Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τις δηλώσεις Τσίπρα από το Νταβός, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος χαρακτήρισε από το Νταβός την Τουρκία «επιθετικό γείτονα». Σε δήλωσή του, πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ανέφερε συγκεκριμένα:

«Δεν είναι δυνατόν για εμάς να αποδεχθούμε τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα εναντίον της Τουρκίας, χθες στο Νταβός.
Νομίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε μάλλον να κοιτάξει στο υπουργικό του συμβούλιο για απτά παραδείγματα “επιθετικότητας”. Όλοι γνωρίζουν ότι κάποιοι από τους συναδέλφους του ταιριάζουν τέλεια με τον ορισμό του».

Η επίμαχη αποστροφή του λόγου του κ. Τσίπρα σημειώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μεταναστευτικό όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις. Υπάρχουν δύο δρόμοι: ή σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και περιμένουμε, ή το αντιμετωπίζομε με δυναμισμό. Ανέλαβα τα ηνία της χώρας εν μέσω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης με προβλήματα στην περιοχή, εντάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο, το Κυπριακό. Και με έναν επιθετικό γείτονα, μερικές φορές απρόβλεπτο, με μια επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο».

Ο Τουρκικός τύπος

Εκτός από τις επίσημες αντιδράσεις της Τουρκίας, οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση και του τουρκικού τύπου.

Με τον εμφατικό τίτλο «Αυθάδεια από την Ελλάδα… Αδιανόητες λέξεις από τον Τσίπρα για τη Τουρκία» η φιλο-ερντογανική εφημερίδα Sözcü αναφέρεται στα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «βρίσκεται υπό πίεση, μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα».

Σε ίδιο φυσικά τόνο η Hürriyet χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ως «εκτός ορίων», καθώς η ομιλία του «περιείχε σκληρές λέξεις για την Τουρκία», οι οποίες, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους «θα αυξήσουν την ένταση»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here