Προορισμοί «τριών ταχυτήτων» στις κρατήσεις – Τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα πιέζουν την κερδοφορία, τονίζουν οι ξενοδόχοι

Κρατήσεις στα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019, και σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερες, καταγράφουν για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι ορεινοί προορισμοί της χώρας. Μόλις δέκα ημέρες πριν, κινούνται σε επίπεδα της τάξης του 90%-95%, ενώ τα πιο δημοφιλή καταλύματα κάνουν λόγο για λίστες αναμονής που καλύπτουν το 30% της υπάρχουσας δυναμικότητας.

Ωστόσο δεν παρουσιάζουν όλες οι περιοχές της Ελλάδας τις ίδιες επιδόσεις. Αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την εγγύτητά τους με την Αθήνα και σε δεύτερο επίπεδο με τη Θεσσαλονίκη, καθώς τα αυξημένα μεταφορικά κόστη περιορίζουν γεωγραφικά τη ζήτηση.

Αυτό εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής της άτυπης ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα κλασικό καλό τριήμερο με οδηγό τους Έλληνες εκδρομείς. Έχει διαμορφωθεί όμως, σημειώνει, μια ομαδοποίηση διαφορετικών ταχυτήτων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού.

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Πληρότητες 90% στους ορεινούς προορισμούς – «Κοσμογονία» στην Ήπειρο-1

Έτσι στην πρώτη ταχύτητα, αυτή με τις υψηλότερες πληρότητες εντάσσονται προορισμοί που βρίσκονται κοντά στην Αττική όπως η Αράχοβα, τα Καλάβρυτα τα Τρίκαλα Κορινθίας και η Αρκαδία.

Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται πιο μακρινοί προορισμοί όπως το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα, το Πήλιο και η Λίμνη Πλαστήρα όπου οι πληρότητες κινούνται κατά τι χαμηλότερα, στα επίπεδα του 80%-85%.

Τέλος στην τρίτη ταχύτητα εντάσσονται ως επί το πλείστον οι πιο απομακρυσμένοι προορισμοί της Βορείου Ελλάδας, όπως το Λιτόχωρο, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Δράμα, τα Νεστοχώρια, η Ξάνθη, η Κομοτηνή και οι Σέρρες. «Τα διόδια από την Αθήνα έως τη Δράμα μετ’ επιστροφής κοστίζουν 80 ευρώ περίπου συν άλλα 220 ευρώ για τα καύσιμα», υπολογίζει ο Άγγ. Καλλίας εκτιμώντας πως είναι ένα κόστος που δεν μπορούν να καλύψουν εύκολα όλοι. Ειδικά όταν και οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί κατά 15-20%, αναφέρει.

Επισημαίνει ωστόσο πως η εικόνα του τριημέρου της 28 Οκτωβρίου δεν είναι ενδεικτική, αφού οι ορεινοί προορισμοί έχουν μία σεζόν 130 ημερών, εκ των οποίων μόνο τις 30 έχουν πραγματική δραστηριότητα. Πρόκειται για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια και την καθαρά Δευτέρα.

Έτσι, υπολογίζει πως ο μέσος όρος της πληρότητας τον Οκτώβριο είναι μεταξύ 20-25%, ενώ τον Νοέμβριο θα διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στο 15-20%. Επιπλέον τονίζει πως τα λειτουργικά έξοδα έχουν υπερδιπλασιαστεί όσον αφορά τα κόστη θέρμανσης και έχουν αυξηθεί κατά 50% όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση. Παράλληλα υπάρχει ανταγωνισμός με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μισθώσεών, με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ταξιδιωτικής κίνησης να στεγάζεται τελικά σε μη ξενοδοχειακά καταλύματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η χρονιά προδιαγράφεται σημαντικά καλύτερη από τις προηγούμενες δύο – και ενδεχομένως και από το 2019 – χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε κερδοφορία.

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Πληρότητες 90% στους ορεινούς προορισμούς – «Κοσμογονία» στην Ήπειρο-2

Δωδεκάμηνος προορισμός η Ηπειρος

Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Ήπειρος, η οποία εξελίσσεται σε δωδεκάμηνο προορισμό με υψηλές πληρότητες φέτος το καλοκαίρι. Σε προορισμούς όπως τα Ζαγοροχώρια, οι πληρότητες το ερχόμενο τριήμερο αγγίζουν το 100%, ενώ σημειώνονται ήδη αυξημένες προκρατήσεις για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Όπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Σπύρος Σουρέλης, η περιφέρεια καταγράφει πλέον ψηλές πληρότητες όλο τον χρόνο, με εξαίρεση το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές ομάδες ποδοσφαίρου που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα και αγωνίζονται στο γήπεδο των Ιωαννίνων αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα στο να βρουν καταλύματα φέτος τον χειμώνα στην περιοχή. Η ανάπτυξη σοβαρών υποδομών φιλοξενίας αλλά και οδικών αξόνων σε μια περιφέρεια με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά έχουν μειώσει την εποχικότητα του τουρισμού και μεγεθύνει τη σχετική δραστηριότητα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here