Ξεκινούν σχολείο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το Πακιστάν – Αντιδράσεις στην Αιανή

Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ

  • Άλλοι 12 προβλέπεται να πάνε σε Εσπερινό ΕΠΑΛ της Κοζάνης

Αντιδράσεις προκαλεί στην τοπική κοινωνία της Αιανής ο σχεδιασμός για άμεση (εντός των ημερών) έναρξη μαθημάτων απογευματινού κύκλου στο γυμνάσιο του χωριού για τους 23 εκ των 35 συνολικά, φιλοξενούμενων νεαρών προσφυγόπουλων πακιστανικής καταγωγής,  που φιλοξενούνται στη δομή, το πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Χαρακτηριστικά, σήμερα στη δομή φιλοξενούνται 35 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το Πακιστάν  και οι είκοσι τρεις (23) εξ αυτών προβλέπεται να παρακολουθήσουν μαθήματα απογευματινού κύκλου στο Γυμνάσιο της Αιανής. Οι εγγραφές των ανήλικων στο σχολείο έγινε με βάση τα στοιχεία  που κατέθεσε στη διεύθυνση του σχολείου ο δικηγόρος που λειτουργεί σαν επίτροπος, με εντολή Εισαγγελέα. Οι εν λόγω μαθητές στην Αιανή θα είναι ηλικίας 16, 17 μέχρι 18 ετών, χωρίς ωστόσο να έχουν ενηλικιωθεί. Επίσης, οι υπόλοιποι έντεκα – δώδεκα (11 – 12) μεγαλύτεροι σε ηλικία προβλέπεται να πάνε σε Εσπερινό ΕΠΑΛ της Κοζάνης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας  στο «e-ptolemeos» ο διευθυντής του Γυμνασίου Αιανής Χρήστος Δακής, τα μαθήματα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στην περιοχή, επρόκειτο να ξεκινήσουν από την τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, η έναρξη του απογευματινού κύκλου καθυστέρησε, για αυτό και θα ξεκινήσουν προσεχώς, αφού πρώτα γίνουν κάποιες συναντήσεις φορέων στην περιοχή, τόσο με τους κατοίκους όσο και με τη ΜΚΟ της ΑΡΣΙΣ.

Με βάση το πρόγραμμα σπουδών, στην Αιανή  προβλέπεται να κάνουν μεταξύ άλλων έξι ώρες γλώσσα, τέσσερις ώρες μαθηματικά και άλλες τόσες αγγλικά, καθώς και δύο ώρες πολιτιστικές δραστηριότητες. Τα μαθήματα στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα προβλέπεται να γίνουν σε απογευματινό κύκλο, τις ώρες που οι μαθητές δεν θα είναι εκεί. Ωστόσο στην τοπική κοινωνία έχουν εγερθεί αντιδράσεις, με τον Σύλλογο Γονέων να έχει κάνει διαμαρτυρία στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους.

«Δημιουργούν προβλήματα…»

Μάλιστα, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο χωριό, με κατοίκους να υποστηρίζουν πως  οι νεαροί πρόσφυγες δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή. Επιπρόσθετα, η δικηγόρος των Συλλόγων Γονέων και Γυναικών της Αιανής Ντίνα Γκαραλιού , μιλώντας στο Top Channel για τις αντιδράσεις κατά των προσφύγων αναφέρθηκε τα προβλήματα που δημιουργούν οι ανήλικοι πρόσφυγες, σημειώνοντας πως από τον Απρίλιο που ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες τα 2/3 τους έχουν αντικατασταθεί. Μεταξύ των περιστατικών, κατήγγειλε ότι οι νεαροί κατασπαράζουν χωράφια, παρενοχλούν και φωτογραφίζουν κορίτσια και πετούν πέτρες στην εκκλησία. Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως ο κόσμος της περιοχής συνεργάζεται και είναι φιλόξενος.

Να σημειωθεί πως ο περιφερειακός διευθυντής κ. Κωνσταντόπουλος το πρωί της Τετάρτης επισκέφθηκε το σχολείο της Αιανής, όπου και είχε συνάντηση με τον Σύλλογο Διδασκόντων, παρουσία της υπεύθυνης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για θέματα προσφύγων κ. Αναστασίας Πατσιού. Στόχος της διεύθυνσης είναι να έρθει σε επαφή με τους τοπικούς φορείς, τον σύλλογο γονέων και τον δήμο, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.  «Ευχής έργον για εμάς, σαν εκπαιδευτικοί, να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Υπάρχει μια υπερένταση, αλλά τα παιδιά προβλέπεται και πρέπει να πάνε σχολείο. Άλλωστε είναι το απόγευμα και δεν θα συγχρονίζονται με τον πρωινό κύκλο των υπολοίπων μαθητών», ανέφερε εν κατακλείδι ο διευθυντής του σχολείου κ. Δακής.

ΠΗΓΗ: e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here