσουν στην Τουρκία. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση Πακιστανού που εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ροδόπης να μεταφέρει 5,5 κιλά χασίς.

Πάντως οι αρχές στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, ειδικά από το καλοκαίρι του 2016, έχουν ενισχύσει τους ελέγχους και γι’ αυτό έχουν αποτυπωθεί αυτά τα αποτελέσματα κατασχέσεων και συλλήψεων.
Ο δραπέτης μετέφερε το χασίς στην Τουρκία

Δραπέτης των φυλακών που αναζητούνταν από την αστυνομία συνελήφθη να μεταφέρει 5,5 κιλά χασίς προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο Πακιστανός εκτιμάται από τις διωκτικές αρχές ότι θα μετέφερε παράνομα τα ναρκωτικά στη γειτονική χώρα.

Ο 32χρονος εντοπίσθηκε σε Ι.Χ. στην Εγνατία οδό, με κατεύθυνση προς τον Εβρο. Ήταν κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού για τις κατηγορίες αρπαγής, ληστείας, σωματικής βλάβης, απόπειρας εκβίασης και σύστασης συμμορίας, όμως είχε πάρει πενθήμερη άδεια, την οποία είχε παραβιάσει και καταζητούνταν από τις 14 Νοεμβρίου 2016. Εκτός των ναρκωτικών, στην κατοχή του είχε ένα πλαστό δελτίο για αίτηση ασύλου, τρία πλαστά έγγραφα δημόσιων φορέων, δύο συσκευές κινητών τηλεφώνων και το ποσό των 110 ευρώ.

Έφερνε με το τρένο μεγάλες ποσότητες ηρωίνης

Χρησιμοποιούσε την ανιψιά της ως «κάλυψη» στις διωκτικές αρχές, προκειμένου με άνεση να μεταφέρει ποσότητες ηρωίνης από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας μάλιστα τρένο και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θεία και ανιψιά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, ενώ επέβαιναν σε ταξί με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας 4,5 κιλά ηρωίνη, τα οποία νωρίτερα είχαν φέρει από την Αθήνα με το τρένο!

Σύμφωνα με τις αρχές, η 33χρονη και η 15χρονη φαίνεται ότι είχαν αποβιβαστεί από τρένο της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια είχαν μπει στο ταξί όπου και εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, κοντά στον Λουδία Θεσσαλονίκης. Στο σάκο που είχαν μαζί τους βρέθηκαν εννιά δέματα ηρωίνης, συνολικού βάρους 4 κιλών και 528 γραμμαρίων.

Για τις μετακινήσεις της η 33χρονη χρησιμοποιούσε συχνά ανήλικες, είτε την κόρη της είτε αυτήν τη φορά την ανιψιά της, ενώ κινούνταν κυρίως με το τρένο, καθώς σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της βρέθηκαν έξι εισιτήρια. Η αστυνομία εξετάζει τα τρία κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν, καθώς και δέκα διαφορετικούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν.

Των Κώστα Καντούρη
και Στεφανίας Κοντογεώργη

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here