Άνοιξαν και επίσημα  οι πόρτες του αρχείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων, καθώς ορίστηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η αρμόδια υπηρεσία που θα παραλαμβάνει στο εξής τα αιτήματα πολιτών που έχουν έννομο συμφέρον και ενδιαφέρονται να δουν το περιεχόμενο τους.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τόσο οι ίδιοι οι καταγεγραμμένοι στο παρελθόν για την πολιτική τους δράση, οι συγγενείς τους, αλλά και όσοι θέλουν να αποκομίσουν στοιχεία για ιστορική έρευνα, υπάρχει ωστόσο μια διαδικασία και κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις για την πρόσβαση, που αφορούν κυρίως σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, για άλλα πρόσωπα που αναφέρονται στους φακέλους.

Η πρόσβαση των πολιτών στους φακέλους ατομικών φρονημάτων έγινε δυνατή μετά την άρση του απορρήτου, έπειτα από Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Υπενθυμίζεται οτι πρόκειται για 2.110 φακέλους, που αφορούν κυρίως σε γνωστά ή λιγότερο γνωστά δημόσια πρόσωπα, (πολιτικούς, συγγραφείς, ανθρώπους της τέχνης, κ.λ.π.), τα οποία διαδραμάτησαν ενεργό και σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου σε σκοτεινές εποχές.

Οι φάκελοι αυτοί δεν είχαν καταστραφεί μαζί με τους άλλους που κάηκαν επι κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 1989, αλλά δόθηκε παράταση για την καταστροφή τους μέχρι το 2029. Ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ζήτησε να υπάρχει πρόσβαση στους φακέλους απο το 2017, κάτι που προχώρησε και επέσπευσε ο κ. Τόσκας.

Η κοινή υπουργικη απόφαση για την πρόσβαση στους φακέλους, υπεγράφη απο τον περασμένο Μάιο, αλλά έπρεπε να καθοριστούν, με τις σχετικές διαταγές, οι προϋποθεσεις, η υπηρεσία που θα διαχειρίζεται τα αιτήματα και κάποια επι μέρους ζητήματα.

Ήδη όποιος ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση σε κάποιον από τους φακέλους, μπορεί να υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (τηλ: 210 6845062 ή 210 6854609) με τους εξής τρόπους:

• Αυτοπροσώπως (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

• Μέσω συμβατικού ταχυδρομείου (Διεύθυνση Επικοινωνίας / Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ., Κανελλοπούλου 4, 101 77, Αθήνα)

• Με επιστολή μέσω fax, στους αριθμούς: 210 6854207 ή 210 6849352)

• Μέσω email (communication.dir@astynomia.gr)

Οι συγκεκριμένοι φάκελοι στους οποίους είχε περιοριστεί το δικαίωμα πρόσβασης, όπως ορίζεται στην Απόφαση, καθίστανται εφεξής προσιτοί:

α) Στα πρόσωπα που αφορούν.

β) Στους συζύγους και τους συγγενείς αυτών μέχρι τρίτου βαθμού, εφόσον τα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης δεν ζουν. (Ειδικά στην περίπτωση αυτή η ύπαρξη εν ζωή πλησιέστερων συγγενών αποκλείει το δικαίωμα των απώτερων συγγενών της ίδιας ρίζας, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης).

γ) Με την απλή εξουσιοδότηση των αναφερομένων προσώπων σε οποιονδήποτε τρίτον.

δ) Κατόπιν άδειας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων σε πρόσωπα, τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή και επαγγελματικούς ζητούν την πρόσβαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here