Ημιθανές άτομο αρκούδας εντοπίστηκε από βοσκό το βράδυ της Πέμπτης 12-7-2018, στην κτηματική περιοχή της Τ.Κ. Πολυκάρπης του Δήμου Καστοριάς και συγκεκριμένα σε χορτολιβαδική έκταση δυτικά του οικισμού και πλησίον της Λίμνης Ορεστιάς.

Ο βοσκός γνωστοποίησε το συμβάν στο Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς, το οποίο εν συνεχεία ενημέρωσε στις 20:30 μ.μ. τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Π.Ε. Καστοριάς, που απαρτίζεται από τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Καστοριάς, την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς, την ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Αρκτούρος και Καλλιστώ.

Στο σημείο εύρεσης του ζώου έσπευσαν άμεσα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς καθώς και μέλη από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Καστοριάς της Π.Ε. Καστοριάς, της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ, του Αρκτούρου και περίπολος του Α.Τ. Καστοριάς.

Αργά το βράδυ στο σημείο προσήλθαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς και ο Πρόεδρος του 2ου Κυνηγετικού Συλλόγου Καστοριάς.

Στην επί τόπου εξέταση διαπιστώθηκε αρχικά ότι, επρόκειτο για ένα αρσενικό γερασμένο, αδυνατισμένο και εμφανώς καταβεβλημένο ζώο από το οποίο έλειπε τμήμα της οδοντοστοιχίας του. Η πρώτη εκτίμηση του Κτηνιάτρου μέλους τη Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Π.Ε. Καστοριάς, ήταν δυσοίωνη αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής της αρκούδας.

Λόγω της εμφανούς κακής κατάστασης του ζώου αλλά και του περασμένου της ώρας, δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου, επιχείρηση η οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την επομένη το πρωί.

Στο σημείο εντοπισμού της αρκούδας παρέμειναν όλο το βράδυ υπάλληλοι από τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς και περίπολος από το Α.Τ. Καστοριάς. Με το πρώτο φως της μέρας βρέθηκαν εκ νέου στο σημείο, η Προϊσταμένη της δασικής υπηρεσίας Καστοριάς καθώς και η υπεύθυνη του Γραφείου Θήρας, ενώ στη νέα μακροσκοπική εξέταση του ζώου επιβεβαιώθηκε η αρχική κακή εικόνα της αρκούδας καθώς και το ότι δεν έφερε ορατά σημάδια τραυματισμού ή συμπτώματα δηλητηρίασης.

Εκπρόσωπος της Καλλιστώ βρέθηκε στο σημείο εντοπισμού του ζώου νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, την ώρα που ήδη είχε εκπνεύσει η αρκούδα.

Το ζώο μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Σύμφωνα με την Κτηνιατρική γνωμάτευση του Κτηνιάτρου Γκόγκη Χρήστου, μέλους της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Π.Ε. Καστοριάς, αιτία θανάτου της αρκούδας ήταν η ασιτία και η αφυδάτωση.

Συγκεκριμένα στην Κτηνιατρική γνωμάτευση αναφέρονται τα εξής : «Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό της Υπηρεσίας σας, την 13/7/2018 Κτηνίατρος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς, εξέτασε το νεκρό ζώο και κατά την νεκροψία- νεκροτομή διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Μ

Εξωτερικά ευρήματα.

Είδος ζώου: αρκούδα Φύλο: αρσενικό

Θρεπτική κατάσταση: απίσχναση Δέρμα: Έντονη αφυδάτωση, τρίχωμα θαμπό,

τραύματα κατάκλισης στην πρόσθια επιφάνεια των γονάτων, και στην βάση της ουράς,

έντονη μυΐαση των τραυμάτων με παρουσία αυγών και προνυμφικών μορφών ταυτόχρονα.

Νεκροτομικά ευρήματα.

Τα εσωτερικά όργανα δεν παρουσίαζαν αλλοιώσεις.

Έλκη ανεβρέθηκαν στον βλεννογόνο του στομάχου, ο οποίος ήταν κενός.

Τα παραπάνω ευρήματα συνηγορούν ότι αιτία θανάτου του ζώου ήταν η ασιτία και η αφυδάτωση

Mετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, η Διεύθυνση Δασών Καστοριάς, προέβη στην περαιτέρω διαχείριση του άψυχου ζώου.

 Αποκεντρωμένη  Διοίκηση  Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here