Για τρίτη εβδομάδα αναβλήθηκαν χημειοθεραπείες καρκινοπαθών καθώς συνεχίζεται η έλλειψη ετοποζίδης – Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου καταγγέλλει τον ΕΟΦ ότι δεν φρόντισε έγκαιρα για την κάλυψη των αναγκών

Tον δικό τους «Γολγοθά» συνεχίζουν να ζουν για τρίτη συνεχή εβδομάδα ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες με ετοποζίδη, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Λόγω της έλλειψης του φαρμάκου, οι χημειοθεραπείες αναβάλλονται για τρίτη συνεχή εβδομάδα, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της απαιτούμενης θεραπείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης επικοινώνησε μαζί της και της δήλωσε ότι υπάρχει ποσότητα του φαρμάκου. Επίσης, υποστήριξε ότι τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη μπορούν να απευθύνονται στον ΙΦΕΤ κι ότι μετά τις 15 Αυγούστου 2018 αναμένεται ότι θα υπάρξει επάρκεια ετοποζίδης.

«Γνώριζαν αλλά δεν φρόντισαν έγκαιρα για την κάλυψη των αναγκών»

Πάντως, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου καταγγέλλει ότι ο ΕΟΔ γνώριζε από τις αρχές του χρόνου ότι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο θα υπάρχει έλλειψη ετοποζίδης και διερωτάται γιατί «δεν είχε έγκαιρα φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών, εφόσον είναι γνωστά τα προβλήματα παραγωγής του;».

Επίσης, ρωτά «γιατί ο ΕΟΦ δεν εξέδωσε σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης του, επόμενες ανακοινώσεις με τις οποίες θα ενημέρωνε όλους τους ενδιαφερομένους για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου;».

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς με καρκίνο και δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε σε καμία περίπτωση ανεύθυνες συμπεριφορές, που καταλήγουν σε εμπαιγμό των ίδιων των ασθενών από επίσημους φορείς», τονίζει η Ομοσπονδία, που καλεί τον ΕΟΦ και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθεί μπροστά στις ευθύνες του και να αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα.

«Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης προς την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς και απαιτούμε άμεση επανόρθωση το ταχύτερο δυνατό», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here