Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα το Σάββατοκύριακο, με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες, έχει επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο τις διάφορες περιοχές της χώρας.

Στον ΑγροΤύπο μίλησαν για την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου τόσο γεωπόνοι όσο και στελέχη και παραγωγοί συνεταιρισμών, αναφέροντας ότι στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία ήταν περιορισμένες οι ζημιές, ενώ στην Κρήτη οι βροχές έφεραν αρνητικά αντί για θετικά αποτελέσματα.

Η κακοκαιρία έχει επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο τις διάφορες περιοχές της χώρας. Στον ΑγροΤύπο μίλησαν για την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου τόσο γεωπόνοι όσο και στελέχη και παραγωγοί συνεταιρισμών, αναφέροντας ότι στην Βόρεια Ελλάδα ήταν περιορισμένες οι ζημιές, ενώ στην Κρήτη οι βροχές έφεραν αρνητικά αντί για θετικά αποτελέσματα.

Μακεδονία
Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής η κακοκαιρία δεν έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες στην περιοχή του Βελβεντού, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Αργύρης Συλλίρης, γεωπόνος στο ΑΣ Βελβεντού «η Δήμητρα» καθώς βροχές δεν έπεσαν το Σαββατοκύριακο. Το ίδιο συνέβη και στα ορεινά της Έδεσσας, όπως ανέφερε και ο κ. Χρήστος Πέτκος, αντιπρόεδρος του ΑΣ Άγρας στον ορεινό όγκο του δήμου Έδεσσας.

Την περίοδο αυτή στις παραπάνω περιοχές «η υπερβολική υγρασία από τις βροχοπτώσεις είναι ανεπιθύμητη διότι μπορεί να δημιουργήσει σε κατάρριψη του ιστού στα ροδάκινα», όπως τόνισε ο κ. Συλλίρης. «Στο Βελβεντό δεν είχαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο βροχές αλλά περιμένουμε καταιγίδες τις επόμενες ημέρες και για αυτό ανησυχούμε. Εάν συνεχίσει να επικρατεί αυξημένη υγρασία θα αυξηθεί το πρόβλημα τις κατάρριψης του ιστού των καρπών που ήδη έχει προκύψει –λόγω βροχοπτώσεων της προηγούμενης βδομάδας – σε ορισμένες σκουρόχρωμες εσωτερικά ποικιλίες ροδάκινων».

Δεν αντιμετωπίζουν, ευτυχώς, ιδιαίτερα προβλήματα οι καλλιέργειες και στο νομό Καστοριάς από την κακοκαιρία «Νεφέλη» που ξέσπασε στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, ούτε από την κακοκαιρία της προηγούμενης βδομάδας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος Γεωργικών Εταιρειών Οπωροκηπευτικών Καστοριάς, κ. Μωυσίδης «οι βροχές αυτών των ημερών είναι συνηθισμένες στην περιοχή μας τη συγκεκριμένη εποχή. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε φέτος ήταν ο παγετός στα τέλη Μαρτίου, που επηρέασε αρνητικά τις αχλαδιές και ορισμένες ποικιλίες κερασιάς».

Αυτά τα δέντρα εκείνη την εποχή ήταν σε ευάλωτο στάδιο στις χαμηλές θερμοκρασίες λόγω ανθοφορίας. «Παρά το γεγονός ότι είχαμε σημαντικές ζημιές, δε μας ενέταξαν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ με τη δικαιολογία ότι τα δέντρα βρίσκονταν σε «προανθικό» στάδιο, καθώς ήταν ανθισμένα σε ποσοστό 29% και όχι 30%!»

Όπως πρόσθεσε «έχουμε στείλει επανειλημμένα επιστολές για το θέμα τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και στο ΥπΑΑΤ και στον ΕΛΓΑ, αλλά παντού μας αγνοούν. Το ίδιο θα συνέβαινε και εάν οι ζημιές αυτές είχαν συμβεί σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας, πχ στην Κοζάνη ή στο Πήλιο ή μόνο εμάς ξεχνούν;».

Κρήτη
Αντιθέτως στην Κρήτη, βροχές έπεσαν «στα ορεινά του νησιού», όπως ανέφερε ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών Ηρακλείου. «Ωστόσο, οι βροχές αυτές σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που εναλλάσσονταν με ηλιοφάνεια το τελευταίο δεκαήμερο δεν συνέβαλαν θετικά στις καλλιέργειες», όπως αναμενόταν λόγω της ξηρασίας που πλήττει φέτος το νησί. «Αυτό συνέβη διότι το ύψος βροχής που έπεσε ήταν ανεπαρκές για να ποτίσει τα φυτά, ενώ παράλληλα οδήγησε σε αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τα σταφύλια, που «έχουν χτυπηθεί» από το βοτρύτη».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ιερωνυμάκης, «για την εκτίμηση των ζημιών από το βοτρύτη έχουν ήδη βγει κλιμάκια του ΕΛΓΑ στους αμπελώνες. Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες η κακοκαιρία να μην οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, που θα επιδεινώσει το πρόβλημα με το βοτρύτη, αλλά σε αύξηση του διαθέσιμου νερού για τις κρητικές καλλιέργειες που διψούν».

Πηγή: agrotypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here