Ντεζαβού του Νοεμβρίου του 2017 είχαμε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο με τις εργαζόμενες στους βρεφικούς σταθμούς να έχουν «μαζέψει» 7 μήνες (με τον τρέχοντα) απλήρωτες και τη δημοτική Αρχή να αναζητά λύση «χρεώνοντας» το λογαριασμό στην… Αθήνα, αλλά και τους προηγούμενους.

Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος
Κάμερα: Δημήτρης Δέλλιος

Με τις εργαζόμενες παρούσες για ακόμη μια φορά στο Σκαπέρδειο, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 14 Μαΐου, το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. Ο λόγος ότι το 2018 μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενες δεν έχουν δει ούτε ευρώ στους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους, ενώ έχουν μείνει και… φέσια από το ’17!

Όπως υποστήριξε η Βρεφονηπιοκόμος στον Β΄ Βρεφικό Σταθμό Καστοριάς, Β. Κωτσάκη, (ανάμεσα σε υποδείξεις από τους κ.κ. Αγγελή και Τόμου για… κοσμιότητα στις τοποθετήσεις), «υπάρχει ο Νόμος 4483 ο οποίος εξηγεί ότι οι Δήμοι μπορούν να καλύψουν τις δομές του ΕΣΠΑ, επιχορηγώντας την Κοινωφελή Εταιρεία ή εντάσσοντας τους εργαζόμενους στον προϋπολογισμό του Δήμου. Απ’ όσων όμως γνωρίζω η Οικονομική Υπηρεσία απεφάνθη πως δεν “βγαίνει”». Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Κωτσάκη ζήτησε για ακόμη μια φορά να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι τελικά θα γίνει…

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος κ. Λάζαρος Ζήσης, σημείωσε ότι ναι μεν σέβεται το πρόβλημα των εργαζομένων αλλά «προσπαθούμε όχι να μπαλώσουμε τρύπες αλλά να το λύσουμε». Και συνέχισε: «Οι επιχορηγήσεις που έρχονται για τη δομή των Βρεφικών δεν αρκούν. Οι επιχορηγήσεις τριών μηνών φτάνουν μόνο για δύο μήνες, επειδή το κόστος λειτουργίας των δομών δεν αρκούν. Αναζητούμε χρηματοδότηση»…

Τον λόγο πήρε και ο κ. Παρχαρίδης από τη μείζονα αντιπολίτευση, θυμίζοντας στον κ. Ζήση πως πριν ένα χρόνο είχε δεσμευθεί ότι όποιο κενό δημιουργηθεί στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, όμως το θέμα έρχεται και ξαναέρχεται.

Σε έντονο ύφος ήταν και η παρέμβαση του πρώην Αντιδημάρχου κ. Δ. Πετρόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως «ντρέπομαι να τους κοιτάξω στα μάτια» (σ.σ. τους εργαζόμενους).

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κ. Αγγελής λέγοντας πως προσπαθούν να λύσουν το θέμα. όπως σημείωσε έχει επισκεφτεί το υπουργείο Εσωτερικών όπου και, όπως υποστήριξε, έλαβε δεσμεύσεις από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Πουλάκη, αργότερα παραπέμφθηκε στην ΕΤΑ από όπου δεν ήταν αισιόδοξα τα μηνύματα. «Εν συνεχεία», σημείωσε,«απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, από όπου και περιμένουμε απάντηση»

«Αν δεν έχω δεσμεύσεις, δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο. Το θέμα υπήρχε, το προσεγγίζουμε με ευαισθησία, αλλά το πότε θα λυθεί, αυτό δεν το ξέρουμε. Τόσο απλά. Άλλα προβλήματα λύνονται, άλλα δεν λύνονται», είπε ο δήμαρχος Καστοριάς κλείνοντας την τοποθέτησή του, προκαλώντας την αποχώρηση ορισμένων εκ των παρευρισκομένων στους οποίους και ευχήθηκε… «καλό ταξίδι»!

Πέρα από όλα, πάντως, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, Γιάννη Τόμου, που… επίπληξε τις εργαζόμενες επειδή αποχώρησαν, «προειδοποιώντας» παράλληλα ότι θα το σκεφτεί πολύ αν θα τους δώσει το λόγο σε επόμενη συνεδρίαση, όταν και εάν το ζητήσουν! Τις κατηγόρησε, μάλιστα, ότι απαξίωσαν το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου…

Να θυμίσουμε ότι με άρθρο μας στις 11 Ιανουαρίου είχαμε επισημάνει πως ήταν μαθηματικά σίγουρο πως θα φτάναμε ξανά εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Συγκεκριμένα και έπειτα την ψήφιση του προϋπολογισμού αναφέραμε:

«Τα όσα δραματικά συνέβησαν το περασμένο διάστημα με τους βρεφικούς σταθμούς, τους απλήρωτους εργαζομένους και τους γονείς σε απόγνωση, φαίνεται, παρά τα ευχολόγια και τις δεσμεύσεις του ίδιου του δημάρχου, να μη συγκινούν τη δημοτική Αρχή της Καστοριάς…

Κι αυτό γιατί στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε άρον άρον και με σφοδρές αντιδράσεις το μεσημέρι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς (!), δεν προβλέφθηκε και πάλι καμία χρηματοδότηση για την Κοινωφελή Επιχείρηση ΟΡΕΣΤΙΑΣ.

Έτσι, και με ένα τεράστιο… μηδέν για το 2018, είναι ηλίου φαεινότερο πως σε πέντε με έξι μήνες το πολύ, πάλι τα ίδια θα έχουμε, με τους εργαζόμενους στα κάγκελα και τους γονείς στο Σκαπέρδειο Δημοτικό Μέγαρο Καστοριάς, να τους υπόσχεται ο δήμαρχος πως θα βρεθεί λύση…».

Δείτε όλη τη συζήτηση, αποκλειστικά στην κάμερα της sentra.com.gr

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Επιχειρείται οφθαλμοφανής αποσιώπηση του συγκεκριμένου ζητήματος από όλες τις υπόλοιπες ενημερωτικές ιστοσελίδες και μέσα της Καστοριάς. Η εφημερίδα και ο ιστότοπός σας είναι το μοναδικό μέσο αυτή την στιγμή, δεύτερη μέρα αφότου συνεδρίασε το Δ.Σ., που αναδεικνύει το ζήτημα των Βρεφονηπιακών Σταθμών. Είναι πλέον ηλίου φανερότερο ότι η είσοδος στην προεκλογική περίοδο με τις γνωστές φιέστες, τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται εδώ και χρόνια, και τις ανακοινώσεις εντάξεων του Δήμου σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα που αποσκοπούν σε εντελώς διαφορετικές δράσεις από τις ασφαλτοστρώσεις δρόμων, το ζήτημα των εργαζομένων των Βρεφονηπιακών σταθμών χαλάει την προεκλογική σούπα μιας ανύπαρκτης Δημοτικής Αρχής σε όλα τα επίπεδα από την μέρα που εκλέχθηκε και δεν είναι και πολυ δημοφιλής είδηση.
    Δυστυχώς οι εργαζόμενοι των Βρεφονηπιακών Σταθμών δεν ανήκουν στον στενό οικογενειακό κύκλο της Δημοτικής Αρχής για να βρεθεί και για αυτούς λύση ώστε να ποζάρουν χαμογελαστοί σε εθελοντικές δράσεις. Ίσως και αυτό να ανήκει στην σφαίρα των προβλημάτων που δεν λύνονται σε σχέση με άλλα που λύνονται (sic). Είναι οι εργαζόμενοι εκείνοι που παίρνουν καθημερινά την μεγαλύτερη ευθύνη από όλους τους υπόλοιπους, εκείνη της φροντίδας των βρεφών και νηπίων της Καστοριανής κοινωνίας.
    Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι υπεύθυνοι κάθε Δημοτικής Αρχής ότι ο αυταρχισμός, η τυπολατρία και επίκληση στα καταστατικά των διεξαγωγών των Δ.Σ. ως μέθοδοι ανακατεύθυνσης της ουσίας των συζητήσεων, υπεκφυγής των ευθυνών και απαξίωσης των παρευρισκόμενων εργαζόμενων-πολιτών δεν αποτελεί την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης των εργαζομένων. Αντιθέτως είναι μια αισχρή χειρονομία στα πρόσωπα των γονέων που εμπιστεύτηκαν και συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις αξιέπαινες αυτές δομές που οι εργαζόμενοι τους προσφέρουν καθημερινό έργο στην κοινωνία της Καστοριάς υπομένοντας καταστάσεις και συνθήκες που μόνο οι ίδιοι είναι σε θέση να γνωρίζουν εν αντιθέση με το ανύπαρκτο έργο εκείνων που η τακτική μισθοδοσία τους δίνει την αίσθηση ότι οι πρώτοι είναι υποδεέστερης κατηγορίας εργαζόμενοι και τους αξίζει η χλεύη, η αδιαφορία και ο συνετισμός στις τυπολατρικές διαδικασίες των πρώτων.
    Αυτού του είδους η αντιμετώπιση θυμίζει το μασκάρεμα των δρόμων καρμανόλια με τις πρόσφατες φανταχτερές διαγραμμίσεις που η ανώμαλη πορεία των οχημάτων που τους διασχίζουν θυμίζει την πορεία της Δημοτικής Αρχής με μοναδικό προορισμό την απαξίωση του τόπου και της κοινωνίας που ο πληθυσμός της συνεχώς μειώνεται. Προβλέπω το ξεθωριασμένο μαύρο των δρόμων να φορεθεί πολύ στις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

    Υ.Γ.: Να αποδώσουμε τα εύσημα και για την δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου στην πόλη μας γιατί στα επόμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης θα είναι αναγκαίο για πολλούς συμπολίτες μας. Υγεία και ευτυχία για το 2009 και φύγαμε για τις εκλογές του ’10!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here