Επιχειρησιακό σχέδιο με το οποίο θα εφαρμοστεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά, εφαρμόζουν από αύριο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η τήρηση αυστηρών κανόνων που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πλησιάσει στα δύο χωριά, γεγονός που θα διασφαλίσει και η Ελληνική Αστυνομία, αποτελεί τη βάση του πρωτοκόλλου πάνω στο οποίο θα κινηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις εντολές να είναι σαφείς και ξεκάθαρες.

Κανείς δεν μπαίνει και κανείς δεν βγαίνει από τα δύο χωριά, πλην των ανθρώπων που θα επωμιστούν τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων, τα οποία θα αφήνουν στις πόρτες κάθε σπιτιού και χωρίς φυσικά να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους.

Μάλιστα όσοι χρειαστεί να εισέλθουν στα δύο χωριά απαραίτητα οφείλουν να φορούν μάσκες και ειδικές στολές, οι οποίες στη συνέχεια θα καταστρέφονται.

Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα(μετά τις 10 το βράδυ), στην Π.Ε. Κοζάνης, ορίστηκε η Αστυνομία ως η υπηρεσία που θα διασφαλίσει την επιβολή της καραντίνας με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για παρουσία περιπολικού σε τρεις βάρδιες και ίσως την τοποθέτηση μπαρών, καθώς εκδηλώθηκε και ο προβληματισμός για το πόσες δυνάμεις διαθέτει αυτή τη στιγμή η Αστυνομική Διεύθυνση μετά και την απόσπαση ανδρών στα σύνορα με τον Έβρο.

Στη Δαμασκηνιά δεν θα διαμορφωθεί τελικά ειδικός χώρος για την εξέταση των κατοίκων, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι επιτρεπτό, θα υπάρχει όμως καθημερινή επικοινωνία των κατοίκων με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, απ’ όπου θα εκτιμάται η κατάσταση και αναλόγως θα προβαίνουν σε ανάλογες ενέργειες, ακόμα και με τη διακομιδή στα Νοσοκομεία της περιοχής αν κριθεί απαραίτητο, πάντα από ειδικά εξοπλισμένο πλήρωμα του ΕΚΑΒ.

Σε επιφυλακή παραμένει και ο στρατός που θα συμβάλλει σε ότι χρειαστεί, με αρχική ενέργεια την παραχώρηση ενός γιατρού και ενός νοσηλευτή στο Κ.Υ. Τσοτυλίου ενώ σημαντική δράση αναλαμβάνουν Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Δήμος Βοΐου.

Γιώργος Κασαπίδης και Χρήστος Ζευκλής, εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους να πάνε στο χωριό τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, για ουσιαστικούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους, κάτι που όμως τους απαγορεύτηκε ρητώς μιας και εκτός των άλλων αποτελούν θεσμικά πρόσωπα με συχνές και άπειρες επαφές καθημερινώς.

Η Περιφέρεια θα συμβάλλει οικονομικά στο Δήμο Βοΐου για την εφαρμογή της καραντίνας και την προμήθεια- μεταφορά των αγαθών που θα χρειαστούν οι κάτοικοι Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς, με το βάρος να πέφτει στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» οι υπάλληλοι της οποίας έχουν λάβει σαφείς εντολές για το τι θα πράξουν.

Γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης και επικοινωνίας θα υπάρχουν στο Δήμο Βοΐου, για όλους τους κατοίκους, οι οποίοι για μέρες ζητούν να εξεταστούν από γιατρούς ώστε να διαπιστώσουν αν όντως νοσούν.

Ζήσης Πιτσιάβας, e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here