Καθησυχαστικός για τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Καστοριάς, εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, σε συνέντευξή του στη ΣΕΝΤΡΑ, τονίζοντας ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας η ανασύσταση των φορέων, πλην όμως δεν θα υποβαθμιστεί ο ρόλος τους για κάθε λίμνη ξεχωριστά.

Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος

Μάλιστα ο κ. Καρυπίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο νέος φορέας να έχει έδρα ακόμη και την Καστοριά, σημειώνοντας παράλληλα πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Αναλυτικά ο κ. Καρυπίδης, μιλώντας στη ΣΕΝΤΡΑ, σημείωσε: «Τον Φορέα που τον είχαν καταργήσει το 2012, εγώ έστειλα με το που ανέλαβα επιστολή στον αρμόδιο υπουργό, δηλώνοντάς του ότι αν δεν ανταποκριθεί θα τον παρακάμψω, συγκροτήσαμε έναν φορέα δικό μας, αυτόν που ήδη λειτουργεί, που ναι μεν είναι άτυπος και δεν έχει νομοθετηθεί αλλά έχει αρμοδιότητες τις οποίες τις ορίζουμε εμείς, με αποτέλεσμα τη βελτίωση που έχουμε στη λίμνη. Τώρα, αυτό που πάει να γίνει, είναι υποχρέωση της χώρας. Να δημιουργηθούν ευρύτερες περιοχές Natura, για να μην είμαστε εκτεθειμένοι έναντι των ευρωπαϊκών Οδηγιών. Βρισκόμαστε στη φάση της διαβούλευσης, και εγώ προσωπικά θα έχω μια συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο. Η πρόταση η δική μας είναι να έχουμε αυτόνομο φορέα στην περιοχή. Η έδρα δεν έχει καθοριστεί. Μπορεί να είναι όλη αυτή η μεγάλη περιοχή και η έδρα να είναι στην Καστοριά. Η συζήτηση είναι ακόμη σε εξέλιξη. Επειδή όμως έχουμε τη δική μας λεκάνη απορροής, έχουμε τεκμήρια και νομίζω ότι θα αποδώσουν τα επιχειρήματά μας. Το τονίζω και πάλι, δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε ακόμη. Και στην τελική, ότι και να γίνει, δεν υποβαθμίζεται καμία περιοχή. Και ένα μεγάλο φορέα να έχουμε, θα υπάρχουν επιμέρους δράσεις. Η Καστοριά θα έχει τις δικές τις δράσεις. Η Πρέσπα, ας πούμε, είναι αυτόνομος φορέας γιατί περιλαμβάνει τρία κράτη. Το Αμύνταιο, όμως, θα είναι υποφορέας. Δεν θα γίνει ένας φορέας και θα καταργηθούν όλοι οι υπόλοιποι».

Η ιστορία
Να θυμίσουμε ότι η ιστορία ξεκινάει στο… μακρινό 2012, όταν και ιδρύθηκε, για πρώτη φορά, ο Φορέας. Τότε, παρά τη σύστασή του, δεν συγκροτήθηκε ποτέ διοικητικό συμβούλιο, κρατώντας τον, ουσιαστικά, μόνο στα χαρτιά.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2013, ήρθαν τα πρώτα «σύννεφα», με τον Νόμο 4109/2031, που προέβλεπε την κατάργησή του! Ο Νόμος, όμως, έδινε παράταση στους φορείς μέχρι το τέλος του 2014, παράταση που ανανεώθηκε ξανά έως το 2016, δημιουργώντας ένα απολύτως ασαφές πλαίσιο… Μια ασάφεια, που κρατούσε τον Φορέα, ουσιαστικά, σε μια θολή κατάσταση.
Σήμερα, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά από τη γέννηση του Φορέα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έρχεται και φέρνει ξανά τα πάνω κάτω.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο του υπουργείου: «Εθνικό Σύστημα Διοίκησης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας)», οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, περιορίζονται σε επτά, ενώ οι ΦΔΠΠ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) αυξάνονται από 28 σε 35, με στόχο την κάλυψη όλων των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 (χερσαίων και θαλάσσιων τμημάτων), που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο κατάλογο που προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, της οποίας η υπογραφή θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Για τους περισσότερους από τους υφιστάμενους Φορείς Διαχείρισης τα όρια των περιοχών ευθύνης τους επεκτείνονται, κάποιοι μένουν ως έχουν, ενώ κάποιοι άλλοι, μετονομάζονται. Μεταξύ αυτών και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Καστοριάς, που τον… παίρνει το ποτάμι και στη θέση του δημιουργείται ο Φορέας Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας
Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά η κατάργηση του Φορέα; Σημαίνει περισσότερη γραφειοκρατία, «κυνηγητό» για την έγκριση έργων, και, τελικά, ένα τεράστιο πισωγύρισμα στη λίμνη που, πραγματικά, μετά από πολλά χρόνια, βιώνει μια εξαιρετική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ολ. Τελιγιορίδου: Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται

«Πόλεμος» Τελιγιορίδου – Αντωνίου για το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης

Επίθεση Παναγιώτη Κώττα στον Γ. Δάκη για το φορέα της Λίμνης Καστοριάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here