Το πρόσφατο σκάνδαλο της Cambridge Analytica και του Facebook ξεκίνησε έναν νέο γύρο συζητήσεων για τα προσωπικά δεδομένα που συγκεντρώνουν οι τεχνολογικές εταιρείες πολλές φορές χωρίς την πλήρη γνώση των χρηστών των υπηρεσιών τους.

Και όμως, τα δεδομένα που συλλέγει το Facebook ή η Google είναι μόνο η αρχή καθώς στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον οι εταιρείες θα μπορούν να παρακολουθούν τα συναισθήματα και την υγεία ενός ανθρώπου συγκεντρώνοντας δεδομένα που προέρχονται από το σώμα του.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η νευροφυσιολόγος Πόπι Κραμ, επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας Dolby Labs, η οποία μάλιστα κατά την διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση του ΤED στο Βανκούβερ του Καναδά παρουσίασε με πρακτικό τρόπο πως θα γίνεται κάτι τέτοιο. Η Κραμ έβαλε το κοινό να παρακολουθήσει ένα τρομακτικό βίντεο και στη συνέχει παρουσίασε μέσω μιας γραφικής απεικόνισης το ποσό διοξειδίου του άνθρακα που εξέπνευσαν όσοι βρισκόντουσαν στον χώρο.

Η Κραμ που μετρούσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κοινού. «Το γράφημα δείχνει το πότε τιναχθήκαμε από τον φόβο. Η συλλογική μας αγωνία φαίνεται από την απότομη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο», τόνισε.

Αυτή είναι μια χαρακτηριστική τεχνολογία παθητικής συγκέντρωσης δεδομένων που κάποια ημέρα θα χρησιμοποιείται από δασκάλους, γιατρούς και φυσικά επιχειρήσεις. «Φανταστείτε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας σε ένα σχολείου που θα μπορεί να αναγνωρίζει το πότε ένας φαινομενικά χαρούμενος μαθητής αντιμετωπίζει δυσκολίες…», σημείωσε.

Η δουλειά της Κραμ δεν διαφέρει σημαντικά από το παραπάνω παράδειγμα. Η εταιρεία για την οποία εργάζεται μελετά το πώς αντιδρούν οι θεατές σε μια ταινία χρησιμοποιώντας παλμογράφους, μετρητές οξυγόνου και άλλα ιατρικά εργαλεία τα οποία μετρούν τις αλλαγές στο σώμα του θεατή. Η Κραμ πιστεύει πως τεχνολογίες αυτού του είδους θα καθιερωθούν στην καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here