Καταλήψεις, ελλείψεις, κορωνοϊός και επικίνδυνα… πατώματα «ταλαιπωρούν» τα σχολεία – Απέχουν από τα μαθήματα οι μαθητές στο 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς – Τι γίνεται με τα Αστικά ΚΤΕΛ – Δείτε τι λένε Αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος Καστοριάς, εκπαιδευτικοί, γονείς και ο πρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ

Με κλειστά τμήματα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, μαζικά τεστ σε μαθητές, καταλήψεις σε σχολεία σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό, αλλά και ζητήματα στατικότητας κτιρίων κυλούν οι πρώτες μέρες των σχολείων στην Καστοριά.

Υπό κατάληψη τελούν το 1ο, και 3ο Λύκειο Καστοριάς (έως χθες και το 2ο ΓΕΛ) και το Γενικό Λύκειο Άργους Ορεστικό, ενώ με «λουκέτο» φλερτάρουν και τα ΕΠΑΛ Καστοριάς και Άργους Ορεστικού.

Την ίδια στιγμή κλειστά τμήματα λόγω κορωνοϊού έχουν το 1ο και 2ο Λύκειο Καστοριάς, ενώ κλειστό είναι και το 1ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς.

Πέρα από την πανδημία και τις καταλήψεις, ένα ακόμη πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς, όπου βάση των Τεχνικών Υπηρεσιών το κτίριο επιβάλλεται να έχει τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών, λόγο θεμάτων στατικότητας των πατωμάτων! Ελλείψει όμως αναπληρωτών καθηγητών, συγχωνεύτηκαν τα τμήματα θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών. Αποτέλεσμα όλων αυτών να γίνεται αποχή 176 μαθητών μέχρι να βρεθεί λύση, ενώ οι γονείς προσφεύγουν και στον εισαγγελέα για το θεμα (δειτε την ανακοίνωση παρακάτω).

Να σημειωθεί ότι ο κ. Νατσούλης και ο Antennes 93,6 ζήτησε να μιλήσει για το θέμα αυτό, αλλά και τον κορωνοϊό και τις καταλήψεις και με την διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Όλγα Βασιλειάδου, η οποία, όμως, επικαλέστηκε φόρτο εργασίας.

Γεωργιος Σερδένης, διευθυντής 3ου Γυμνασίου: «Το κτίριο δεν έχει φτιαχθεί για σχολείο, εγκυμονεί κινδύνους»

Για το θέμα που έχει προκύψει στο 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς, με την σύμπτυξη των τμημάτων της πρώτης τάξης και την απόφαση να απέχουν σήμερα αλλά και αύριο οι μαθητές από τα μαθήματα, μίλησε στον Χρήστο Νατσούλη και στον Antennes FM 93.6, ο διευθυντής του σχολείου, Γεώργιος Σερδένης.

Ο κ. Σερδένης επεσήμανε πως οι αίθουσες του σχολείου δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες για διδασκαλία: Το σχολείο μας, έχει μια ιδιαιτερότητα. Είμαστε σε ένα κτίριο το οποίο είναι αρκετά παλιό. Το κτίριο αυτό δεν είχε γίνει για σχολική υποδομή. Αυτός ο χώρος παραχωρήθηκε για σχολική μονάδα και αυτόν χρησιμοποιούμε από το 1994. Υπάρχει όμως μια δυσκολία. Μια δυσκολία στο ότι οι αίθουσες δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες για διδακτική έννοια. Σήμερα έχουμε μια εμβαδομέτρηση του σχολείου και η οποία λέει ότι το μάξιμουμ των μαθητών που μπορεί να μπει σε μια από τις αίθουσες είναι 24.

Άγγελος Κέδρος, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων 3ου Γυμνασίου Καστοριάς: «Δεν ξέρουμε ποιος θα πάρει την ευθύνη αν γίνει κάτι»

Ζήτημα ασφάλειας των παιδιών έθεσε ο πρόεδρος Συλλόγου Γονέων 3ου Γυμνασίου Καστοριάς, Άγγελος Κέδρος, μιλώντας στον Χρήστο Νατσούλη: «Έγιναν, παράνομα, δύο τμήματα 27 μαθητών. Κάναμε μια συνάντηση με τη διευθύντρια δευτεροβάθμιας η οποία μας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τρία τμήματα, διότι το υπουργείο Παιδείας δεν δίνει αναπληρωτές».

Σε ερώτηση για το ποιος θα πάρει την ευθύνη ανα επιβεβαιωθούν οι Τεχνικές υπηρεσίες (σ.σ. το κτίριο για δομικούς λόγους και πυροπροστασίας επιβάλλεται να έχει τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών), είπε πως δεν έχουν λάβει απάντηση από κανένα…

Σπύρος Παρίσσης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Καστοριάς: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ατομική ευθύνη με 27 μαθητές σε ένα τμήμα»

Καταλήψεις, κορωνοϊός και 3ο Γυμνάσιο, συζητήθηκαν στη συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καστοριάς, Σπύρος Παρίσσης.

Για το 3ο Γυμνάσιο ο κ. Παρίσσης έκανε λόγο για χρόνιο πρόβλημα, και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί το πρώην 1ο Γυμνάσιο, για αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Συμπλήρωσε δε ότι κτιριακά προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα σχολεία με αποτέλεσμα τον συνωστισμό μαθητών σε τμήματα: «φέτος υπάρχει μια σκληρή στάση ενάντια στο σπάσιμο τμημάτων αφού προϋποθέτει την πρόσληψη καθηγητών», λέει.

Δημήτρης Σαββόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς: «Να λύσει άμεσα η Πολιτεία το ζήτημα στο 3ο Γυμνάσιο»

«Από εδώ και πέρα, από την στιγμή που υπάρχει ένα πρωτόκολλο, όπου επιβεβαιώνεται ένα κρούσμα θα πρέπει να κλείνουν τα τμήματα κατόπιν μιας διαδικασίας», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, αναφορικά με τα κρούσματα που εκδηλώθηκαν σε σχολικές μονάδες και συμπληρώνει: «Βλέπουμε ότι ήδη ξεκινήσαμε με αρκετά τμήματα σχολικών μονάδων που έχουν κλείσει, έχουμε και τις καταλήψεις. Αρμοδιότητα δική μας όσον αφορά τα σχολεία είναι η μεταφορά των μαθητών. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ το κλείσιμο των σχολείων-τμημάτων είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε προϊσταμένου».

Για το 3ο Γυμνάσιο θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί λύση άμεσα από την Πολιτεία, η οποία έχει την ευθύνη για τη διαχείρηση των σχολείων.

Γιάννης Κορεντσίδης, δήμαρχος Καστοριάς: «Δεν στέκομαι στη νομιμότητα των καταλήψεων, χάνονται πολύτιμες ώρες σε μια δύσκολη χρονιά»

Για τις καταλήψεις σε σχολεία της Καστοριάς, ο κ. Κορεντσίδης ο οποίος βρέθηκε σε υπό κατάληψη σχολεία, είπε «πρέπει να εκφράζουν τα αιτήματα και τις αγωνίες τους, αλλά δεν είναι προς όφελός τους οι καταλήψεις. Δεν στέκομαι στη νομιμότητα των καταλήψεων, συνομίλησα με μαθητές, πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους ίδιους ότι σε μια δύσκολη χρονιά δεν πρέπει να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες. Ας βάλουμε όλοι λίγο νερό στο κρασί μας. Θα είμαστε δίπλα στους μαθητές, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα που μπορούμε να παρέμβουμε, όπως στην καθαριότητα».

Σημ.: Η συνέντευξη δόθηκε χθες Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου

Δημήτριος Κωστούλας, διευθυντής 2ου ΓΕΛ Καστοριάς: «Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων»

Για το κρούσμα και όσα φέρνει η επόμενη μέρα στα σχολεία μίλησε στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Καστοριάς, Δημήτριος Κωστούλας.

Ο κ. Κωστούλας επεσήμανε ότι το περιμένανε και περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων: «Είμαστε σε καλό επίπεδο με μόνο ένα τμήμα σε αναστολή, αλλά ο ιός υπάρχει και οφείλουμε να προσέχουμε πολύ», είπε.

Νίκος Ζιώγας, Αστικά ΚΤΕΛ: «Ο νόμος λέει 65% πληρότητα, παλεύουμε για την προστασία μαθητών και επιβατών»

Για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών και τις αποστάσεις μίλησε ο πρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ Καστοριάς, Νίκος Ζιώγας, στον Χρήστο Νατσούλη και στον Antennes FM 93.6.

Δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα στα λεωφορεία λέει ο κ. Ζιώγας: «ο νόμος επιβάλλει 65 επιβάτες όριο στα λεωφορεία. Εμείς πάνω από 60 δεν βάζουμε αλλά φανταστείτε 60 άτομα σε ένα λεωφορείο. Δεν είναι συνωστισμός αυτό;» αναρωτιέται έυλογα ο κ. Ζιώγας.

Προσπαθούμε να είμαστε νομοταγείς. Όλα τα παιδιά φοράνε μάσκα, κάνουμε απολυμάνσεις συνεχώς, παλέουμε να κρατήσουμε τις συγκοινωνίες ζωντανές.

Ο κ. Ζιώγας καταγράφει και τη θλιβερή πραγματικότητα της Καστοριάς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 65% πληρότητα δεν την πιάνουμε έτσι κι αλλιώς, μιας και πολλές οικογένειες έχουν φύγει και οι μαθητές λιγοστεύουν…

Προσφεύγουν στον εισαγγελέα οι γονείς των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς

Την απόφασή τους να προσφύγουν στον εισαγγελέα για το ζήτημα που έχει προκύψει με την ασφάλεια των παιδιών στο 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς γνωστωποιούν οι γονείς με ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς, προσήλθαμε σε συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη 23-09-2020 και ώρα 17:30΄ στο χώρο του σχολείου οι υπογράφοντες το παρόν γονείς των μαθητών της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να ενημερωθούμε για την σύμπτυξη των τμημάτων της Α΄ Τάξης του σχολείου μας από τρία (3) τμήματα σε δύο (2), με αριθμό μαθητών ανά τμήμα είκοσι έξι. (26).

Αφού ενημερωθήκαμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια οφείλεται σε απόφαση της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, καθώς επίσης και για όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με σκοπό την ανάκληση της απόφασης αυτής.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ για την εν λόγω απόφαση, η οποία, αφενός μεν έρχεται σε προφανή αντίθεση με τα ειδικά μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα σχολεία της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών), αφετέρου δε θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών, καθόσον αγνοεί το γεγονός ότι οι αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς (κτιριοδομικό και πυροπροστασίας), δεν δύνανται φιλοξενήσουν τον ανωτέρω αριθμό μαθητών, γεγονός που βεβαιώνεται και με σχετικό έγγραφο των αρμοδίων Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καστοριάς.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ την αποχή των μαθητών της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου μας από τα μαθήματά τους για την Πέμπτη 24-09-2020 και Παρασκευή 25-09-2020, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής και την επαναλειτουργία της Α΄ Τάξης με τρία (3) τμήματα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του σχολείου.

Εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να αναφερθεί για το ως άνω θέμα στον κύριο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς, καθώς και να προβεί σε κάθε περαιτέρω ενέργεια προς κάθε Αρχή με σκοπό την ανάκληση της ως άνω απόφασης.

Σε περίπτωση που απαιτηθούν περαιτέρω ενέργειες θα υπάρξει νέα συνεδρίαση των γονέων.

Καστοριά 23/9/2020

Οι γονείς των μαθητών της Α΄Τάξης του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here