Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν θέλουν ούτε ανασχηματισμό, ούτε παραιτήσεις υπουργών ή στελεχών αυτή την ώρα, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς αλλά και την στάση της κυβέρνησης.

«Οι παραιτήσεις αυτή την ώρα στοχεύουν σε επικοινωνιακή αποσυμπίεση. Η πολιτική και επιχειρησιακή αποτίμηση θα γίνει όταν έρθει η ώρα, όταν επιστρέψουμε την κανονικότητα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Ενώ ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού απάντησε πως «αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό».

Απαντώντας στο αν ήξερε η κυβέρνηση για νεκρούς την ώρα της ενημέρωσης του Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, απάντησε: «Οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στις 23:30 της Δευτέρας στο κέντρο επιχειρήσεων. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Ο πρωθυπουργός διέκοψε τη συνεδρίαση στις 12:30 για να κάνει μια δήλωση λέγοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Το δευτερόλεπτο που η κυβέρνηση διασταύρωσε την πληροφορία για νεκρούς εγώ ο ίδιος στις 2:30 ενημέρωσα τον ελληνικό λαό. Πώς να κρύψεις νεκρούς; Είναι αδύνατον» και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι της επικοινωνιακής τυμβωρυχίας».

Αδειασμα σε Ψινάκη

Ο κ. Τζανακόπουλος «άδειασε» τον δήμαρχο Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, Ηλία Ψινάκη. Οπως είπε «η πυροσβεστική εισηγήθηκε εκκένωση της περιοχής. Η ευθύνη για την εκκένωση ανήκει στον δήμαρχο». Ωστόσο επανέλαβε ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο ένας οικισμός 15-20.000 ατόμων».

Αναφορικά με την εν κρυπτώ επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι το πρωί, απάντησε: «Αν ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει επίσκεψη συνοδεία καμερών θα μας κατηγορούσατε για επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης».

Σημεία από την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

 • Όπως γνωρίζετε ο ΠΘ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις πληγείσες περιοχές στο Μάτι & συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες & στρατιώτες ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Υπαρχηγό της @pyrosvestiki, κ. Αναγνωστάκη αλλά & τους μηχανικούς του Υπ. Υποδομών που βρίσκονται στο πεδίο.
 • Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε υπό τον ΠΘ ευρεία σύσκεψη των Υπουργών όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων. Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη & να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες &παρεμβάσεις.
 • Στη χθεσινή σύσκεψη λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
 • Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις.
 • Στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία με επίβλεψη των δασαρχείων & της Γεν.Διεύθ. Δασών, τη συνεργασία των Δήμων & τη βοήθεια εθελοντών. Η Δασική Διεύθ. Περιβάλ. του @YPEKA επί τόπου υποστηρίζει την αποκομιδή αποβλήτων.
 • Από την Παρασκευή 23/07 έχουν ολοκληρωθεί οι 3.676 αυτοψίες που διενέργησαν οι μηχανικοί του Υπ. Υποδομών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου & Μεγαρέων:
 • 1.803 κτήρια κρίθηκαν ΠΡΑΣΙΝΑ,
 • 827 ΚΙΤΡΙΝΑ,
 • 1.046 ΚΟΚΚΙΝΑ.
 • Από αύριο, Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με αιτήσεις στα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών.
 • Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών & της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.
 • Το @MinDigitalGr θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους €1200 για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους πιστώνοντας τους λογαριασμούς τους μέσω του σχετικού καταλόγου του Υπ. Υποδομών. Εκείνοι δε θα χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.
 • Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε και η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον Υπουργό Επικρατείας @ChVernardakis για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού & συντονιστικού ρόλου της.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το @YpErgasias:

Τέλος, εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του @YPEKA αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι.

Ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν & καμία. Να σταθούμε ως Πολιτεία δίπλα στις οικογένειές τους. Και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες & μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής & για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών & στρεβλώσεων στη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της.

 • Για ενδεχόμενο παραιτήσεων υπουργών:

Οι παραιτήσεις αυτή την ώρα στοχεύουν σε επικοινωνιακή αποσυμπίεση. Η πολιτική και επιχειρησιακή αποτίμηση θα γίνει όταν έρθει η ώρα, όταν επιστρέψουμε την κανονικότητα.

 • Για ενδεχόμενο ανασχηματισμού

Αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό.

 • Για το αν ήξερε η κυβέρνηση για νεκρούς

Οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στις 23:30 της Δευτέρας στο κέντρο επιχειρήσεων. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Ο πρωθυπουργός διέκοψε τη συνεδρίαση στις 12:30 για να κάνει μια δήλωση λέγοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Το δευτερόλεπτο που η κυβέρνηση διασταύρωσε την πληροφορία για νεκρούς εγώ ο ίδιος στις 2:30 ενημέρωσα τον ελληνικό λαό. Πώς να κρύψεις νεκρούς; Είναι αδύνατον.

Δεν πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι της επικοινωνιακής τυμβωρυχίας.

 • Για το αν δόθηκε εντολή για εκκένωση

Η πυροσβεστική εισηγήθηκε εκκένωση της περιοχής. Η ευθύνη για την εκκένωση ανήκει στον δήμαρχο. Δεν θα ήταν δυνατόν να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο ένας οικισμός 15-20.000 ατόμων.

 • Επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι

Αν ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει επίσκεψη συνοδεία καμερών θα μας κατηγορούσατε για επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here