Το πειθαρχείο, η μυστική κρύπτη, αλλά και η πρώτη μηχανή γουναρικής βρίσκονται στο Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς (Νεράντζη Αϊβάζη). Η Αλεξάνδρα Ράδοβιτς μας ξεναγεί… (ρεπορτάζ Ελένη Ψωμαδάκη – ΔΙΚΤΥΟ1)

Σε έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της πόλης, βρίσκεται το αρχοντικό του ΩΝεράντζη Αϊβάζη, το οποίο από το 1975 στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς. 

Εδώ βρίσκουν φιλόξενη στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο σπίτι και στην εργασία, αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές και γιορτές. 

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην επιβλητική «κρεβάτα», τον χώρο που φιλοξενούσε τις επίσημες τελετές και γιορτές, στον «καλόν οντά», καθώς και στο καλοκαιρινό καθημερινό δωμάτιο που σήμερα στεγάζει για τις ανάγκες του μουσείου την αναπαράσταση ενός εργαστηρίου γουνοποιίας. 

Αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη


Σε μικρή απόσταση από το αρχοντικό Νατζή και το αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ στην οδό Καπετάν Λάζου 12, βρίσκεται το αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.

Το αρχοντικό χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ανήκε στην οικογένεια Ν. Αϊβάζη.
Ξεχωριστή εντύπωση προκαλεί η τοιχογραφία που κοσμεί εσωτερικά το κτίριο, με θέμα ένα νοσταλγικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης.
Η κάτοψη του σπιτιού είναι διαμορφωμένη σε σχήμα Π, χωρίς τις συνήθεις προεξοχές (“σαχνισιά”). Το σπίτι έχει ισόγειο, μεσοπάτωμα και όροφο. 
Στο μεσοπάτωμα, το λεγόμενο “εργαστήρι της γούνας” έχει ζωγραφισμένη την οροφή και το κοίλο γείσο κάτω από αυτή, με κτίρια σε τοπίο. 
Φυτικά θέματα κοσμούν τους τοίχους του δοξάτου στο δεύτερο όροφο καθώς και τους τοίχους του “καλού οντά”, στον οποίο απεικονίζεται η “Βενετία κατά την φαντασίαν του ζωγράφου”.

Το σπίτι ήταν ζωγραφισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, όμως όταν οι ιδιοκτήτες ασβέστωσαν τους τοίχους, μετά από συμβουλή των γιατρών, για να προλάβουν τη φυματίωση, χάθηκαν πολλά από τα διακοσμητικά. Στο υπόστεγο του αρχοντικού βρίσκονται το ζυμωτήριο, το κελάρι των τροφίμων και η αποθήκη των κρασιών. 
Ανήκει στο Δήμο Καστοριάς και την επίβλεψή του έχει ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος “Αρμονία” 
Ο πλούσιος διάκοσμος του δοξάτου, τα ζεστά φιλόξενα δωμάτια, οι παλιές φωτογραφίες, ο καλός οντάς, το μαγαζάκι όπου ράβονταν τα αποκόμματα γούνας με το βελόνι, καθώς και τα εφόδια των υπογείων, μεταφέρουν τον επισκέπτη νοερά στο παρελθόν, προσφέροντας πλήθος στοιχείων για τον πολιτισμό και την ευμάρεια των κατοίκων της Καστοριάς.

Πηγή κειμένου: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here