Σύμφωνα με την πυροσβεστική, παραμένουν συνολικά 30 οχήματα με 60 πυροσβέστες στην Κασσάνδρα και 25 οχήματα με 50 άντρες στη Σιθωνία

Υπό έλεγχο τέθηκαν τελικά χθες το βράδυ όλες οι φωτιές που ξέσπασαν στη Χαλκιδική από κεραυνούς, χάρη στην άμεση κινητοποίηση κατοίκων, εθελοντών και πυροσβεστικών δυνάμεων. Οι πιο σημαντικές ήταν αυτές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Φούρκας, στην περιοχή του Παρθενώνα, και στην περιοχή του Πόρτο Καρράς.

Η πιο μεγάλη σε έκταση φωτιά, αυτή στη Φούρκα, που κατευθύνθηκε και προς τη Μόλα Καλύβα,  βρίσκεται υπό έλεγχο από τα ξημερώματα, ωστόσο, παραμένει σε εξέλιξη, χωρίς να απειλούνται κατοικίες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, σε επιφυλακή παραμένουν συνολικά 30 οχήματα με 60 πυροσβέστες στην Κασσάνδρα και 25 οχήματα με 50 άντρες στη Σιθωνία, ενώ πριν από λίγο ξεκίνησαν οι εναέριες ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά. 

pirosvestiko-aeroplano-xalkidiki1.jpg
pirosvestiko-aeroplano-xalkidiki2.jpg

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, οι δυνάμεις του δήμου, ήταν σε εγρήγορση, με αγρότες με υδροφόρες και είχαν ανοίξει τους δρόμους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Στο σημείο βρέθηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος και κατάγεται από τη Φούρκα, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, κ. Γιάννης Γιώργος.

«Δύσκολη βραδιά σήμερα στη μικρή πατρίδα, τη Φούρκα Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Με την άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών, πολιτικής προστασίας και εθελοντών, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Σεβασμός κι ευγνωμοσύνη σε όσους/όσες παλεύουν με τις φλόγες και σώζουν ζωές σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Σχοινάς.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος τόνισε πως «έχει οριοθετηθεί το σύνολο των πυρκαγιών, ωστόσο, θα χρειαστεί προσοχή για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Χαλκιδική έχει πλέον την εμπειρία για να είναι πιο προετοιμασμένη για τέτοια φαινόμενα».

Όμως και  οι άλλες φωτιές που ξέσπασαν, τόσο στην Κασσάνδρα, όσο και στη Σιθωνία, όπου είχαν ξεσπάσει φωτιές σε δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Καρράς και στον Παρθενώνα, τέθηκαν υπό έλεγχο, ύστερα από πολύωρες μάχες πυροσβεστών κι εθελοντών με τις φλόγες.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «τα χειρότερα αποφεύχθηκαν» και οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Τι συνέβη

Τρεις φωτιές ξέσπασαν από κεραυνούς χτες λίγο μετά τις 9 το βράδι στη Χαλκιδική με σημαντικότερη να είναι αυτή που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Φούρκας σε σχετικά μικρή απόσταση από το χωριό. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό Παρθενώνας πάνω από τον Μαρμαρά λίγο μετά τις 9 το βράδι. Λίγο αργότερα φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή του Πόρτο Καρράς σχεδόν στην ίδια περιοχή. Μετά από τρεις ώρες προσπάθειας από πυροσβέστες και εθελοντές, τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή του  Πόρτο Καρράς όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας στο Xalkidikipolitiki.com. Αργότερα τέθηκε υπό έλεγχο και η φωτιά στις Ασπρόπετρες του Παρθενώνα που ήταν πιο δύσκολη, λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας πάντως στα μέτωπα της Σιθωνίας ήταν άμεση. Στις φωτιές στη Σιθωνία επιχείρησαν 25 άνδρες με 10 οχήματα και οι ομάδες εθελοντών Δραγουντέλι και ΟΠΕΑΝ. Και οι δυο φωτιές είναι αποτέλεσμα των κεραυνών ύστερα από το έντονο μπουρίνι στην περιοχή.

Στις 10 το βράδι εκδηλώθηκε άλλη μια εστία πυρκαγιάς στην περιοχή της Φούρκας στην Κασσάνδρα που ήταν και η σημαντικότερη. Η φωτιά από τη Φούρκα κατευθύνθηκε προς τη Μόλα Καλύβα. Κάποιοι από τους παραθεριστές που ανησύχησαν κατέβηκαν προληπτικά προς την παραλία ενώ κάποιοι άλλοι αποχώρησαν από την περιοχή. Στη Φούρκα επιχείρησαν πάνω από 50 πυροσβέστες με 30 οχήματα για να κρατήσουν μακριά τις φλόγες από το χωριό και να μην κινδυνέψουν σπίτια και ανθρώπινες ζωές. Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά. Σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στην κατάσβεση οι εστίες περιορίστηκαν χάρη στη δυνατή βροχή που έπεσε κάποια στιγμή αλλά και στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής.

Οι φλόγες έκαψαν δασικές εκτάσεις. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν μεγάλη από την πρώτη στιγμή. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σήμανε άμεσα  συναγερμός. Δεκάδες οχήματα έσπευσαν αμέσως προς τη Σιθωνία, ενώ στη φωτιά της Κασσάνδρας έσπευσαν και  ενισχύσεις από τη Θεσσαλονίκη. Τις προηγούμενες ώρες, εξαιτίας της καταιγίδας που ξέσπασε, έπεσαν εκατοντάδες κεραυνοί στις δασικές εκτάσεις της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν αρκετές εστίες φωτιάς. Στα σημεία όπου ξέσπασαν οι φωτιές στο νομό Χαλκιδικής, επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 35 οχήματα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Φωτιές επίσης ξέσπασαν και στο Γομάτι στο «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής αλλά και στην περιοχή του Σάνη και στη Ν.Φώκαια αλλά τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο και κατασβέστηκαν.

www.makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here