«Το βασικό μας ζήτημα είναι η αδικία που έχει προκύψει. Από τη δική μας περιοχή (Λιθιά, Βασιλειάδα και Κορησό) ο αγωγός στη μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση διέρχεται μέσα από αγροκτήματα και παρόλα αυτά δε μας έχουν προγραμματίσει στα ανταποδοτικά έργα.

Σε σύσκεψη που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο μεταξύ του δημάρχου Καστοριάς, του περιφερειάρχη και των εκπροσώπων του ΤAP, η κοινοπραξία είχε ανακοινώσει πως θα δώσει στην Καστοριά 7.000.000 ευρώ. Σε εκείνη τη λίστα λοιπόν δεν υπήρχε κανένα έργο για την περιοχή μας. Διαμαρτυρηθήκαμε μέσω του ΤΟΕΒ και τέθηκε το ζήτημα πριν από έξι μήνες στο δημοτικό συμβούλιο όπου μας ενημέρωσαν πως θα ενταχθεί και η περιοχή μας. Και ξαφνικά μαθαίνουμε τώρα πως πάλι είμαστε έξω από αυτές τις λίστες. Ο δήμαρχος δήλωσε πως αν δε γίνουν αυτά τα έργα, δε θα περάσει ο αγωγός από την περιοχή μας. Από την πλευρά μας ως ΤΟΕΒ έχουμε στείλει επίσημα έγγραφα με αριθμό πρωτοκόλλου προς τον ΤΑP και προς την περιφέρεια όπου ζητάμε να διευκρινιστεί το θέμα», τονίζει ο κ. Λιόλιος. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι: «ο αγωγός διασχίζει το καλύτερα αξιοποιήσιμο αγρόκτημα του Νομού. Υπάρχουν ήδη αρδευτικά δίκτυα και είναι όλο με δυναμικές καλλιέργειες. Τα έργα του ΤΑP στην περιοχή μας προγραμματίζονται για τον Απρίλιο του 2017, αν λοιπόν δεν έχουμε μία ξεκάθαρη απάντηση θα διαφυλάξουμε κι εμείς τα συμφέροντά μας είτε με ασφαλιστικά μέτρα είτε… με τα τρακτέρ», υπογραμμίζει.

«Μπλόκο» από τους κατοίκους

Αποφασισμένοι να σταματήσουν τα έργα διέλευσης του αγωγού είναι οι κάτοικοι της Κλεισούρας, εάν η μελέτη και κατασκευή της τηλεθέρμανσης του χωριού δεν ενταχθεί στα έργα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές από όπου θα διέλθει ο αγωγός. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κλεισούρας Χρήστος Γάκης, στις 12 Μαρτίου του 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των προέδρων από τις περιοχές της Καστοριάς από όπου διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου TAP όπου κατέθεσαν τις προτάσεις τους. «Εμείς για την τοπική κοινότητα Κλεισούρας, από τα ανταποδοτικά του ΤΑP, ζητήσαμε να γίνει βιολογικός καθαρισμός για τον οποίο έχει συνταχθεί μελέτη από τον πρώην δήμο Κλεισούρας, διότι αυτή τη στιγμή τα λύματα καταλήγουν στο διπλανό χωριό.

Το πιο σημαντικό ζήτημα όμως για την περιοχή μας, είναι η μελέτη και κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου και άλλων υποδομών για τοπικό σύστημα τηλεθέρμανσης και παραγωγής ενέργειας για τα τοπικά νοικοκυριά. Η Κλεισούρα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μ., κάθε χρόνο από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου, «καίει» περισσότερους από 700 τόνους ξύλα. Ζητάμε λοιπόν να υπάρχει ένας κεντρικός λέβητας που θα τροφοδοτεί όλο το χωριό. Όπως διαπιστώσαμε λοιπόν, αυτές μας οι προτάσεις δεν εντάσσονται στα έργα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας του ΤΑP. Η Κλεισούρα για την όδευση του αγωγού δίνει 5χλμ γης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση στο Νομό Καστοριάς. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να δίνουμε τη γη μας και να μην ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

Διαφορετικά, είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε νομικά», τονίζει ο κ. Γάκης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασιλειάδας Αθανάσιος Προκοπίδης αναφέρει πως έχουν ζητήσει να γίνουν γεωτρήσεις με σκοπό να ποτίζονται περίπου 5.000 στρέμματα γης που βρίσκονται στην περιοχή της Βέργας και της Βασιλειάδας. «Αυτό είναι προϋπόθεση για εμάς προκειμένου να περάσει ο αγωγός από την περιοχή μας, καθώς μιλάμε για περίπου 4 χλμ όδευσης. Στην περιοχή της Κλεισούρας ο αγωγός περνάει μέσα από το βουνό και δεν τους επηρεάζει, όμως στη δική μας περιοχή περνάει μέσα από κάμπο. Τα έργα που ζητάμε κοστολογούνται περίπου στα 250.000 ευρώ, αν λοιπόν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά μας δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει ο αγωγός μέσα από τον κάμπο. Δε γίνεται να προκληθούν τόσες καταστροφές στην περιοχή από την όδευση και να μην υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη», επισημαίνει ο κ. Προκοπίδης.

«Καταστρέφεται ο κάμπος»

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κορησού Δημήτρης Γουγούσης εξηγεί πως ο αγωγός φυσικού αερίου, διέρχεται μέσα από κάμπο αναδασμού τον οποίο και καταστρέφει. «Το κράτος έχει δώσει κάποια χρήματα, ώστε οι κάμποι αυτοί να είναι αρδεύσιμοι και να περάσουν από αναδασμό και αυτή τη στιγμή καταστρέφονται από την όδευση του αγωγού. Θα μπορούσε να είχε γίνει ένας άλλος σχε- διασμός, καθώς μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες σε μήλα, φασόλια, καλαμπόκια και σιτηρά. Αυτές η κοινότητες συντηρούνται οικονομικά από τον πρωτογενή τομέα. Βέβαια οι αποζημιώσεις έχουν δοθεί από τον TAP, αλλά στα συγκεκριμένα μέτρα της όδευσης δε θα μπορούν να γίνουν καλλιέργειες με ριζώματα. Μέσα στις δεσμεύσεις της κοινοπραξίας εμπεριέχονται και τα ανταποδοτικά έργα, όπου έχουν προκύψει διάφορα ζητήματα διότι δε γνωρίζουμε τι τελικά θα εγκριθεί», λέει.Και συνεχίζει: «η κοινοπραξία ναι μεν δεν έχει φέρει για την ώρα αντιρρήσεις, όμως δεν έχουν παρθεί και οι τελικές αποφάσεις. Το ζήτημα είναι να υπάρξει κέρδος από τα ανταποδοτικά για τις κοινότητες και για τον κόσμο που έχει μείνει και τις επανδρώνει.

Η περιοχή μας θίγεται άμεσα, υπάρχουν λοιπόν φωνές που λένε πως αν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα δε θα επιτρέψουν τη διέλευση του αγωγού. Σε κοντινή απόσταση από την όδευση του αγωγού, βρίσκεται η κοινότητα, αγροτικοί δρόμοι αλλά και το επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστοριάς- Αμύνταιου- Έδεσσας- Θεσσαλονίκης (ο αγωγός περνάει κάθετα το συγκεκριμένο δρόμο), οπότε σίγουρα υπάρχει και ο φόβος πως μπορεί να γίνει κάποιο ατύχημα από τον αγωγό». Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λιθιάς Ιωάννης Ιωάννου λέει ότι ο αγωγός διασχίζει όλη την περιοχή της Λιθιάς για περίπου 3χλμ. «Το θέμα είναι όμως ότι περνάει από αρδεύσιμες εκτάσεις. Υπάρ- χει σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο το οποίο το δια- σχίζει εγκάρσια περνώντας από ολόκληρο τον παραλιακό κάμπο της περιοχής. Έτσι λοιπόν θιγόμαστε περισσότερο από άλλες περιοχές της Καστοριάς από όπου περνάει ο αγωγός.

Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, οι οποίες αφορούν κυρίως τον κάμπο που είναι και η βασική ασχολία των κατοίκων, στο αγρόκτημα της Λιθιάς. Χρειάζεται να γίνει μία γεώτρηση ώστε να ενισχύσουμε το νερό, να κατασκευαστεί το φωτοβολταικό πάρκο ώστε να μειώσουμε τα έξοδα που πληρώνουμε στη ΔΕΗ για τη λειτουργία των γεωτρήσεων, να γίνει αγροτική οδοποιία και κανάλια στράγγισης ομβρίων υδάτων. Κατά καιρούς λοιπόν έχουν δημοσιευθεί λίστες με στα έργα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας του TAP και σε καμία δε συμπεριλαμβάνονται τα έργα αυτά για την περιοχή μας. Παρότι υπάρχουν οι υποσχέσεις πως θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα, εμείς διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και εκφράζουμε τους φόβους μας πως δε θα πραγματοποιηθούν. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, φυσικά και θα αντιδράσουμε», επισημαίνει ο κ.Ιωάννου.

Μπήκαν στα χωράφια μας, χωρίς την άδεια μας!

Όπως αποκάλυψε το Karfitsa.gr, «άναψαν τα αίματα» πριν από λίγα 24ωρα στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ζυγού Καβάλας εξαιτίας του αγωγού TAP και χρειάστηκε να παρέμβει μέχρι η αστυνομία. Όπως δήλωσε αποκλειστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, η εταιρία που ανέλαβε την εργολαβία για την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ξεκίνησε να κάνει εργασίες στα χωράφια, χωρίς να έχει την άδεια των ιδιοκτητών! «Κατέβηκαν τα μηχανήματα από το… βουνό και επιχείρησαν να μπούνε μέσα στα χωράφια χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών. Καταπατούνται διεθνείς συνθήκες. Πλέον από το ελληνικό κράτος δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Δε θα τους επιτρέψουμε να περάσουν μέσα από τα χωράφια μας. Σε ποσοστό 30% έχουν υπογράψει υπέρ της όδευσης -που πρόκειται για ανθρώπους που δε ζουν εδώ- όλοι οι υπόλοιποι είμαστε ενάντια. Η διεθνής συνθήκη προβλέπει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα, θίγονται τα ατομικά δικαιώματά μας αλλά και οι επόμενες γενιές, έτσι μπορούμε να σταματήσουμε το έργο χωρίς να έχουμε καμία επίπτωση. Θα τους σταματήσουμε και δε θα επιτρέψουμε να περάσει από εδώ ο αγωγός, με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο κ. Καλπακίδης.

Της Έλενας Καραβασίλη

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Καρφίτσα το Σάββατο 8/10

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here