Την ακατανόητη απόφαση της μείωσης των κονδυλίων που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, μέσω του ποσοστού διάθεσης εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020, έλαβε λίγες ώρες πριν την αποχώρησή του από το Υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης, προκαλώντας εκνευρισμό αλλά και πολλά ερωτήματα στους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής.

Την είδηση έφερε στο προσκήνιο ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, ο οποίος ανάρτησε το σχετικό ΦΕΚ με ημερομηνία 31/12/2020, κάτι που δείχνει ακόμα περισσότερο το πόσο αυτή η απόφαση πάρθηκε «εν κρυπτώ» και άρον- άρον ώστε να μην υπάρξει καμία αντίδραση από τους ενδιαφερόμενους.

Το ποσοστό των εσόδων που κατευθυνόταν στις λιγνιτικές περιοχές έφτανε το 6% για το 2018 και 2019, με το συνολικό κονδύλι ανά έτος να αγγίζει τα 30εκ., ενώ για το 2020 πέφτει μόλις στο 1% κάτι που σημαίνει πως δεν θα ξεπεράσει τα 5εκ. ευρώ.

Μιλώντας στον «Π» στελέχη της αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για απόφαση- πρόκληση, η οποία τινάζει στον αέρα τα σχέδια περί Δίκαιης Μετάβασης τόσο συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά, καθώς μειώνει εκ νέου τα έτσι και αλλιώς τα λίγα χρήματα που έχουν προβλεφθεί λόγω απολιγνιτοποίησης.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε σήμερα, από το Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, ο οποίος με επιστολή του στον νέο Υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ζητάει επανεξέταση της απόφασης και επιστροφή του ποσοστού για τις λιγνιτικές περιοχές στο 6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το θέμα συζητήθηκε και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τον Γιώργο Κασαπίδη, τις επόμενες ώρες να συντάσσει επιστολή προς τον νέο Υπουργό, προτάσσοντας το συγκεκριμένο ζήτημα και ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τον Κώστα Σκρέκα.

Κινητοποίηση υπάρχει όμως και μεταξύ των Δημάρχων, με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, να προγραμματίζει συνεδρίαση τις επόμενες ημέρες ώστε να καθορίσει τις κινήσεις του.

Η απόφαση Χαζτηδάκη εντάσσεται στο πλαίσιο της αναζήτησης κονδυλίων για την ενίσχυση του ελλειμματικού λογαριασμού των ΑΠΕ, με τη συγκεκριμένη ενέργεια πάντως να βάζει βόμβα στα θεμέλια της Δίκαιης Μετάβασης, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα και από το ΣΥΡΙΖΑ μετά από κοινή επιστολή Φάμμελου- Πέρκα.

Το ερώτημα πλέον είναι όχι εάν αλλάζει η απόφαση για το 2020, με τους περισσότερους να εκτιμούν πως είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο, αλλά το ποια θα είναι η συμπεριφορά του Υπουργείου για τις επόμενες χρονιές. Σε αυτό το πλαίσιο η διεκδίκηση οφείλει να έχει μία και μοναδική κατεύθυνση, η οποία δεν είναι άλλη από την παγιοποίηση του συγκεκριμένου ποσοστού στο 6%.

Ζήσης Πιτσιάβας, e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here